Mια διαφορετική ματιά: Τα δίτροχα στην Αστόρια – οι πεζοί και η Πυροσβεστική

Τα δίτροχα και τα ποδήλατα στην Αστόρια. Φωτογραφία: ETA / Press / Φώτης Παπαγερμανός.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. – Αν δεν έχεις περπατήσει στην Αστόρια δύσκολα θα καταλάβεις την αγωνία των πεζών, σε ότι αφορά τα πεζοδρόμια και τις διαβάσεις των πεζών. Είναι ένα φαινόμενο με απρόβλεπτες διαστάσεις, που ούτε ο Δήμος, ούτε η Αστυνομία μπορούν να ελέγξουν, άν κι έχω δει όργανα της Τάξης να επιθεωρούν και να σταματούν τους χρήστες.

Δυστυχώς, ζούμε στην εποχή, που ενώ η ζωή μας παρέχει πολλές ανέσεις, εμείς προκειμένου να είμαστε cool, δηλαδή μέσα στον ρυθμό των κοινωνικών δικτύων, αγνοούμε τους κινδύνους, την ρύπανση και ότι άλλο συνεπάγεται στην εποχή των δίτροχων. Το επισημάνω αυτό, για όσους βαριούνται να βγουν «έξω» και παραγγέλνουν από το γραφείο ή το σπίτι τους, μετά την δουλειά;

Από που να αρχίσω ωστόσο και που να τελειώσω; Από την έκρηξη των επαναφορτιζόμενων δίτροχων μηχανών (τα αποκαλούμενα mopeds), την κατακόρυφη δηλαδή αύξηση στην κυκλοφορία παρόμοιων μέσων μαζικής μετακίνησης;

Τα δίτροχα και τα ποδήλατα στην Αστόρια. Φωτογραφία: ETA / Press / Φώτης Παπαγερμανός.

Τα παλιά “Ζουνταπ” (με την μηχανή των 50 κυβικών εκατοστών) της Ελλάδας του 1980, δεν συγκρίνονται με την κατακόρυφη αύξηση των δίτροχων στην Αστόρια, τα τελευταία δυο-τρία χρόνια. Ούτε θα ήθελα να συμπεριλάβουμε εδώ τις υπέροχες σε πρακτικότητα και ομορφιά των μηχανών τύπου Vespa.

Εκεί, στην Ελλάδα, η μηχανή ως όρος γενικά, ήταν σύμβολο απελευθέρωσης, εδώ τα ηλεκτρικά μηχανάκια και ορισμένα με βενζίνη (και ενοχλητικές υπέρ του δέοντος εξατμίσεις) έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των πεζών.

Γιατί; Διότι αγνοούν τους πιο βασικούς κανόνες του ΚΟΚ (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας). Ανεβαίνουν και κατεβαίνουν τα πεζοδρόμια, παραβιάζουν τους σηματοδότες, περνούν ανάμεσα από τους πεζούς και τα παρκαρισμένα οχήματα.

Ειδικά αυτά τα ηλεκτρικά (fly) δεν βγάζουν ήχους, (είναι αθόρυβα) όπως τα υπόλοιπα μηχανάκια. Έτσι, μπορεί κάποιο να έρχεται από πίσω σου και να μην το έχεις καταλάβει. Είναι στην διακριτική ευχέρεια του αναβάτη να σε σεβαστεί ή να σε τρομάξει.

Τα δίτροχα και τα ποδήλατα στην Αστόρια. Φωτογραφία: ETA / Press / Φώτης Παπαγερμανός.

Τα περισσότερα μηχανάκια έρχονται από την Κίνα. Μια εταιρεία μάλιστα με την επωνυμία «Fly-E Wing» είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όλων των «ντελιβεράδων».

Αν τύχει και περάσεις, έξω από ένα δημοφιλές εστιατόριο, τότε μπορεί να μετρήσεις στα δυο χέρια το αριθμό των «ντελιβεράδων», που κάθονται υπομονετικά πάνω στο ηλεκτρικό τους μηχανάκι περιμένοντας για το επόμενο «ντελίβερι». Nα επισημάνω εδώ ότι δεν χρειάζεται άδεια για να τα οδηγήσεις, εκτός εάν διαθέτουν μηχανή βενζίνης.

Εφιάλτης για την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Για την Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης μας, το πρόβλημα επικεντρώνεται σε ό,τι αφορά τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που κινούν αυτά τα μηχανάκια και επίσης τα ηλεκτρικά ποδήλατα, που επίσης χρησιμοποιούνται από εργάτες.

Οι μπαταρίες αυτές έχουν προκαλέσει πολλές ζημιές και είναι υπαίτιες για μεγάλες πυρκαγιές που συνέβησαν μέσα σε διάστημα ενός χρόνου. Με θύματα αθώους πολίτες.

Αυτό είναι μόνο ένα σκέλος της εξίσωσης που έχει σχέση με την κοινωνία της καλοπέρασης. Το άλλο σκέλος, αφορά την εμφάνιση όλων αυτών των δίτροχων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Αν θες να περάσεις από την μια πλευρά του δρόμου στην άλλη τότε κινδυνεύεις να σε πετύχει κάποιο δίτροχο. Και καλά αν είσαι νέος, η τέλος πάντων σε καλή φυσική κατάσταση. Τι γίνεται όμως εάν είσαι ηλικιωμένος ή έχεις κάποια δυσκολία στο περπάτημα; Στην περίπτωση αυτή, δύσκολα μπορείς να αποφύγεις ένα ατύχημα.

Κι όμως σύμφωνα με τις στατιστικές και οι αναβάτες εμπλέκονται οι ίδιοι σε ατυχήματα, ιδιαίτερα στο Μανχάταν και σε άλλες περιοχές.

Είτε γιατί βιάζονται, είτε γιατί οι άλλοι οδηγοί και προ πάντων αυτοί που οδηγούν βαριά οχήματα, όπως λεωφορεία και φορτηγά δεν είναι σε θέση να δουν εκ των προτέρων τους χρήστες των ηλεκτρικών μηχανών, ποδηλάτων αλλά και πατινιών.

Είναι κρίμα, που η επανάσταση του δίτροχου εξελίσσεται σε εκατόμβη για τους αναβάτες.

Ο γράφων είναι μάρτυρας παρ’ ολίγων ατυχημάτων σε διάφορες διασταυρώσεις στην περιοχή της Αστόριας. Άϊντε μετά να εξηγήσεις ποιος έφταιγε;

Οι περισσότεροι από τους αναβάτες είναι νομοταγείς και φορούν το υποχρεωτικό κράνος και τηρούν τους βασικούς κανόνες π. χ. να σταματήσουν στο κόκκινο φως. Υπάρχει όμως και μια μερίδα αναβατών που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εκτελέσουν όσα περισσότερα «ντελίβερι» μπορούν στο διάστημα μιας ημέρας. Αυτοί θα ξεχάσουν και το κράνος και τους κανόνες ασφαλείας.

Όλα για το μεροκάματο;

Δεν έχω πρόβλημα με την διαπίστωση αυτή. Απλά θέλω όταν περπατώ, να μην νιώθω ότι απειλείται η ασφάλεια μου, ως πεζός. Και ίσως θα πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο κείμενο στους δικυκλιστές με τις μηχανές μεγάλου κυβισμού, τύπου  “Καβασακι Νιτζια”. Αυτοί, (πάντα αναφέρομαι στην πλειοψηφία), ξέρουν πως να κρατούν τις αποστάσεις. Κυκλοφορούν μαζί με τα αυτοκίνητα, δηλαδή μέσα στον δρόμο. Και χρειάζονται μια άδεια για να κυκλοφορήσουν. Αναφέρομαι μόνο στα δίτροχα ηλεκτρικά μηχανάκια που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Αστορια. Ελάτε αν θέλετε να κάνουμε την βόλτα μαζί;

Ελπίζω να μην θεωρηθώ παλαιάς κοπής παράξενος παρατηρητής, επειδή θεώρησα σωστό να ενημερώσω τους συμπολίτες μου για το φαινόμενο αυτό.

Y. Γ. Η Εταιρεία “Zundapp” κήρυξε πτώχευση εδώ και χρόνια και εξαγοράστηκε από μια κινεζική εταιρεία, που κατασκευάζει πλέον με την ίδια ονομασία, αυτά τα μικρά mopeds με μηχανές της Honda.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.