ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πραγματική όαση αποτέλεσε για τους ομογενείς και τους άλλους Αστοριείς η πρώτη Ελληνική Βραδιά που διοργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης, 13 Ιουλίου 2021 στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας.

Πρόκειται για την πρώτη Ελληνική Βραδιά μετά από δύο περίπου χρόνια, καθώς το περασμένο καλοκαίρι είχαν αναβληθεί όλες οι συναθροίσεις.

Η Αγγελική Ψώνη, ο Κώστας Παλιογιάννης, ο Γιώργος Φωτάκης, η Ειρήνη Καπαρελιώτη και Ιωάννα Φινοκαλιώτη ερμήνευσαν με πάθος μια πλειάδα ρεμπέτικων τραγουδιών με την συνοδεία του Δμιανού Ντούντου (βιολί και μπάσο) Νίκου Μαντούκο (κιθάρα) Λεωνίδα Ηρακλέους (μπουζούκι) και Κώστα Φωτιάδη (μπουζούκι).

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών, Τζορτζ Ντέλης καλωσόρισε τους καλλιτέχνες και τους ακροατές στην πρώτη όπως επεσήμανε Ελληνική Βραδιά, καθώς επίσης και τον Σύλλογο Κεφαλλονιτών «Κέφαλος» και τον Κώστα Αντωνόπουλο.

Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Πλατείας Αθηνών Τζορτζ Ντέλης και ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων, Γεώργιος Κίτσιος. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς

Ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων, Γεώργιος Κίτσιος μίλησε εκ μέρους του Συλλόγου που όπως έχουν έγραψαν οι «Αναμνήσεις» κατέχει εξέχουσα θέση στον πίνακα των δωρητών της Πλατείας Αθηνών, ενώ ο πρώην πρόεδρος Νίκος Αλυσανδράτος, εκ μέρους του Συλλόγου Κεφαλλονιτών Νέας Υόρκης «Κέφαλος».

Οι Ελληνικές Βραδιές θα συνεχιστούν μέχρι και την πρώτη Τρίτη του Οκτωβρίου 2021.

Την ερχόμενη Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 ο όμιλος του Βασιλείου Χρυσοχόου θα παρουσιάσει την αποσπάσματα από το έργο «Πορφύρα». Χορηγός της συναυλίας θα είναι το Τμήμα της AXEPA «Ερμής» με έδρα την Αστόρια.   

Από αριστερά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Γιώργος Αλεξίου, Γιάννης Στάικος και Σεραφείμ Λάζος. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς

Πλατεία Αθηνών

Η Πλατεία Αθηνών, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ανήκει στην Υπηρεσία Παρκών του Δήμου της Νέας Υόρκης, ενώ οι προτομές, τα αγάλματα και οι μαρμάρινες κολώνες θα συντηρούνται από την εν λόγω Υπηρεσία, διότι για κάθε έργο υπάρχει ξεχωριστό αποθεματικό ταμείο.

Η Πλατεία Αθηνών βρίσκεται στη συμβολή της 30ής Λεωφόρου και της 30ής Οδού στην Αστόρια. Στην είσοδό της υπάρχει άγαλμα της θεάς Αθηνάς, ενώ στο βάθος υπάρχουν κολώνες παρόμοιες με εκείνες των Δελφών και κοντά τους, το άγαλμα του Σωκράτη. Στην αριστερή γωνία είχε τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη, ενώ στη δεξιά γωνία της Πλατείας έχει τοποθετηθεί το άγαλμα του Σοφοκλή.

Ο Δήμος της Νέας Υόρκης έχει αναγνωρίσει τον ρόλο της Διοικούσας Επιτροπής και της Ομογένειας στη δημιουργία της Πλατείας Αθηνών και το 2015 αποφάσισε να μετονομάσει την 30ή Λεωφόρο μπροστά στην Πλατεία Αθηνών σε «Οδός Ντένη Συντήλα» («Dennis Syntilas Way») τιμώντας έτσι την μνήμη του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Πλατείας, του αειμνήστου Ντένη (Δημοσθένη) Συντήλα.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την Ελληνική Βραδιά στην Πλατεία Αθηνών. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.