ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε το πρωί της Κυριακής, 3 Ιουλίου 2022, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στην  Λειτουργία παρέστη η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία έχει έρθει για την κληρικολαϊκή Συνέλευση, και η οποία απαρτίζεται από τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο και τον Πανοσιολογιώτατο Μέγα Εκκλησιάρχη κ. Αέτιο, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος, τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και οι Επίσκοποι.

Παρέστησαν επίσης ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και ηγέτες των ομογενειακών οργανώσεων.

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου εστιάστηκε στην 100ετία και προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση η αναφορά του «η Εκκλησία μας δεν είναι εκατό ετών ηλικιωμένη, αλλά εκατό ετών νέα».

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Ελπιδοφόρου:

Πολυαγαπημένοι αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Βλέπουμε σήμερα ενώπιόν μας το πλήρωμα της Εκκλησίας: 

τους εκπροσώπους της Μητρός μας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στα πρόσωπα του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου. 

τους δύο διατελέσαντες Αρχιεπισκόπους Αμερικής, Σεβασμιωτάτους κυρίους Σπυρίδωνα και Δημήτριο, που θα είναι μαζί μας αυτές τις ημέρες. 

τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και τους Θεοφιλεστάτους Βοηθούς Επισκόπους από όλη τη χώρα. 

τους κληρικούς που εκπροσωπούν τόσο τους εν ενεργεία όσο και τους συνταξιούχους ιερείς, μαζί με το ευλαβές σώμα των διακόνων, 

τους Αγιορείτες πατέρες. 

Ο Αρχιεπίσκοπος, οι Μητροπολίτες και οι Επίσκοποι. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Και υψίστης σημασίας είστε όλοι εσείς, οι πιστοί, που έχετε έρθει από κάθε γωνιά του έθνους μας για να γιορτάσουμε αυτή την Εκατονταετηρίδα της Αρχιεπισκοπής στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση, σε αναγνώριση του θέσης μας ως της πρώτης Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου έξω από τα άμεσα όρια της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Στην πραγματικότητα, η πληρότητα της Εκκλησίας είναι πάντοτε παρούσα σε κάθε Θεία Λειτουργία – γιατί ακόμα και όταν ο ναός είναι φαινομενικά κενός, είναι στην πραγματικότητα γεμάτος από τη Δόξα του Θεού και τις Αγγελικές Δυνάμεις, όπως μαρτυρούν οι Ιερές Εικόνες που κοσμούν κάθε Θυσιαστήριο σε όλη την Αρχιεπισκοπή.

Εν μέσω αυτού του θησαυρού τον οποίο μας έχει χαρίσει ο Θεός, εορτάζουμε ένα πραγματικά ιστορικό ορόσημο – την Εκατοστή Επέτειο από της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.  Καθώς ατενίζω τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, έρχεται στη σκέψη μου ο μεγάλος αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, ο οποίος ηγήθηκε της Αρχιεπισκοπής μας κατά τα τριάντα επτά από τα εκατό χρόνια, έχοντας ως έδρα του αυτόν τον καθεδρικό ναό. Ας κλίνουμε όλοι την κεφαλή τιμητικά για μια στιγμή, εις μνήμην της τεράστιας προσφοράς του στην Ορθοδοξία στην Αμερική, γιατί η δική του αρχιεπισκοπική θητεία ήταν μια θητεία που δεν πιστεύω ότι όμοιά της θα ξαναδούμε ποτέ. (παύση)

Πρώτος από δεξιά ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Και δεν έχω ακόμη αναφερθεί στον μακαριστό Πατριάρχη Αθηναγόρα, και τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Μιχαήλ, των οποίων η διακονία έφερε στο προσκήνιο τη δημιουργία μερικών από τους πιο ανθεκτικούς οργανισμούς της Εκκλησίας μας. Η ζωντάνια και η ενέργεια αυτών των μεγάλων Ιεραρχών είναι ακόμα μαζί μας μέχρι σήμερα, καθώς πολλοί ανάμεσά μας είναι πνευματικά τους παιδιά, γεμάτοι αναμνήσεις και διηγήσεις της ευεργετικής επιρροής που είχαν στη ζωή τους. 

Ωστόσο, όσο μεγαλειώδεις κι αν είναι αυτές οι αρχιεπισκοπικές προσωπικότητες, υπάρχουν χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες λαϊκοί, άνδρες και γυναίκες, που ηγήθηκαν της Αρχιεπισκοπής μας και με τις πράξεις τους και με τους λόγους τους. Πράξεις γεμάτες οράματα. Πράξεις γενναιοδωρίας. Πράξεις μεστές μόχθων και κόπων προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Είναι όλοι ήρωες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής!

Η δύναμη και το πνεύμα τους είναι ακόμα ανάμεσά μας, διότι η Εκκλησία μας δεν είναι εκατό ετών ηλικιωμένη, αλλά εκατό ετών νέα! Όπως λέει ο Προφήτης Ησαΐας στο αποκαλυπτικό μήνυμά του για την αποκατάσταση των πάντων από τον ελεήμονα Θεό: Ἔσται γὰρ ὁ νέος  
ἑκατὸν ἐτῶν…1

Στην πρώτη σειρά ο Ιωάννης Χρυσουλάκης και η Πολέτ Πούλου. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Βλέπετε, φίλοι μου; Είμαστε ακόμα ένας πολύ νέος οργανισμός, ένα πολύ νέο Σώμα Χριστού, μια πολύ νέα Αρχιεπισκοπή, γεμάτη ζωντάνια και ένταση, που υπερχειλίζει από κάθε γωνιά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας.

Συγκεντρωθήκαμε σε αυτή την Κληρικολαϊκή Συνέλευση για να αξιοποιήσουμε αυτήν την ενέργεια σωστά και θετικά προς όφελος κάθε ενορίτη – μεγαλύτερου και νεώτερου, παλαιού στην πίστη και προσηλύτου – ανεξαρτήτως του ποιοί είναι και πού ζουν.

Η Θεία Λειτουργία σήμερα βεβαιώνει το παρελθόν μας, καθοδηγεί το παρόν μας και είναι μια υπόσχεση για το μέλλον μας.

Είμαστε ευλογημένοι από την παρουσία των σεβαστών εκπροσώπων της Μητρός μας Εκκλησίας. Αλλά πίσω τους στέκει η ιστορική μορφή του μακροβιότερου Οικουμενικού Πατριάρχη στούς δεκαεπτά συνεχείς αιώνες της ιστορίας της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως: του Πνευματικού μας Πατέρα, του Παναγιωτάτου, Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου. Αυτή είναι μια ανυπολόγιστη ευλογία για η Εκκλησία μας στην Αμερική, να τον έχουμε ως Οικουμενικό Πατριάρχη κατά τη διάρκεια του σχεδόν ενός τρίτου της διάρκειας της συνολικής ιστορίας μας. 

Είμαστε καρπός και γέννημα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, η οποία είναι ο σύνδεσμός μας με την ίδια την Άμπελο την Αληθινή, τον Κύριο, Θεό και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.

Οι ηγέτες του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Αυτή η Θεία Ευχαριστία που σήμερα τελούμε, και κάθε Θεία Ευχαριστία, προσφέρει το ίδιο Θείο «Αίμα της Σταφυλής», το οποίο είναι η κληρονομιά μας, δια της Αποστολικής Διαδοχής, και παραπέμπει ιστορικά στον Πρωτόκλητο Μαθητή Απόστολο Ανδρέα, τον ιδρυτή της ιεράς καθέδρας της Εκκλησίας μας, του οποίου ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος  είναι σήμερα ο 270ός διάδοχος.

Μεταξύ μας είμαστε ενωμένοι πιο ισχυρά από κάθε φυσικό δεσμό που υπάρχει σε αυτό τον κόσμο, γιατί η κοινωνία του Τιμίου Αίματος υπερβαίνει κατά πολύ κάθε ανθρώπινη συγγένεια εξ αίματος. Το πνευματικό μας DNA είναι αιώνιο, προορισμένο για την αιώνια ζωή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εν Χριστώ ενότητα δε μετράται σε αριθμούς ή σε ποσοτικές αναφορές. Γίνεται γνωστή στην πληρότητα της Εκκλησίας, η οποία ιδρύθηκε από την κεφαλή της Εκκλησίας και που αποτελεί το σώμα του. Και όλοι εμείς είμαστε αυτό ακριβώς το σώμα, όπως ο Απόστολος Παύλος μας υπενθυμίζει: «Ὑμεῖς δέ ἐστε σῶμα Χριστοῦ καὶ μέλη ἐκ μέρους».3

Επομένως, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, εσείς που συνιστάτε πραγματικά την πληρότητα της Εκκλησίας αυτήν ακριβώς τη στιγμή, ας χαρούμε με τη συνείδηση της εν Χριστώ ενότητας μας. Ας ευχαριστήσουμε το Θεό για τους γίγαντες εκείνους που προηγήθηκαν από εμάς, και επί των ώμων των οποίων στεκόμαστε εμείς σήμερα– ώστε να μπορέσουμε να δούμε λίγο μακρύτερα, με ένα ακόμη μεγαλύτερο όραμα για το μέλλον.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Και ας συνεργαστούμε τις προσεχείς μέρες με μια συναίσθηση της ανάγκης για άμεση και επείγουσα δράση προς όφελος της Εκκλησίας μας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, και της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Γνωρίζω ότι διαθέτουμε την ενέργεια, τη ζωτικότητα και το δυναμισμό για να το πετύχουμε. Είμαστε ένας νέος Εκατό ετών! Ας προχωρήσουμε μαζί, για την επόμενη εκατονταετία, ως ένα σώμα, ως μία οικογένεια, ως μία Αρχιεπισκοπή.

Ταις πρεσβείαις της Υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των αγίων, ας  πραγματοποιήσουμε αυτή την Κληρικολαϊκή Συνέλευση προς δόξα και αίνο και λατρεία του Τριαδικού Θεού – του Πατρός και του Υιού και Αγίου Πνεύματος-, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων.

Αμήν.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.