Μήνυμα Ελπιδοφόρου για 4η Ιουλίου: «Η Ελευθερία αποτελεί πολύτιμο δώρο και μεγάλη ευθύνη»

1
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Press Office

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Η Ελευθερία αποτελεί πολύτιμο δώρο και μεγάλη ευθύνη», τονίζει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για την 247η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Αμερικής ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος.

Αναφερόμενος στην επέτειο τονίζει ότι είναι αφετηρία να αναλογιστούμε τις ευθύνες και τα καθήκοντά μας για την προστασία της ελευθερίας.

«Η ελευθερία δεν εξασφαλίζεται με τα όπλα, όσο ισχυρά και να είναι αυτά! Η ελευθερία εξασφαλίζεται με τη στάση κάθε πολίτη, όταν αναγνωρίζει τα δικαιώματα και την ελευθερία των άλλων. Η συμπεριφορά μας προς τον πιο αδύναμο καθορίζει και την ποιότητα της δημοκρατίας μας», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Ελπιδοφόρος.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του μηνύματος του κ. Ελπιδοφόρου για την 4η Ουλίου:

«Ου δε το Πνεύμα Κυρίου, εκεί ελευθερία» (Προς Κορινθίους Β´, 3:17). Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Κυρίω,

Η Τετάρτη Ιουλίου είναι η εθνική εορτή όλων των Αμερικανών, ανεξάρτητα από το πότε και πώς οι πρόγονοί τους έφθασαν σε αυτή την όμορφη χώρα. Είτε πριν από χιλιάδες χρόνια όταν κάποιοι διέβησαν τον Βερίγγειο Πορθμό, είτε ερχόμενοι με τα καράβια των αποίκων ή των σκλάβων, είτε ακολουθώντας περίπλοκες διαδικασίες μετανάστευσης, όλοι είμαστε εδώ ενωμένοι στην Αμερική, με σεβασμό και ανεκτικότητα στους συμπολίτες μας.

Σε μία χρονική συγκυρία, όπου ακούμε ολοένα και περισσότερα μηνύματα μίσους από κάποιους πολιτικούς, είναι καλό να θυμόμαστε ότι αυτή είναι «η χώρα της ελευθερίας». Μία ελευθερία που αποτελεί συγχρόνως πολύτιμο δώρο και μεγάλη ευθύνη.

Ο Απόστολος Παύλος μας υπενθυμίζει ότι η υπέρτατη ελευθερία προέρχεται από το Θεό, εν Πνεύματι Αγίω, το οποίο ενεργοποιεί τη συνείδηση της ελευθερίας του ανθρώπου. Η βάση της ελευθερίας είναι η αγάπη, διότι αγαπώντας η καρδιά και η ψυχή σου απελευθερώνονται από τα δεσμά του μίσους, της κατακρίσεως και της υποκρισίας. Η πραγματική ελευθερία προϋποθέτει τη γενναιότητα της ανάληψης των μεγάλων ευθυνών της διατήρησης αυτής της ελευθερίας. Για αυτό το λόγο η χώρα μας είναι γνωστή και ως «ο τόπος των γενναίων».

Βέβαια, όλοι δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας με τα όπλα, γιατί αυτό είναι ευθύνη του στρατού, αλλά μπορούμε όλοι μας να υποστηρίξουμε την ιδέα. Διότι η ελευθερία δεν εξασφαλίζεται με τα όπλα, όσο ισχυρά και να είναι αυτά! Η ελευθερία εξασφαλίζεται με τη στάση κάθε πολίτη, όταν αναγνωρίζει τα δικαιώματα και την ελευθερία των άλλων. Η συμπεριφορά μας προς τον πιο αδύναμο καθορίζει και την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Για το λόγο αυτό, ας εορτάσουμε τα διακόσια σαράντα επτά χρόνια της αμερικανικής ανεξαρτησίας, συνεχίζοντας τον αγώνα για μία ενωμένη Αμερική, όπου όλοι θα ζούμε ευλογημένοι και χαρούμενοι, με πνευματική αφθονία και υλική επάρκεια. Ως Ορθόδοξοι χριστιανοί, ας είμαστε ευγνώμονες για την ελευθερία εν Αγίω Πνεύματι που απολαμβάνουμε, και ας αγωνιστούμε ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να μετέχουν ισότιμα στα αγαθά της «γης της ελευθερίας και του τόπου των γενναίων».

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Σωστά Σεβασμιώτατε , γι’αυτό αφήστε
    ελεύθερους τους Μητροπολίτες και μην
    προσπαθείτε να τους μετατρέψετε σε Επισκόπους.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.