ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Να προσευχηθούμε μαζί και χωριστά από απόσταση» στην θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας», λέει η πρόεδρος του ιστορικού ομώνυμου Συλλόγου στην επιστολή της προς τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου.

Πρόκειται για μια άκρως συγκινητική επιστολή, η οποία εστάλη ανήμερα της Σταυροπροσκυνήσεως αφ ενός μεν για να υπενθυμίσει σε όλους την δύναμη του Σταυρού, αφ ετέρου δε να υπενθυμίσει τη δύναμη της προσευχής στην αντιμετώπιση των δυσχερειών και των δυσκολιών και τα θαύματα που έκανε η Παναγία Προυσιώτισσα την περίοδο της Ισπανικής Γρίππης, η οποία σταμάτησε τους θανάτους και έσωσε τους Αγρινιώτες και τους Μεσολογγίτες. Και έκτοτε έγινε γνωστή και ως Παναγία της Γρίπης, γιατί κατανίκησε την πρώτη πανδημία του 20ού αιώνα, η οποία προκάλεσε τον θάνατο εκατό εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.  

Η κ. Καλογερά εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να ματαιώσουν το τρίπτυχο – ετήσιο μνημόσυνο, γενική συνέλευση και εκλογές – που είχαν προγραμματίσει για την προηγούμενη Κυριακή και προσεύχεται όπως δε θα αργήσει η ημέρα που αποφασίσουν για τη νέα ημερομηνία.

Το δώρο που πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο εκ μέρους του Συλλόγου η πρόεδρος κ. Ελένη Καλογερά, ήταν η εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας που ήρθε απο την ομώνυμη Μονή στον Προυσό. Φωτογραφίες: ETA PRESS.

Η κήρυξη της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» οδήγησε στην αναβολή είτε ακύρωση των προγραμματισμένων για την εαρινή περίοδο εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων και τις εκλογές τριών αιωνόβιων συλλόγων και συγκεκριμένα του Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια», του Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια» και του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσσιώτισσα».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της κ. Καλογερά έχει ως εξής:

«Προσοχή, προσευχή και πίστη όλοι και χωριστά: Ετσι να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοιό!

Αγαπητά μέλη και φίλοι του Συλλόγου μας Ευρυτάνων Αμερικής “Παναγία η Προυσιώτισσα”

Ευχόμαστε κατ’ αρχήν να είστε υγιείς οι ίδιοι και η οικογένειά σας στη Νέα Υόρκη κι όπου αλλού μένετε στην Αμερική, στον κόσμο ολόκληρο. Το μήνυμα ωστόσο ή μάλλον “η διαταγή” με κόκκινο είναι να “μένετε σπίτι” όλον αυτόν τον πανδύσκολο καιρό που μαστιζόμαστε από τον άγνωστο ιό, την χωρίς καμιά θεραπεία και φαρμακευτική πρόληψη ακόμη αρρώστια του κορωνοϊό.

Αναμνηστική φωτογραφία με τα μέλη του Δ.Σ. και μέλη του Συλλόγου Ευρυτάνων «Παναγία η Προυσιώτισσα». Φωτογραφίες: ETA PRESS.

Και βέβαια, μέσα στο σπίτι τηρουμένης της απόστασης των 6 ποδιών και τηρουμένων όλων των άλλων οδηγιών που κάθε θεσμός, ιατρικός, της πολιτείας, της εκκλησίας, επιχειρηματικός κ.λ.π. έχει φροντίσει να επικοινωνήσει με κάθε τρόπο μαζί μας.

Ήταν ευθύς εξ αρχής η απειλή της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε χώρους συνάθροισης κοινού που μας οδήγησε στην απόφαση να ακυρώσουμε τη φετινή τριάδα των εκδηλώσεών μας – Μνημόσυνο-Γενική Συνέλευση μετά Γεύματος και Εκλογές δυο μέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής τους (15/3).

Ευχόμαστε να φτάσουμε στο ….ίσιωμα της καμπύλης των κρουσμάτων ως και στην εξαφάνιση του ιού δια του θαύματος μιας θεραπείας συνάμα με της Παναγίας και του Θεού το έλεος και …ξαναπρογραμματίζουμε.

Ωστόσο ας πάρουμε αυτή την παγκόσμια κρίση στην υγεία μας ως άτομα, οικογένεια, πολιτεία και εκκλησία που δείχνει να μας …δείχνει όλους με το δάχτυλό της αν δεν φυλαχτούμε, κι ας θυμηθούμε – που οι περισσότεροι το έχουμε κάνει ήδη, το θαύμα της Παναγίας, της Προυσιώτισσάς μας στο ξέσπασμα της γρίπης του 1918 στο Αγρίνιο και στις γύρω περιοχές.

Όπως διαβάζουμε στο “Ιστορικό Παναγίας Προυσιώτισσας” με τη δύναμη-απαίτηση της πίστης τους οι κάτοικοι ζήτησαν από τον ηγούμενο του Μοναστηριού να φέρει την Εικόνα στο Παναιτωλικό για να την προϋπαντήσουν χίλιοι κι ακόμη περισσότεροι Αγρινιώτες που περπάτησαν ως εκεί δέκα ώρες δρόμο κι ύστερα όλοι μαζί να τη φέρουν στο Αγρίνιο για να τη λειτουργήσουν σε όσες εκκλησίες προλάβαιναν.

Κι εκεί που μετρούσαν 25-30 θανάτους να που η προσευχή τους στην Προυσιώτισσα οδήγησε στο θαύμα και το θανατικό σταμάτησε. Κι αυτό το θαύμα-γεγονός οι Αγρινιώτες το γιορτάζουν ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, στις 26 του Οκτώβρη, αφού η εικόνα είχε φτάσει στην πόλη τη νύχτα της 25ης.

Μα η γρίπη ούτε τους Μεσολογγίτες είχε λυπηθεί. Κι αυτοί μαστίζονταν ως το τις αρχές του Νοέμβρη. Έφεραν λοιπόν κι εκείνοι κοντά τους την Εικόνα κι η πίστη τους στην Παναγία έκανε το θαύμα. Που για να την ευχαριστήσουν, σαν τον Καραϊσκάκη, της έφτιαξαν επτάφωτη καντήλα «μεγάλης αξίας και θαυμάσιας τεχνικής» που κρέμασαν αργότερα στη θέση της στο Μοναστήρι με την ημερομηνία, τη χρονιά και τον τόπο του του θαύματος.

Σήμερα δεν μπορούμε απαγορευτικά να είμαστε μαζί να προσευχηθούμε. Μπορεί όμως «το μαζί» να είναι από απόσταση. Από όπου κι αν είμαστε ας προσευχηθούμε στην Εικόνα της Προυσιώτισσάς μας, που είμαστε ευτυχείς να έχουμε κοντά μας, ακοίμητη, στην αγκαλιά της να έχει το Χριστό μας να μας φυλάει, να μας φυλάνε από το Παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης.

Υγεία – Υγεία – Υγεία σε όλους! Με την αγάπη και τη σκέψη μας. Για το Διοικητικό Συμβούλιο Ελένη Καλογερά

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.