Ν. Δένδιας: Αναμένουμε συμμόρφωση της Τουρκίας με τις αποφάσεις της ΕΕ

0
36
Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών Ελληνικής Δημοκρατίας – Δηλώσεις Υπουργείο Εξωτερικών, Λευκωσία, Κύπρος Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Νίκος Δένδιας προβαίνουν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. // Foreign Affairs Minister, Minister of Foreign Affairs of the Hellenic Republic – Statements Ministry of Foreign Affairs, Lefkosia, Cyprus The Minister of Foreign Affairs, Mr Ioannis Kasoulides, and the Minister of Foreign Affairs of the Hellenic Republic, Mr Nikos Dendias, make statements to the press.

 «Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την αμέριστη στήριξή της για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Μιας λύσης που βασίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μιας λύσης συμβατής με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Δηλαδή μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Η επίλυση του Κυπριακού, σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τόνισε από την Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

   Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην Κύπρο, ενώ ευχαρίστησε τον Κύπριο ΥΠΕΞ για την τιμή -όπως είπε- που του έγινε να απευθυνθεί νωρίτερα στους επικεφαλής των Αρχών Εξωτερικού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

   Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα που συζήτησαν οι δύο άνδρες κατά την συνάντησή τους, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις προτάσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

ΠτΔ – Υπουργός Εξωτερικών Ελληνικής Δημοκρατίας Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Νίκο Δένδια. // PoR – Minister of Foreign Affairs of the Hellenic Republic Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus Τhe President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, receives the Minister of Foreign Affairs of the Hellenic Republic, Mr Nikos Dendias.

   «Στηρίζουμε πλήρως αυτές τις προτάσεις, παρά την αναμενόμενη, και λυπούμαστε γι αυτό, απόρριψή τους από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Συμμεριζόμαστε την ρεαλιστική προσέγγισή σας όσον αφορά τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, που βέβαια δυστυχώς, δεν είναι ευοίωνες. Και βέβαια απορρίπτουμε και καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόταση περί “λύσης δύο κρατών”, την οποία επαγγέλλονται Τούρκοι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας» επισήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και προσέθεσε:

   «Θέλω να συγκρατήσω, αν πρέπει να βρω μια θετική ψηφίδα, ότι η συζήτηση για το νέο κείμενο Απόφασης για την ανανέωση της UNFICYP στο Συμβούλιο Ασφαλείας διεξήχθη σε ένα συναινετικό κλίμα, παρά την γενικότερη πόλωση που επικρατεί αυτή την περίοδο.

   Θέλω να διαβεβαιώσω ότι βρισκόμαστε πάντα σε διαρκή και στενό συντονισμό, ιδιαίτερα υπό το κράτος της απειλής απόπειρας δημιουργίας νέων τετελεσμένων τόσο στο έδαφος, όσο και στη θάλασσα, παρά το Διεθνές Δίκαιο και παρά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

   Θυμίζω ότι οι σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύουν και αναμένουμε η Τουρκία να συμμορφωθεί με αυτές τις αποφάσεις».

   Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, πέρα από το Κυπριακό συζητήθηκαν και οι ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

   «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για την τουρκική προκλητικότητα, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και επί του εδάφους. Αλλά, πάντα οι συζητήσεις μας δεν είναι μονοθεματικές. Εξετάσαμε και τη συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» είπε ο Έλληνας υπουργός και απευθυνόμενος στον Κύπριο ομόλογό του σημείωσε:

Υπουργός Εξωτερικών – Κατʼ ιδίαν συνάντηση με Υπουργό Εξωτερικών Ελληνικής Δημοκρατίας Υπουργείο Εξωτερικών, Λευκωσία, Κύπρος O Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης σε κατʼ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Νίκο Δένδια. // Foreign Affairs Minister – Tête-à-tête meeting with Minister of Foreign Affairs of the Hellenic Republic Ministry of Foreign Affairs, Lefkosia, Cyprus The Minister of Foreign Affairs, Mr Ioannis Kasoulides, at a tête-à-tête meeting with the Minister of Foreign Affairs of the Hellenic Republic, Mr Nikos Dendias.

   «Όπως πολύ σωστά είχες την καλοσύνη να παρατηρήσεις, η Ουκρανία και η Κύπρος αποτελούν περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου. Όμως, εκεί σταματά η ομοιότητα. Γιατί πριν από 48 χρόνια, η Διεθνής Κοινότητα δεν αντέδρασε στην εισβολή στην Κύπρο με τον τρόπο που έπρεπε να αντιδράσει. Και πρέπει να θυμίζουμε ότι η εισβολή και η παράνομη κατοχή εδαφών στην Ουκρανία δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα εισβολής στην Ευρώπη.

   Όπως επίσης δεν πρέπει να παραλείπουμε να υπογραμμίζουμε ότι ο αναθεωρητισμός έχει πάψει να αποτελεί αποδεκτή πρακτική και επίσης έστω και παθητικά δεν είναι δυνατόν να το αποδεχθεί η Διεθνής Κοινότητα.

   Τόσο η Ελληνική όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία τήρησαν στάση αρχής. Εφαρμόζουμε και οι δύο χώρες πλήρως τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, παρά το κόστος που αυτές σημαίνουν για τις κοινωνίες μας. Γιατί για εμάς, η απόφαση αυτή αποτελεί μονόδρομο. Αφορά τις αξίες μας, αφορά τις αρχές μας, αφορά τις αξίες και τις αρχές που πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη».

   Ο κ. Δένδιας είπε επίσης ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν την συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε διάφορους τομείς.

   «Συζητήσαμε για τα τριμερή και τα πολυμερή σχήματα, για το 3+1 με τις ΗΠΑ, για τις αναπτυσσόμενες σχέσεις μας με την Ινδία, για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

   Είμαστε ικανοποιημένοι και οι δύο για τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης. Ξέρουμε πολύ καλά και οι δύο ότι πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός ενσωμάτωσης της περιοχής στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και είχαμε την δυνατότητα να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων να έρθουν σε μια στενότερη επαφή με την ΕΕ. Μπορούμε εμείς να καταστούμε καταλύτης γι αυτό.

   Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τα διαμειφθέντα στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

   Επίσης να πω ότι και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα φροντίσει ώστε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της Κύπρου στο ακέραιο, στο πλαίσιο της συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ» σημείωσε ο κ. Δένδιας και τόνισε:

   «Καταλήγω με το αυτονόητο: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντα στο πλευρό του κυπριακού λαού. Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και θα μου επιτρέψετε να πω και την αγάπη που κάθε φορά δέχομαι στην Κύπρο».

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.