ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (www.mononews.gr) Στην πολλά υποσχόμενη αγορά των vegan προϊόντων εισέρχεται η Mega Yeeros. H ελληνική βιομηχανία κρέατος ανακοίνωσε χθες το λανσάρισμα μιας νέας σειρά προϊόντων βασισμένων αποκλειστικά στα λαχανικά, χωρίς την προσθήκη συστατικών ζωικής προέλευσης, με στόχο να καλύψει την αυξανόμενη ανάγκη για πιο υγιεινά τρόφιμα.

«Στην επόμενη τριετία το 10% του τζίρου μας, θα προέρχεται από τα plant based προϊόντα», ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, Νίκος Λούστας περιγράφοντας τη δυναμική της συγκεκριμένης κατηγορίας τροφίμων.

Ειδικά στις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται με ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής, ο κ. Λούστας υπογράμμισε πως θα υπάρξει θεαματική άνοδος καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές θα στρέφονται προς αυτήν: «Θεωρούμε ότι μέχρι το 2025, η αγορά των plant based (όπως είναι η σωστή ονομασία) θα φθάσει στα 4 με 5 δισ. δολ., και θα καταλάβει το 10% της συνολικής αγοράς».

Στιγμιότυπο από την προ πέντε ετών τελετή των εγκαινίων των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων. Φωτογραφία: https://www.megasyeeros.com/

Ήδη, όπως είπε όλες τις μεγάλες εταιρείες και αλυσίδες εστίασης να εμπλουτίζουν το μενού τους με αυτά τα προϊόντα ενώ κινητικότητα υπάρχει και στην Ελλάδα, με μεγάλες αλυσίδες όπως η Goody’s να τα εντάσσουν στον κατάλογό τους.

Σύμφωνα με τον κ. Λούστα, η νέα σειρά vegan προϊόντων της Mega Yeeros ξεχωρίζει για την καινοτομία που ενσωματώνει. «Δίνουμε την απάντηση με τη δική μας πρόταση καινοτομίας», λέει, ξεκαθαρίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν αποποιείται το κρέας. «Δεν εγκαταλείπουμε το κρέας αλλά δίνουμε μια εναλλακτική στους καταναλωτές και να βλέπουμε στην επόμενη μέρα», προσθέτει με νόημα.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις εξαγωγές και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, όπου διαφαίνονται τεράστιες προοπτικές. Ωστόσο, σε πρώτη φάση, η τροφοδοσία της αμερικάνικης θα γίνει από την ελληνική μονάδα στον Ασπρόπυργο, η οποία θα αναβαθμισθεί και θα εκσυγχρονισθεί.

Το υπερσύγχρονο εργοστάσιο παγαγωγής γύρου και άλλων προϊόντων στο Λίντχερστ της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: https://www.megasyeeros.com/

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, σε πρώτη φάση επενδύθηκαν περίπου 600.000 για μηχανήματα και εκπαίδευση, ενώ σχεδιάζεται η επέκταση των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων κατά 2.500 τμ., μια επένδυση που θα προσεγγίζει το 1.000.000 ευρώ.

Όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική στις ΗΠΑ, θα είναι αρκετά ανταγωνιστική αφού στα περισσότερα προϊόντα της κατηγορίας που κυμαίνονται στα 18 με 19 δολάρια το κιλό, θα φθηνότερη κατά 50%, όπως στο burger. Εξαίρεση θα αποτελέσει ο προψημένος γύρος που θα είναι ελαφρά ακριβότερος.

Το νέο προϊόν θα αποτελέσει εργαλείο και για μεγαλύτερη διείσδυση στο εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων, όπου σήμερα η Mega Yeeros δεν έχει σημαντική παρουσία. «Με το νέο προϊόν που είναι μοναδικό θα διαπραγματευτούμε με τις αλυσίδες του λιανεμπορίου για την τοποθέτησή μας στα ράφια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μελλοντικά την κατηγορία θα εμπλουτίσει και κιμάς vegan, για να μπορούν όσοι θέλουν να παρασκευάσουν οι ίδιοι τα προϊόντα στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που ανέπτυξε την vegan κατηγορία για την Mega Yeeros, τα συγκεκριμένα προϊόντα γίνονται από δημητριακά και όσπρια ενώ περιέχουν πράσινη πιπεριά, πρωτεΐνες λαχανικών και μπαχαρικών. Στον γύρο, υπάρχει και παντζάρι που δίνει ένα καλό οπτικό αποτέλεσμα ανάλογο με το κρέας.

Το περίπτερο της Mega Yeeros στην διεθνή έκθεση τροφίμων του Σικάγου. Φωτογραφία: https://www.megasyeeros.com/

Μεγάλη ζήτηση για γύρο στο εξωτερικό

Ανοδική πορεία παρουσιάζει και η βασική δραστηριότητα της εταιρείας, με βασικό μοχλό τις εξαγωγές. Ο προψημένος γύρος μεγαλώνει την απήχησή του, ειδικά στο Βέλγιο και στην Βρετανία και νέες συνεργασίες συνάπτονται με μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού αλλά και εταιρείες catering και εστιατόρια.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει σχέδιο για δημιουργία δεύτερης μονάδας παραγωγής, η διοίκηση συνεχίζει την αναζήτηση του κατάλληλου χώρου, προκειμένου να εγκαταστήσει μονάδα προψημένου γύρου. «Θα επενδύσουμε στην Αμερική μόνο αν μας δώσει την πρόσθετη αξία που χρειάζεται», αναφέρει ο κ. Λούστας.

«Δεν αφήνουμε τους φίλους μας»

Αναπόφευκτα η συζήτηση ήρθε και στον Γιώργο Νίκα, ο οποίος αποτελεί βασικό μέτοχο και εκ των ιδρυτών της Mega Yeeros και σήμερα κατηγορείται από την αμερικάνικη δικαιοσύνη για συμμετοχή σε οικονομική απάτη διεθνών διαστάσεων (το περίφημο σκάνδαλο του insider trading).

Ο κ. Λούστας αποκάλυψε πως ο Γιώργος Νίκας έχει παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο, από την στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο, προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, ωστόσο έσπευσε να εκφράσει την συμπαράστασή του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι φίλος μας, και δεν αφήνουμε τους φίλους που μας στήριξαν». Μάλιστα είπε ότι η ανάπτυξη της Mega Yeeros βασίστηκε σε ένα καλό και ενεργό διοικητικό συμβούλιο.

Υποστήριξε ακόμη πως ο Γιώργος Νίκας δεν αντιμετωπίζει θέμα έκδοσης στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν εκδίδει πολίτες της σε άλλες χώρες ενώ ανέφερε πως ο κ. Νίκας δεν μπορεί να δικαστεί εν απουσία του. Υπογράμμισε ακόμη πως

Η Creta Farms και ο κορωνοϊός

Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση της Creta Farms, ο κ. Λούστας ξεκαθάρισε πως δεν χαίρεται με την αποτυχία των άλλων, (είπε χαρακτηριστικά δεν είμαστε της άποψης να χαιρόμαστε εάν καίγεται το σπίτι του γείτονα), και υποστήριξε πως θέλει την εταιρεία ενεργή, επισημαίνοντας πως η Creta Farms δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στα αλλαντικά.

Δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος, λέγοντας πως μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του ανέβηκε κατά 40%, -σήμερα αγοράζει το χοιρινό 5 ευρώ το κιλό-, ενώ εξέφρασε την απορία του πως καταφέρνουν και επιβιώνουν οι σουβλατζίδες χωρίς να μετακυλήσουν το κόστος. Ίσως με τον κορωνοϊό είπε, να περιορισθεί η εξαγωγή χοιρινού κρέατος στην Κίνα και να αποκλιμακωθούν οι τιμές.

Να σημειωθεί πως οι πωλήσεις της Mega Yeeros το 2019 ανήλθαν στα 42 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 11%, εκ των οποίων τα 9 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις ΗΠΑ και τα 6 εκατ. ευρώ από εξαγωγές σε διάφορες χώρες ενώ το ανθρώπινο δυναμικά ανέρχεται πλέον στους 220 εργαζόμενους.

Πηγή: www.mononews.gr

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.