Μνημόσυνο και έκθεση φωτογραφίας για την 50ή Μαύρη Επέτειο

1
Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ανήμερα της 50ής επετείου της τουρκικής εισβολής και παράνομης κατοχής των 37% των εδαφών της Κύπρου θα λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει η ομογένεια.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το πρωί του Σαββάτου, 20ής Ιουλίου 2024 και ώρα 11.00 π.μ. με τον αρχιερατικό μνημόσυνο για τους ήρωες, τους αγωνιστές και τα θύματα της τουρκικής εισβολής και την Δοξολογία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου που θα τελεστούν στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, όπως είθισται να αποκαλούμε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

Αμέσως μετά οι ομογενείς με πανό, τα λάβαρα και με αναμμένα κεράκια θα μεταβούν στην αίθουσα στην αίθουσα του Sixty Pine Street (60 Pine Street, New York), όπου θα λάβει χώρα η κεντρική εκδήλωση η οποία περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, προβολή ντοκιμαντέρ και ομιλίες των επισήμων προσκεκλημένων και των φιλελλήνων πολιτικών.     

Στιγμιότυπο από την ομιλία του ύπατου προέδρου της AHEPA, κ. Σάββα Τσίβικου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, την AHEPA, το Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ταμείο Κυπριοπαίδων.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και οι πρόεδροι των προαναφερόμενων φορέων το βράδυ της Δευτέρας 8ης Ιουλίου 2024, συγκάλεσαν στο εστιατόριο «Διόνυσος» στην Αστόρια μια συγκέντρωση στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι πολλών ομογενειακών φορέων οι οποίοι εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συμβάλλουν στην επιτυχία των επετειακών εκδηλώσεων.

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης τέθηκε επί τάπητος η πρόταση για την διοργάνωση συλλαλητηρίου την παραμονή της μαύρης επετείου και συγκεκριμένα την Παρασκευή, 19η Ιουλίου 2024, στο πάρκο απέναντι από τον ΟΗΕ.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρώην προέδρου της Χιακής Ομοσπονδίας Γιώργου Αλμυρούδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Λαμβάνοντας υπόψη την θερινή ραστώνη και την απουσία των ομογενών με διακοπές στην γενέτειρα αποφασίστηκε η διοργάνωση του συλλαλητηρίου την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2024 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προκειμένου να τύχει μεγαλύτερης προσοχής.

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, κ. Σάββας Τσίβικος, επεσήμανε ότι πρέπει να συσταθεί η επιτροπή του συλλαλητηρίου η οποία θα αναλάβει την ευθύνη για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών και την κινητοποίηση της ομογένειας ούτως ώστε να είναι μαζικό και με παλμό το συλλαλητήριο.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ επεσήμανε ότι έχουν απευθυνθεί στους πολιτικούς και ότι μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) και Τομ Σουόζι (Tom Suozzi).

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκου Παπαστυλιανού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού και άλλοι εκπρόσωποι των κυπριακών οργανώσεων.

Ο πρώην πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Γιώργος Αλμυρούδης επεσήμανε ότι η Χιακή Ομοσπονδία ιδρύθηκε προ 50 ετών λίγες εβδομάδες μετά την τουρκική εισβολή και ότι θα διοργανώσουν και μια εκδήλωση στην Χίο.

Οι πρόεδροι των συλλόγων και άλλων φορέων υποσχέθηκαν ότι θα συμμετάσχουν οργανωμένοι και με τα λάβαρα και θα προσδώσουν πανομογενειακό χαρακτήρα στις εκδηλώσεις της 20ής Ιουλίου 2024.

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

 1. Η ακύρωση της διαδήλωσης μας λέει πολλά. Οι Τούρκοι δεν υπολόγισαν τις θερινές διακοπές τους όταν ρήμαξαν το χωριό του Τσίβικου. Αυτός όμως απεδείχθη ανίκανος να διοργανώσει μια διαδήλωση με την “μεγαλύτερη ομογενειακή πατριωτική οργάνωση”, την Αχέπα των “40.000 μελών”.

  Η φιλία του με τον Ελπιδοφόρο θα έφερνε και τους “500.000 ενορίτες” της μητροπολιτικής περιφέρειας, με μια απλή εντολή του συντρόφου μας, του σύγχρονου Παπαφλέσσα που ευλογεί τους βιαστές της Πάφου.

  Κρίμα που έστειλε ο Τατάρ σύνθημα να πάψει, και ο Παπαφλέσσας τους βούλωσε όλους με τα σχετικά δημοσιεύματα.

  Ρε είσαστε στην Αμερική. Έχετε το δίκιο με το μέρος σας. Και σας ελέγχουν οι βιαστές!

  Έτσι οργανώνονται τα συλλαλητήρια; Περιμένουμε για καλό καιρό;

  ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΡΕ!!!! ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.