ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής, 10 Μαϊου 2019, οι εργασίες του 72ου Εθνικού Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενώσης Αμερικής στο ξενοδοχείο La Guardia Plaza, πλησίον του αεροδρομίου Λαγκουάρντια.

Αμέσως μετά τον αγιασμό που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Τζάκσον Χάιτς, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Δημήτρης Φιλιππίδης κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Αναφερόμενος στο Συνέδριο τόνισε ότι συνέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, λόγω της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών και μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο αγώνας που ξεκίνησαν προ ενός περίπου με τη διοργάνωση των συλλαλητηρίων στη Νέα Υόρκη, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα αναβάθμισε το ρόλο και την αποστολή της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής.

Εκτενή αναφορά έκανε και στις διαλέξεις που διοργάνωσαν στη Νέα Υόρκη, στη Βοστώνη και σε άλλες μεγαλουπόλεις ανά την Αμερική και τόνισε ότι συνέλαβαν τα μέγιστα στην αφύπνιση της ομογένειας.

«Απόψε (σ.σ. Παρασκευή, 10 Απριλίου) διοργανώνουμε στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια ανοικτή ομιλία με ομιλητή τον Σταύρο Καλεντερίδη», επεσήμανε ο κ. Φιλιππίδης απευθύνοντας έκκληση από το βήμα του συνεδρίου προς όλη την ομογένεια να παρακολουθήσει την ομιλία για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας.

Αμέσως μετά εξελέγη το προεδρείο του Συνεδρίου, το οποίο απαρτίζεται από τον πρώην πρόεδρο της οργάνωσης, Δρ. Σεραφείμ Παπαγιάννη, τον Τζον Σούδα από το Σιάτλ και τον Τζορτζ Ράδο από το Κονέκτικατ.

Από αιρστερά διακρίνονται οι Κωνσταντίνος Τσιούρης, Δημήτρης Φιλιππίδης και Σοφία Στρουμπάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στο συνέδριο παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» Κωνσταντίνος Τσιούρης, ενώ στη απογευματινή συνεδρίαση αναμένετο να παραστεί και η πρόεδρος του Συλλόγου Χειμαρριωτών Άννα Νότη.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Δημήτρης Φιλιππίδης αναφέρθηκε στην έμπρακτη υποστήριξη των προέδρων και κατ΄ επέκταση των Βορειοηπειρωτών της Αμερικής στα συλλαλητήρια και πρότεινε στο συνέδριο να δεχτούν στους κόλπους της κραταιάς οργάνωσης τους Συλλόγους των Βορειοηπειρωτών.

Το συνέδριο ενέκρινε ομόφωνα και ο Κωσνταντίνος Τσούρης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη.

Οι αντιπρόσωποι ενώ παρακολουθούν τις εργασίες του συνεδρίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τόσο ο κ. Φιλιππίδης, όσο και οι κ. Κωνσταντίνος Τσιούρης και η Αννα Νότη, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις πρωτοστάτησαν στον έρανο για το πρόσφατο συλλαλητήριο στην Αθήνα και μάλιστα συμμετείχαν σε αυτό με την σημαία του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Αμέσως μετά ακολούθησαν οι ομιλίες των κυβερνητών και των συλλόγων οι οποίες εστιάστηκαν στις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν για την κινητοποίηση των μελών τους για το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 18ης Μαρτίου 2018 στη Νέα Υόρκη και στους εράνους για την οικονομική ενίσχυση των συλλαλητηρίων στη γενέτειρα.

Μετά το γεύμα ακολούθησαν οι αναφορές στα εθνικά θέματα, καθώς επίσης και η αναφορά στο Ιδρυμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Πιερία και στο Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών του Γουάιστόουν.

Σε πρώτο πλάνο ο π. Ιάκωβος Κουτσάκης, ενώ τελεί τον αγιασμό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το βράδυ οι σύνεδροι και οι προσκεκλημένοι αναμένετο να μεταβούν στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στη διεύθυνση 22-51 29th St, Astoria, NY 11105 προκειμένου να παρακολουθήσουν την ομιλία για το Μακεδονικό ζήτημα, ο αναλυτής και συγγραφέας, Σταύρος Καλεντερίδης, ο οποίος ήρθε από την Ελλάδα για το Συνέδριο.

Αμέσως μετά στο εν λόγω κέντρο θα παρατεθεί δείπνο με ζωντανή μουσική από τον Σεραφείμ Λάζο και τον Κώστα Προκόβα. Τιμή εισιτηρίου $50.00.

Αύριο Σάββατο οι εργασίες θα συνεχιστούν με τις αναφορές των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου της Παμμακεδονικής Ενωσης και του προέδρου. Το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι αρχαιρεσίες για την εκλογή προέδρου και ΔΣ και το βράδυ θα λάβει χώρα η επίσημη χοροεσπερίδα της Παμμακεδονικής Ένωσης, στο Terrace on the Park, στις 7:30 το βράδυ, με τιμώμενα πρόσωπα, μεταξύ άλλων, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, καθώς και τον Σύλλογο Καστοριανών, για την προσφορά τους στον αγώνα για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.  Για κρατήσεις θέσεων οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν στο (646) 398-3838.

Από αριστερά οι Θωμάς Μπουκουβάλας, Τζον Σούδας, Δημήτρης Παπαγιάνης και Γεώργιος Ράδος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά οι Ιορδάνης Αλεξιάδης, Τζον Σούδας, Δημήτρης Παπαγιάννης και Γεώργιος Ράδος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιίοτυπο από τις εγγραφές των συνέδρων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.