ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με Δοξολογίες, με  έπαρση σημαιών στα δημοτικά μέγαρα, με καταθέσεις στεφάνων και με τις φωταγωγήσεις  ιστορικών κτιρίων και γεφυρών τίμησε την 200ή επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης η ομογένεια της Φιλαδέλφειας και της Μείζονος Περιοχής του Ντελαγουέαρ.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου διοργανώθηκαν ως επί το πλείστον στις κοινότητες και με την συμμετοχή τόσων ομογενών όσο επέτρεπαν οι κανονισμοί για τις συναθροίσεις.

Το βασικό πρόσταγμα των εκδηλώσεων είχε για μια ακόμη φορά η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Ροζανίτη.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τις διακηρύξεις των Δημάρχων του Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης και του Ρίντιγνκ Πενσιλβάνιας και κορυφώθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη, 24 και 35 Μαρτίου 2021, αντίστοιχα.

Οι ηγέτες της Ομοσπονδίας το βράδυ της Τετάρτης προσήλθαν στον ιστορικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Φιλαδέλφεια και παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη τον Αρχιερατικό Εσπερινό και την Αρτοκλασία προεξάρχοντος του Επισκόπου Μηδείας, κ. Αποστόλου και βοηθούμενου υπό των ιερέων, π. Χριστόφορου Οικονομίδη, π. Γεωργίου Λιακόπουλου, π. Γρηγορίου Γκίλμπερτ, π. Αναστασίου Μπουραντά, π. Χρήστου Χριστοφίδη, π. Φιλήμων Πατίστα, π. Αλέξανδρου Κανταράκια και του ιεροδιακόνου Φιλόθεου.  

Το πρωί της Πέμπτης οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον εορτάζοντα ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Έλκινς Παρκ της Νέας Ιερσέης με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Επισκόπου Μηδείας, κ. Αποστόλου και βοηθούμενου υπό του ιερατικού προϊσταμένου, π. Ιωάννη Ιωάννου και του ιεροδιακόνου Φιλόθεου.

Από αριστερά οι Δημήτρης Ροζανίτης, η εκπρόσωπος του Δημάρχου, ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος και η Γεωργία Αθανασοπούλου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η ομογενής γενική Πρόξενος του Παναμά στην Φιλαδέλφεια, κ. Γεωργία Αθανασοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα της ελληνικής επανάστασης, στους διαρκείς αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία και στην συμβολή των Αποδήμων και των Φιλελλήνων στην Επανάσταση.

Η κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καλωσόρισε τον Επίσκοπος Μηδείας που πραγματοποίησε την πρώτη ποιμαντορική επίσκεψη και του προσέφερε ένα αναμνηστικό κύπελο αφιερωμένο στο Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, οι ιερείς και οι ηγέτες της Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας παρακολούθησαν με συγκίνηση την τελετή έπαρσης της σημαίας στο Δημαρχείο της Φιλαδέλφειας.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Επισκόπου Μηδείας, κ. Αποστόλου.

Αμέσως μετά μετέβησαν στο Μουσείο Τέχνης και κατέθεσαν στεφάνι στον ανδριάντα του Ηνίοχου των Δελφών (The Charioteer of Delphi), το οποίο δώρισε το 1977 η Ελλάδα στην πόλη της Φιλαδέλφειας.

Οι εκδηλώσεις για την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης θα συνεχιστούν και τις προσεχείς ημέρες με τις μαθητικές και άλλες γιορτές.

Το φημισμένο Boathouse Row της Φιλαδέλφειας είχε φωταγωγηθεί στα γαλανόλευκα και παρείχε το ένασμα στους ομογενείς της περιοχής να το απαθανατίσουν.
Μια από τις γέφυρες της τριπολιτειακής περιοχής που φωταγωγήθηκαν.
Οι ουρανοξύστες της Φιλαδέλφειας οι οποίοι φωταγωγήθηκαν γαλανόλευκα.
ΟΙι μαθητές οι οποίοι φόρεσαν τις παραδοσιακές ενδυμασίες.
Ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος και οι ιερείς σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους σημαιοφόρους.
Ο Επίσκοπος Μηδείας σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους ηγέτες της Ομοσπονδιας.
Η ομογενής γενική Πρόξενος του Παναμά στην Φιλαδέλφεια, κ. Γεωργία Αθανασοπούλου.
Ο επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος και οι ιερείς.
Ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους ιερείς και τους Αναγνώστες Αχιλλέα Ψίλο, Κωνσταντίνο Καραμπάση, Αναστάσιο και Γεώργιο Αθανασιάδη.
Ο π. Αλέξανδρος Κανταράκιας, ο Επίσκοπος ΜΗδείας, κ. Απόστολος και ο π. Χριστόφορος Οικονομίδης σε μια αναμνηστικ΄πη φωτογραφία με τους Αναγνώστες, κ.κ. Αχιλλέα Ψίλο, Κωνσταντίνο Καραμπάση, Αναστάσιο και Γεώργιο Αθανασιάδη
Στιγμιότυπο από την Αρτοκλασία προεξάρχοντος του Επισκόπου Μηδείας, κ. Αποστόλου.
Στιγμιότυπο από την περιφορά της εικόνας του Ευαγγελισμού στον ομώνυμο ναό της Φιλαδέλφειας.
-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.