ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με άνθη και με δώρα υποδέχτηκε η ιστορική κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς τον νέο ιερατικό της προϊστάμενο, π. Γρηγόριο Τηλέμαχο Σταμκόπουλο, που το πρωί της Κυριακής, 9 Ιανουαρίου 2022 τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία, έχοντας στην πρώτη σειρά την μητέρα του Δήμητρα Σταμκοπούλου που είχε έρθει για τις γιορτές και δεξιά τα παιδιά και τις δασκάλες του Κατηχητικού Σχολείου.

Ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και διαδέχτηκε τον π. Γεώργιο Καζούλη, ο οποίος με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου μετατέθηκε στην κοινότητα της Παναγίας του Άϊλαντ Παρκ του Λονγκ Αϊλαντ.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής ξεκίνησαν με τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία και συνεχίστηκαν με την Αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών και των στελεχών της κοινότητας, του κλήρου και του λαού της ομογένειας καθώς επίσης των επιστημόνων, των ιατρών, των νοσηλευτών και όλων όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, και υπέρ ταχείας ανάρρωσης όσων έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό και άλλες ασθένειες.

Αμέσως μετά ο π. Γρηγόριος αναβίωσε το πανάρχαιο έθιμο της κοπής της Βασιλόπιτας της Φιλοπτώχου Αδελφότητας και του Κατηχητικού Σχολείου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στους πιστούς η απόφαση του π. Γρηγορίου Σταμκόπουλου να κάνει την πρώτη ομιλία από τον άμβωνα και να εκφράσει τον θαυμασμό του για τους πρωτεργάτες της κοινότητας που μερίμνησαν όχι μόνο για την ανέγερση ενός περικαλλούς βυζαντινού ρυθμού και μετά τρούλου ναού, αλλά και για τον άμβωνα.

Ο π. Γρηγόριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, που του εμπιστεύτηκε την ποιμαντορία αυτής της ιστορικής κοινότητας και για τα στελέχη και τα μέλη της κοινότητας που τον υποδέχτηκαν με σεβασμό και αγάπη.

Στιγμιότυπο από την πρώτη Θεία Λειτουργία του π. Γρηγορίου Σταμκόπουλου στον ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στα νέα καθήκοντά του τόνισε ότι αισθάνεται το βάρος της ευθύνης και ότι θα συνεχίσει την παράδοση των προκατόχων του μεταξύ των οποίων του Μητροπολίτου Βοστώνης Μεθοδίου, του Μητροπολίτου Σάρδεων Ευαγγέλου, του πρωτοπρεσβύτερου Αλκιβιάδη Καλύβα και πολλών άλλων και ότι θα συμβάλει  στην προβολή της Ελλάδας. Τόνισε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η γλώσσα, αλλά κάτι παραπάνω, είναι ο πολιτισμός της και οι Ελληνορθόδοξες παραδόσεις.  

«Οι άνθρωποι του Αγίου Σπυρίδωνα είναι καταπληκτικοί, εργάζονται, αφιερώνοντας τον πολύτιμο χρόνο εθελοντικά σε αυτή την κοινότητα, καλοί εργάτες του αμπελώνα του Κυρίου», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο π. Γρηγόριος.

Η πρόεδρος της κοινότητας κ. Λυδία Βαγγέλου-Καλλιμάνη μιλώντας εκ μέρους του κοινοτικού συμβουλίου, της Φιλοπτώχου Αδελφότητας και των λοιπών φορέων επεσήμανε: «Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνος καλωσορίζει τον π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο ως τον νέο Πνευματικό μας Πατέρα. Βρισκόμαστε στο πλευρό του και είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε μαζί του, καθώς ηγείται πνευματικά της Ελληνορθόδοξης πίστης στην περιοχή του Άνω Μανχάταν (Upper Manhattan). Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ποιμαντορικό του έργο θα αποδώσει πολλούς καρπούς, διότι είναι ένας άνθρωπος με υψηλή ευφυΐα και βαθιά πίστη».

Μετά το πέρας της λειτουργίας παρατέθηκε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα προς τιμή π. Γρηγορίου Σταμκόπουλου και της μητέρας του Δήμητρα Σταμκόπουλου.

Στιγμιότυπο από την Θεία Κοινωνία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ενώ τελεί την Αρτοκλασία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στην πρώτη σειρά τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το κήρυγμα του π. Γρηγορίου Σταμκόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η πρόεδρος της κοινότητας Λυδία Βαγγέλου-Καλλιμάνη, καλωσόρισε τον π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο, προσφέροντάς του άνθη, βιβλίο και ένα δώρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η πρόεδρος της κοινότητας Λυδία Βαγγέλου -Καλλιμάνη αριστερά η οποία δώρισε μια ανθοδέσμη και το βιβλίο με την ιστορία της κοινότητας στην μητέρα του π. Γρηγορίου, κ. Δήμητρα Σταμκόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ενώ ευλογεί και κόβει την βασιλόπιτα της Φιλοπτώχου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

1 COMMENT

  1. Όλα καλά αλλά εκείνο του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ θρόνου δεν
    χρειαζότανε ας έλειπε.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.