ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μετά από δύο μήνες επέστρεψαν οι πιστοί στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Τζάκσον Χάιτς του Κουίνς και παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη την αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε την κοινότητα. Η πρώτη ήταν το βράδυ της Παρασκευής, 20 Μαρτίου 2020 για την Πρώτη Στάση των Χαιρετισμών και βάσει των κανονισμών για την πανδημία συμμετείχαν μόνο δέκα ομογενείς. Η εν λόγω Ακολουθία ήταν η τελευταία με πιστούς, διότι την επόμενη η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος υπακούοντας στις εντολές των δημοτικών και πολιτειακών αρχών αποφάσισε να τελούνται οι ακολουθίες μόνο από τον ιερέα και τους ιεροψάλτες.

Το ηλιόλουστο πρωινό της Πέμπτης, 21 Μαΐου 2020 στο Τζάκσον Χάιτς η κίνηση των οχημάτων και των πεζών ήταν περιορισμένη. 

Η απόφαση του κυβερνήτη Άντριου Κουόμο να επιτρέψει αρχής γενομένης της 21ης Μαΐου 2020 την επαναλειτουργία των ναών με όχι παραπάνω από δέκα πιστούς και τηρώντας με ευλάβεια τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης ώθησε τα στελέχη και τα μέλη της κοινότητας να προσέλθουν στον εορτάζοντα ναό και να ανάψουν το κεράκι.

Οι πιο τυχεροί παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία εντός του ναού. Οι άλλοι προσέρχονταν με ευλάβεια άναβαν το κεράκι τους προσεύχονταν και αποχωρούσαν κάνοντας τον σταυρό τους που τους δόθηκε η ευκαιρία να εκπληρώσουν το χρέος τους.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Φώτης Γερασόπουλος και άλλα στελέχη ήταν επί ποδός και τηρούσαν την τάξη.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την πανηγυρική θεία λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας βοηθούμενος από τον ιερατικό προϊστάμενο, π. Γεδεών Βαρύτιμο, τον π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο και τους διακόνους Μιχαήλ Γιαβρή και Καλλίνικο Χασάπη, καθώς επίσης και τους ιεροψάλτες Χριστόφορο Τριπουλά και Ανδρέα Κοντούτσικο.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματος αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο των ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, καθώς επίσης και στην επιδημία του κορωνοϊού και στις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκαν να λάβουν για την προστασία των κληρικών και του ποιμνίου από την φονική ασθένεια.

Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Γεδεών καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και αναφέρθηκε με δέος στην πολυαγαπημένη του γιαγιά που κατάγονταν από την Κωνσταντινούπολη.

΅Σε πρώτο πλάνο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Γεδεών Βαρύτιμος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η αναφορά του π. Γεδεών έδωσε το έναυσμα στον Αρχιεπίσκοπος να αναφερθεί στα 25 χρόνια που υπηρέτησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον ιστορικό ρόλο του Φαναρίου ως φάρου ελπίδας και κουράγιου.

«Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Αμερικής είναι μέρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος συνεχάρη τα στελέχη και τα μέλη της κοινότητας που περιποιούνται και διατηρούν καθαρό τον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την πρώτη μετά από δύο μήνες λειτουργία με την παρουσία έστω και ελάχιστων πιστών απάντησε: «Είναι χαρά μου γιατί βλέπω να ανοίγουν ο ναοί έστω και με δειλά πρώτα βήματα, πολύ προσεκτικά. Καταλαβαίνετε ότι όταν οι ναοί είναι κλειστοί οι πρώτοι που υποφέρουν ψυχολογικά και πνευματικά είναι οι κληρικοί. Δεν είμαστε να λειτουργούμε μόνοι μας. Λειτουργούμε για τον λαό και όταν οι ναοί είναι κλειστοί και δεν έχουμε τον λαό μαζί μας αισθανόμαστε σαν ορφανοί και τώρα που βλέπουμε τους πιστούς σιγά – σιγά να επιστρέφουν στους ναούς η χαρά μας είναι  μεγάλη. Πρέπει ασφαλώς να είμαστε προσεκτικοί για να θρηνήσουμε λιγότερα θύματα και να έχουμε περισσότερους υγιείς πιστούς στην Εκκλησία όταν όλο αυτό θα λήξει».

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, Πατριαρχικός διάκονος Καλλίνικος Χασάπης, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής, π. Γεδεών Βαρύτιμος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Εμείς είμαστε υπέρ της επαναλειτουργίας των ναών – όχι βέβαια θυσιάζοντας ανθρώπους και ζωές και την υγεία τους. Γι αυτό και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος και η Επισκοπική Συνέλευση όλων των Ορθοδόξων Επισκόπων στην Αμερική έχουμε εκπονήσει συγκεκριμένες μελέτες και οδηγίες προς όλες τις ενορίες και είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα που θα ανοίξουν οι ναοί. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πάνε όλα καλά και ελπίζω το καλοκαίρι, πιστεύω θα έχουμε αλματώδη βήματα. Και όσο η ασθένεια θα υποχωρεί εμείς θα ανοίγουμε», κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Στιγμιότυπο από το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά οι διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής, ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος, Χριστόφορος Τριπουλάς και Ανδρέας Κοντούτσικος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Χριστόφορος Τριπουλάς, αριστερά και ο Ανδρέας Κοντούτσικος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η στολισμένη εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της κοινότητας του Τζάκσον Χάιτς. Φωτογραφία: Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.