ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκατοντάδες ομογενείς από τις διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς επίσης και από τις πέντε Ηπείρου άρχισαν να συρρέουν στην ιδιαίτερή τους πατρίδα προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εργασίες του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Χίων και του 64ου Συνεδρίου των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Δημήτρης Κοντολιός λίγο πριν την αναχώρησή του από τη Νέα Ιερσέη μίλησε στις «Αναμνήσεις» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον των ομογενών για τα συνέδρια.

«Τα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία κάθε τέσσερα χρόνια διοργανώνουν το εθνικό τους συνέδριο στη Χίο. Πρόκειται για μια παράδοση, η οποία έχει ευεργετικές επιπτώσεις στους συνέδρους και τις οικογένειές τους, αφ’ ενός μεν διότι ανανεώνουν τους δεσμούς τους με τη γενέτειρα, αφ’ ετέρου δε διότι έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν τον πολιτισμό του νησιού και συνάμα να περάσουν αξέχαστες στιγμές με τους Χιώτες από όλον τον κόσμο που έρχονται για το Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Χίου», επεσήμανε ο κ. Κοντολιός.

Από αριστερά οι Δημήτρης Μουτάφης, Δημήτρης Κοντολιός, Στηβ Ζερβούδης και Γιάννης Κοντολιός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα του Συνεδρίου επεσήμανε ότι έχει πάρει την τελική του μορφή και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την Ένωση Ομογενών Χίου και τον πρόεδρό της Παντελή Μπουρνιά, διότι έχουν μεριμνήσει και για πολλά πολιτιστικά και φιλανθρωπικά δρώμενα.

«Κάθε εκδήλωση έχει την ιδιαιτερότητά της. Άλλες έχουν διδακτικό χαρακτήρα, άλλες ψυχαγωγικές και άλλες φιλανθρωπικό σκοπό», επεσήμανε ο κ. Κοντολιός υπενθυμίζοντας από τη γενναιοδωρία των ομογενών θα ευεργετηθούν «Η Κιβωτός του Κόσμου» και ο Σύλλογος για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες.

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και η εκδήλωση που θα διοργανώσουν την Κυριακή 4 Αυγούστου για τον καθαρισμό των  παραλιών από τα απορρίμματα», πρόσθεσε ο κ. Κοντολιός.

Αναφερόμενος στους στόχους του συνεδρίου επεσήμανε ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν και τα θέματα της δασοπροστασίας.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου.

«Θα συναντηθούμε με τα στελέχη της Πυροσβεστικής και τις ομάδες των εθελοντών πυροσβεστών, αφ ενός μεν να τους συγχαρούμε, αφ ετέρου δε να δούμε τις πραγματικές ανάγκες για στολές και εξοπλισμό», επεσήμανε υπενθυμίζοντας ότι η πρόσφατη δωρεά πυρίμαχων στολών για τους εθελοντές των Μεστών κέντρισε το ενδιαφέρον και άλλων πυροσβεστικών τμημάτων της Νέας Ιερσέης τα οποία προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν.

Ερωτηθείς για το 62 Συνέδριο των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων επεσήμανε ότι δεν προβλέπονται αρχαιρεσίες.

«Οι αρχαιρεσίες θα λάβουν χώρα τον Οκτώβριο του 2010 στο 63ο Συνέδριο το οποίο θα λάβει χώρα στο Κλίβελαντ του Οχάιο», επεσήμανε ο κ. Κοντολιός, εκφράζοντας την προθυμία του για επανεκλογή.

Ο κ. Κοντολιός, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι ο πρώτος ομογενείς που εκλέχτηκε ποτέ δημοτικός σύμβουλος στην κομητεία του Ρίτζφλιντ της Νέας Ιερσέης και στις επικείμενες εκλογές θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Πρόγραμμα συνεδρίου

Τρίτη, 30ης Ιουλίου  – Ξενοδοχείο Χανδρής – Πληροφορίες/Εισιτήρια: Δέσποινα Μπουμπούλη + 30 697-914-1700    

6:30 μ.μ. – 7:30 μ.μ. Εγγραφή Αντιπροσώπων                          

7:30 μ.μ. –  8:00μ.μ.  Έναρξη Συνεδρίου, Χαιρετισμοί Αντιπροσώπων και Προσκεκλημένων.

8:00 μ.μ. Δεξίωση Υποδοχής €35/άτομο

Οι στολές των πυροσβεστών οι οποίοι τις προσεχείς ημέρες θα παραδοθούν στους εθελοντές πυροσβέστες των Μεστών Χίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τετάρτη, 31 Ιουλίου – Βροντάδος – Πληροφορίες: Χριστίνα Γεραζούνη + 30 698-450-4136

7:00 μ.μ. Πάρτι Νεολαίας στην Παραλία των Γλάρων στο Βροντάδο – με DJ και Πυροτεχνήματα

Τετάρτη, 31 Ιουλίου – Ίδρυμα «Maria Tsakos» Bella Vista – Πληροφορίες: Παντελής Μπουρνιάς + 30 22710-82244

7:30 μ.μ.  Ένωσης Ομογενών Δημοπρασία για Πίνακες Χιωτών – Ιστορία της Χιώτικης Ζωγραφικής από τον 4ο Αιώνα π.Χ. Μέχρι Σήμερα.

Πέμπτη, 1η Αυγούστου –  Μουσείο Μαστίχας Χίου, Πυργί, Αναγνωρισμένο από την UNESCO πληροφορίες: Μαρία Στεφανιά + 698-788-2904

10:00 π.μ. Περιήγηση Μουσείου

11:00 π.μ.  – 12:30 π.μ. Συνεδρίαση Αντιπροσώπων

1:00 μ.μ. Ξενάγηση στο Χωριό Πυργί και γεύμα στο Εμπορειός

 Πέμπτη, 1η Αυγούστου – Μεστά – Εισιτήρια: Δέσποινα Μπουμπούλη + 30 697-914-1700 πληροφορίες: Γιώργος Αλμυρούδης +30 698-185-4240

9:00 μ.μ. Συναυλία στην Πλατεία Μεστών με την Γιάννα Φαφαλιού €20/άτομο

 Παρασκευή, 2 Αυγούστου – Πληροφορίες/Εισιτήρια: Βασίλης Σκορδαλός + 30 690-937-8579

9:45 π.μ. Εκδρομή στις Οινούσσες €35/άτομο

Σάββατο, 3 Αυγούστου

9:00 π.μ. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τους Ομογενείς στον Μητροπολίτικο Ναό Χίου προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ Μάρκου

8:00 μ.μ. Δεξίωση και Χορός της Ένωσης Ομογενών Χίου, στο Ναυτικό Όμιλο Χίου €25 / άτομο πληροφορίες/Εισιτήρια: Παντελής Μπουρνιάς + 30 22710-82244.                                                               

Κυριακή, 4 Αυγούστου  – 4:00 μ.μ. Περιβαλλοντική Εκδρομή – Καθαρισμός Παραλιών από Πλαστικά Απορρίμματα. Συνάντηση στην Πλατεία Νένητων – Πληροφορίες: Γιώργος Αμύγδαλος + 30 698-203-9306                 

Το βράδυ θα λάβει χώρα η εκδήλωση Αποχαιρετισμού

Δευτέρα, 5 Αυγούστου  6:30 π.μ. Εκδρομή στο Φαράγγι των Καμπιών, αναγνωρισμένο από την UNESCO, με σκοπό την συλλογή των χρημάτων για τα Παιδιά με ειδικές ανάγκες της Χίου €10/ άτομο δωρεά

12:00 μ.μ. Γεύμα στην Πλατεία των Καμπιών €25/άτομο. Για πληροφορίες/Εισιτήρια: Δημήτρης Κοντολιός + 001 201-960-9260                     

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.