ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στο νέο σουπερμάρκετ «North Shore Farms» στο Γουάιτστόουν το πρωί του Σαββάτου υπήρχε το αδιαχώρητο. Οι ομογενείς και οι άλλοι κάτοικοι του Γουάιτστόουν, της Μάλμπα και των γύρω περιοχών προσήλθαν όχι μόνο για τα ψώνια τους για το εορταστικό τραπέζι, αλλά και για να γνωρίσουν από κοντά τη Μαρία Ζωιτά και να αγοράσουν το βιβλίο της «Μediterranean Cuisine – Made With Love – From the Greek Island of Lefkada to Manhattan’s Westside Market – Maria Zoitas».

Η εκδήλωση για την παρουσίαση και υπογραφή του βιβλίου διοργανώθηκε ακριβώς απέναντι από τις βιτρίνες του σουπερμάρκετ με τα πεντανόστιμα ελληνικά φαγητά και γλυκά, τα οποία παρασκευάζονται με τις συνταγές της Μαρίας Ζωιτά, αδελφής του ιδιοκτήτη του σουπερμάρκετ.

Η Μαρία Ζωιτά και η Τζούλη Πανταζή συνομιλούσαν με τους πελάτες και απαντούσαν στις ερωτήσεις τους σχετικά με το βιβλίο και εν συνεχεία υπέγραφαν τα βιβλία που οι ομογενείς και οι άλλοι κάτοικοι του Γουάιτστόουν αγόραζαν για να το κάνουν δώρο στα παιδιά τους.

Η Μαρία Ζωιτά ενώ υπογράφει το βιβλίο της Σταματικής Βαλιώτη.

Μιας ομογενής αγόρασε τρία βιβλία, δύο για τις κόρες της και ένα για τη νύφη της. Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με το βιβλίο επεσήμανε: «Τα κορίτσια μου μαγειρεύουν και αναζητούν στο διαδίκτυο διάφορες συνταγές, οι οποίες πολλές φορές τις μπερδεύουν και το πιο σημαντικό ροκανίζουν το χρόνο τους. Γι αυτό και εγώ αποφάσισα να τους δωρίσω για τα Χριστούγεννα το βιβλίο με τις συνταγές της Μαρίας Ζωιτά».

Η συγγραφέας μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όλους όσους έσπευσαν να αγοράσουν το βιβλίο της.

«Όταν άρχισα να γράφω το βιβλίο, δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο χρήσιμο και αναγκαίο θα είναι το βιβλίο για κάθε ελληνική οικογένεια. Σήμερα, συνομιλώντας με φίλους, γνωστούς αλλά και αγνώστους που αγόρασαν το βιβλίο έμαθα πολλά. Διαισθάνθηκα καλύτερα την αγωνία και τον καθημερινό αγώνα των μανάδων και των γιαγιάδων να διδάξουν στα παιδιά και εγγόνια τους τα μυστικά της ελληνικής γαστρονομίας», δήλωσε στις «Αναμνήσεις» η κ. Ζωιτά.

Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και για τον αδελφό της και συνάμα ιδιοκτήτη του «North Shore Farms» Νικόλαο Κατωπόδη και όλο το προσωπικό για τη βοήθεια που της παρείχαν για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Το βιβλίο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» κυκλοφόρησε στις 16 Οκτωβρίου 2018 και διατίθεται από την ιστοσελίδα www.amazon.com (https://www.amazon.com/Made-Love-Maria-Zoitas/dp/0692967826), καθώς επίσης και στα καταστήματα της αλυσίδας «Westside Market NYC» στο Μανχάταν.

​​Το «Made With Love», διαφέρει από πολλά άλλα βιβλία μαγειρικής βασισμένα στη μεσογειακή γαστρονομία  που εξέδωσαν ομογενείς και Αμερικανοί, διότι είναι κάτι παραπάνω από έναν απλό τσελεμεντέ.

​Κι αυτό διότι εμπεριέχει την ιστορία της Μαρίας και του σύζυγού της Γιάννη Ζωιτά από τη Λευκάδα στη Νέα Υόρκη, καθώς επίσης και την ιστορία της ίδιας της Λευκάδας και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία αποτελεί πολύτιμο πετραδάκι στην Ελληνοαμερικανική Γραμματεία.

Η Μαρία Ζωιτά ενώ υπογράφει το βιβλίο.

Ξεφυλλίζοντας το και μελετώντας το προσεκτικά ο αναγνώστης θα διαπιστώσει με ικανοποίηση ότι ακόμη και το βιβλίο αυτό καθ’ εαυτό γράφτηκε με την ίδια αγάπη με την οποία η Μαρία Ζωιτά για τρεις περίπου δεκαετίες προβάλλει την ελληνική γαστρονομία στο Μανχάταν. 

​Μελετώντας προσεκτικά τα κεφάλαια και κοιτάζοντας το πλούσιο φωτογραφικό υλικό ο αναγνώστης θα κατανοήσει καλύτερα γιατί ακόμη και οι New York Times αποκάλεσαν τη Μαρία “πρέσβειρα” της ελληνικής μαγειρικής, της ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού. Παράλληλα θα κατανοήσει καλύτερα την προσφορά της στην ομογένεια και πάνω από όλα τη γενναιοδωρία της. 

​Ο αναγνώστης θα κατανοήσει καλύτερα την απλότητά της, την αγάπη της για ό,τι κάνει, και το πιο σημαντικό την ευσπλαχνία και τη γενναιοδωρία της οικογένειας Ζωιτά.

​Η Μαρία Ζωιτά αφιέρωσε το βιβλίο της στην αείμνηστη μητέρα της Ευφροσύνη Κατωπόδη και στη γιαγιά της Ευθυμία Κατωπόδη που, όπως αναφέρει, της δίδαξαν τα μυστικά της ελληνικής κουζίνας και πώς να απολαμβάνει και να αγαπά τη μαγειρική ως τέχνη και ως πηγή χαράς και ικανοποίησης που προκαλούν τα εύγευστα φαγητά και γλυκά.

​Το αφιερώνει επίσης και στον αγαπημένο σύζυγό της Γιάννη που με τη δημιουργία και την αφοσίωσή του στα Westside Market της έδωσε τη δυνατότητα να μαγειρέψει για χιλιάδες Νεοϋορκέζους και τους τουρίστες που κατακλύζουν κάθε χρόνο τη Νέα Υόρκη και να τους δώσει το έναυσμα να εξοικειωθούν με την ελληνική γαστρονομία και τον πολιτισμό μας.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.