Με την έπαρση της σημαίας ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στο Piscataway, NJ

0
Στο βήμα ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Δρ. Πάνος Σταυριανίδης. Φωτογραφία: Facebook / Παύλος Κοτρώτσιος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συγκινητικές και πλούσιες σε μηνύματα ήταν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν από κοινού την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (27 Μαρτίου 2022) η ιστορική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Πίσκαταγουέι της Νέας Ιερσέης σε συνεργασία με το 75ο Τμήμα της AHEPA και τ0 229ο Τμήμα των Θυγατέρων της Πηνελόπης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Νεκτάριος Κοτρώτσος και συνεχίστηκαν με την τελετή έπαρση της σημαίας στο προαύλιο του ναού.

Αμέσως μετά παρατέθηκε σαρακοστιανό γεύμα στην κοινοτική αίθουσα. Ο π. Νεκτάριος Κοτρώτσος ανέπεμψε την προσευχή και αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα της διπλής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της έναρξης της Ελληνικής Επαναστασης.

Στιγμιότυπο από την τελετή έπαρσης της γαλανόλευκης στον ιστό πλάι στην αστερόεσσα. Φωτογραφία: Facebook / Παύλος Κοτρώτσιος.

Ο πρόεδρος του 75ου Τμήματος της AHEPA, κ. Ντιν Σολωμός, αναφέρθηκε στην 201η επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και εστίασε την προσοχή του στην διπλή εκατονταετηρίδα της ιδρύσεως της AHEPA, της κορυφαίας οργάνωσης των Ελληνοαμερικανών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ. Πάνος Σταυριανίδης, ο οποίος ανέπτυξε την ομιλία «Η Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821- ο Αγώνας για Ελευθερία και Ανεξαρτησία» (The Greek Revolution of March 25th, 1821 – Struggle for Independence and Freedom).

Η ομιλία του Δρ. Σταυριανίδη κέντρισε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, διότι εστιάστηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στην εθνική παλιγγενεσία, στη σημασιολογία της διπλής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της έναρξης της Επανάστασης, στον αγώνα των εξεγερμένων Ελλήνων και των φιλελλήνων.

Εκτενή αναφορά έκανε στην συμβολή των Ελληνοαμερικανών στον ένοπλο αγώνα και στην υποστήριξη που η ομογένεια παρείχε στο έθνος.

Εκτενή αναφορά έκανε και στα τραγικά γεγονότα της Σφαγής της Χίου, της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Μικρασιατική Καταστροφή και στην τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, καθώς επίσης και στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τους θανάτους αμάχων, της προσφυγιάς και την καταστροφή της Μαριούπολης και των άλλων κοιτίδων του Ελληνισμού στην Ουκρανίας.    

Σε πρώτο πλάνο ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Πίσκαταγουέι, π. Νεκτάριος Κοτρώτσος και οι μαθητές του Σχολείου. Φωτογραφία: Facebook / Παύλος Κοτρώτσιος.
Στιγμιότυπο από το σαρακοστανό γεύμα που παρέθεσαν τα τοπικά τμήματα της AHEPA και των Θυγατέρων της Πηνεελόπης,. Φωτογραφία: Facebook / Παύλος Κοτρώτσιος.
Ο Ντιν Σολωμός, αριστερά, ο π. Νεκτάριος Κοτρώτσος και ο Δρ. Πάνος Σταυριανίδης. Φωτογραφία: Facebook / Παύλος Κοτρώτσιος.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.