Να αποταθούμε στις Πολιτειακές και Κυβερνητικές Αρχές για την Αγία Σοφία, λέει ο κ. Ευάγγελος

0
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τον κώδωνα του κινδύνου για την απόφαση της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί κρούει ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος και καλεί τους ομογενείς σε μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών και των εκπροσώπων τους για τις αδικίες που διαπράττει η Τουρκία και να τις καταδικάσουν.

Ο κ. Ευάγγελος αναφέρει ότι η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν αγγίζει κάθε ανθρώπινη ψυχή και προκαλεί την παγκόσμια κοινή γνώμη, κάθε νοήμονα άνθρωπο που αγωνίζεται για δικαιοσύνη και ειρήνη σε αυτήν την Κοινωνία.

«Βέβαια αυτή η πράξη της Τουρκίας δεν αποτελεί κάτι το πρωτόγνωρο, καθώς διαβάζοντας την ιστορία της, βλέπουμε συστηματικούς θρησκευτικούς και πολιτισμικούς διωγμούς και γενοκτονίες (Ποντιακή, Αρμένικη), για πολλούς αιώνες τώρα, και που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επιστρέψει και πάλι στο προσκήνιο, ως µια προσπάθεια του Τουρκικού Κράτους να εξαλείψει οτιδήποτε το απειλεί», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Ευάγγελος και κάνει ιδιαίτερη μνεία στο Κυπριακό.

Ο ιστορικός ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Χρήστος Μπόνης.

«Πενήντα περίπου χρόνια πριν, η Τουρκία ξεκίνησε τον αδυσώπητο πόλεμο κατά της μεγαλονήσου Κύπρου µας, που οδήγησε στην άδικη διχοτόμηση της αγιοτόκου Νήσου και την κατάληψη εδαφών της. Πάνω απ΄ όλα όμως, η Τουρκία επί αιώνες καταπιέζει και διώκει µε κάθε τρόπο την θρησκευτική ελευθερία της Σεπτής Μητρός Εκκλησίας, του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας, του Οικουµενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως», τονίζει ο κ. Ευάγγελος.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου περί Αγίας Σοφίας

Προς τον ευλαβέστατον Ιερόν Κλήρον, τους Εντιµοτάτους Άρχοντας του Οικουµενικού Πατριαρχείου, τους Προέδρους και τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Συµβουλίων, τας Προέδρους και τα Μέλη των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων, τους διδάσκοντας και διδασκοµένους των Κατηχητικών και Ελληνικών Σχολείων, τας Οργανώσεις της Νεολαίας και άπαν το Χριστεπώνυµον πλήρωµα των ευσεβών Ορθοδόξων Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης

Αγαπητοί µου αδελφοί,

Με πολύ θλίψη, πληροφορηθήκαµε πως η Τουρκική Κυβέρνηση αποφάσισε, αλλά και η Δικαστική Εξουσία της Τουρκίας έδωσε δυστυχώς την έγκρισή, ώστε να µετατραπεί ο παγκοσµίου εµβέλειας, ιδιαιτέρως για εµάς τους Ελληνορθοδόξους, στο Ιερό Κέντρο της Εκκλησίας µας και της Ορθοδοξίας, την Κωνσταντινούπολη, ο Ιερός Ναός της του Θεού Σοφίας, η ως πιο γνωστός σε µας, Αγιά Σοφιά, σε Τζαµι. Αυτή η οδυνηρή πράξη µπορεί να περιγραφεί µόνον ως πράξη µίσους και κακίας, και µια προσπάθεια να πλήξουν την Ορθόδοξη πίστη, τον Βυζαντινό Πολιτισµό και την ιερά κληρονοµιά του Ελληνικού Γένους.

Είναι δεδομένο ότι αυτή η κακοήθης, απερίγραπτη και απεχθής απόφαση δεν προσβάλλει µόνον τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, αλλά σύμπασα την Χριστιανική Κοινότητα ανά τον κόσμο, κάθε Χριστιανική ύπαρξη, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκική Κυβέρνηση επιδιώκει να βλάψει και να εξαφανίσει κάθε Χριστιανική παρουσία, ακόμη και την ιστορία της.

Η Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιερσέης καταδικάζει ξεκάθαρα και απερίφραστα την αήθη αυτή απόφαση, που είναι πρωτοβουλία και επιθυμία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κατάφορη αδικία που πραγματοποιείται σήμερα ενώπιών µας, αγγίζει κάθε ανθρώπινη ψυχή και προκαλεί την παγκόσμια κοινή γνώμη, κάθε νοήμονα άνθρωπο που αγωνίζεται για δικαιοσύνη και ειρήνη σε αυτήν την Κοινωνία.

Βέβαια αυτή η πράξη της Τουρκίας δεν αποτελεί κάτι το πρωτόγνωρο, καθώς διαβάζοντας την ιστορία της, βλέπουμε συστηματικούς θρησκευτικούς και πολιτισμικούς διωγμούς και γενοκτονίες (Ποντιακή, Αρμένικη), για πολλούς αιώνες τώρα, και που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επιστρέψει και πάλι στο προσκήνιο, ως µια προσπάθεια του Τουρκικού Κράτους να εξαλείψει οτιδήποτε το απειλεί.

Όλοι γνωρίζουμε δε τις πρόσφατες, έναν αιώνα πριν, εγκληματικές πράξεις της Τουρκίας εντός των συνόρων της, όταν εξόντωσε εκατοµµύρια Χριστιανών, µε σκοπό να εξαφανίσει κάθε χριστιανικό στοιχείο εντός των εδαφών της.

Τον αιώνα που πέρασε, είδαμε να συνεχίζεται η δίωξη των Ελλήνων αλλά και κάθε Χριστιανού εντός της Τουρκίας, µε αποτέλεσμα την δολοφονία αμέτρητων αθώων ψυχών και την απέλαση και εκδίωξη εκατοµµυρίων ανθρώπων από τις πατρογονικές τους εστίες.

Πενήντα περίπου χρόνια πριν, η Τουρκία ξεκίνησε τον αδυσώπητο πόλεμο κατά της μεγαλονήσου Κύπρου µας, που οδήγησε στην άδικη διχοτόμηση της αγιοτόκου Νήσου και την κατάληψη εδαφών της. Πάνω απ΄ όλα όμως, η Τουρκία επί αιώνες καταπιέζει και διώκει µε κάθε τρόπο την θρησκευτική ελευθερία της Σεπτής Μητρός Εκκλησίας, του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας, του Οικουµενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Και τώρα, η Τουρκία και πάλι προσπαθεί να απαξιώσει την ιερότητα και αγιότητα της Αγίας Σοφίας, μετατρέποντάς την σε Τζαμί, πράγμα ενάντιο στον αρχικό σκοπό και την ουσία της ιδρύσεως και κατασκευής της Μεγάλης αυτής Εκκλησίας, ως Χριστιανικού και Ορθοδόξου Ιερού Ναού.

Όλες αυτές λοιπόν οι ανήθικες και µισητές πράξεις της Τουρκίας, που σπέρνουν διχόνοια, πόλεμο, γενοκτονίες και θρησκευτική καταπίεση πρέπει επιτέλους να σταματήσουν.

Είναι ξεκάθαρο και πασιφανές ότι η Κυβέρνηση της Τουρκίας δεν επιθυμεί οποιαδήποτε µορφή συνεργασίας ή ενέργειας µε πολιτισμένο τρόπο. Αντιθέτως, συνεχίζει τον διωγμό και την υποτίμηση των Χριστιανών που είναι Τούρκοι πολίτες, και δεν πρόκειται να σταματήσει να το πράττει µέχρι να εξαφανίσει κάθε χριστιανική ύπαρξη, να αποιεροποιήσει κάθε Χριστιανικό Ναό, και να ξαναγράψει νέα ιστορία, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στον πραγµατικά γηγενή πληθυσμό της περιοχής, που γέννησε -αιώνες πριν τον ερχομό των Τούρκων – την Πόλη των Πόλεων, την Βασιλεύουσα των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη.

Είναι λοιπόν χρέος όλων µας να αφυπνίσουμε την παγκόσμια Κοινότητα και Κοινωνία, ώστε να λάβουμε όλοι µαζί δράση εναντίον των ειδεχθών και ανήθικων πράξεων της Τουρκίας, που διαπράττονται συνεχώς.

Είναι χρέος µας να υπερασπισθούμε µε κάθε τρόπο την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, και να εξασφαλίσουμε την ελεύθερη και ασφαλή άσκηση των θρησκευτικών και λατρευτικών καθηκόντων των Χριστιανών που ζουν εκεί, χωρίς τον φόβο και την επιβολή της βίας.

Οφείλουμε να υψώσουμε το ανάστημά µας και την φωνή µας ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, και να διατρανώσουμε στα μήκη και τα πλάτη της Γης ότι δεν θα µας φιμώσουν, ούτε θα ανεχθούμε άλλο την τυραννική αυτή καταπίεση, και θα παραμείνουμε πιστοί και αφοσιωμένοι στον Κύριο µας Ιησού Χριστό, τον Δίκαιο Κρίτη των πάντων.

Σας παρακαλώ και σας προτρέπω όλους και τον καθένα ξεχωριστά να απευθυνθείτε στις τοπικές, Πολιτειακές και Κυβερνητικές Αρχές, και τους Εκπροσώπους τους, και να τους εκφράσετε την δυσαρέσκειά σας, την αγανάκτηση σας, για τις συνεχιζόμενες αδικίες που διαπράττει η Τουρκία, παρακαλώντας τους να καταδικάσουν αυτές τις αποφάσεις και πράξεις, και να µεσολαβήσουν ώστε να επικρατήσει η δικαιοσύνη, και να ανακαλέσουν την χθεσινή τους απόφαση.

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑΟΣ. Το κόσμημά της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, το δικό µας καύχημά, και πρέπει όχι µόνον να ανακαλέσει την πρόσφατη απόφαση της, αλλά να επαναφέρει την Αγιά Σοφιά στην αρχική της Αξία, σε Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό µέσα στον οποίο θα υμνείται και θα δοξολογείται το ῍Όνομα του Ενός και Μόνου Τριαδικού Θεού.

Κλείνοντας, σας παρακαλώ να προσεύχεσθε αδιαλείπτως ώστε η αγαπημένη µας Εκκλησία, η Αγία Σοφία, να ξαναλειτουργήσει και πάλι σύντομα ως Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός. Σας παρακαλώ να µην παύσουμε να προσευχόµεθα και για την αγαπημένη µας Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό µας Πατριαρχείο, και τον Σεπτόν Προκαθήμενο µας, τον Πατριάρχη του Γένους, τον Παναγιώτατον Οικουµενικόν Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο, και την σεπτή των Ιεραρχών χορείαν και να είμαστε βέβαιοι ότι, παρά την τραγικότητα των τωρινών καταστάσεων που προκαλεί η Τουρκία, ο Θεός είναι µαζί µας.

Ευχόμενος όπως η Υπεραγία Θεοτόκος, η Υπέρµαχος Στρατηγός και Φρουρός της Βασιλίδος των Πόλεων, της Κωνσταντινουπόλεως, να είναι µαζί σας πάντοτε και να σας ευλογεί, διατελώ

Μετά πατρικής αγάπης και διάπυρων ευχών Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ † Ο Νέας Ιερσέης ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.