ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μαγευτικό με όλη τη σημασία της λέξεως το «Αφιέρωμα στην Ελληνική Παράδοση» που παρουσίασε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) το βράδυ του Σαββάτου, 6 Απριλίου 2019, στο Λύκειο «Frank Sinatra School of Arts» της Αστόριας. 

Το αφιέρωμα αυτό διέφερε από όλα τα άλλα των τελευταίων ετών διότι συμμετείχε μόνο ένας διάσημος τραγουδιστής από την Ελλάδα και συγκεκριμένα ο Θοδωρής Κοτονιάς, ο οποίος μοιράστηκε τη σκηνή με τους ομογενείς τραγουδιστές Τάσο Παπαϊωάννου και Μακαρία Ψιλιτέλη – Κοζάκου, καθώς επίσης και με εκατόν πενήντα άλλους ομογενείς.

Ο πρόεδρος του ΚΕΠ Ηρακλής Κρεμμύδας στην εναρκτήρια ομιλία επεσήμανε ότι ήταν ενσυνείδητη επιλογή διότι ήθελαν να δώσουν τη δυνατότητα στη νέα γενιά των ομογενών να αναδείξει το ταλέντο τους και να αποδείξουν ότι η ομογένεια δεν είναι απλά και μόνο φορέας ενός λαμπρού πολιτισμού, αλλά παραγωγός του δικού της πολιτισμού. Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους χορηγούς της συναυλίας και τους ομογενείς που κατέκλεισαν το αμφιθέατρο.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=54yLda6oJU0″ width= https=”yes”]

Η ορχήστρα πλαισιωνόταν από τους Αρετή Γιοβάνου, πιάνο – καλλιτεχνική διεύθυνση, Γιώργο Μανιάτη στα ντραμς, Άγγελο Παπαδάτο στο κοντραμπάσο, Κώστα Τσουκαλά στην κιθάρα, Γιώργο Στάθο στο κλαρίνο και Δαμιανό Ντούντου στο βιολί.

Την παράσταση άνοιξε η Χορωδία του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Χαζίρογλου. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας χόρεψαν το χορευτικό του «Hellenic Roots Foundation» και τα χορευτικά του Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια» και «Μίνως», ενώ στο δεύτερο μέρος το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» και το μικρό και το μεγάλο χορευτικό του «Hellenic Roots Foundation».

Η χορωδία του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το αφιέρωμα παρακολούθησαν ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος Βαντέτ, ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας , π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Νίκος Ανδριώτης, η διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Μαρία Τζομπανάκη και εκπρόσωποι της οργανωμένης ομογένειας.

Ο Θοδωρής Κοτονιάς απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων  σχετικά με την υποδοχή του κοινού επεσήμανε: «Είμαι συγκινημένος από την υποδοχή του κόσμου και οφείλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη για τον πρόεδρο του ΚΕΠ, Ηρακλή Κρεμμύδα και τον Ηλία Μακρινό και σε όλα τα παιδιά που οργάνωσαν αυτή την υπέροχη συναυλία γιατί μου έδωσαν τη δυνατότητα να δω ένα κομμάτι Ελλάδας. Εδώ συναντά κανείς τη μαγιά της Ελλάδας. Εγώ είχα ακούσει πολλά πράγματα για την ομογένεια, αλλά αυτά που βίωσα όλες ετούτες τις ημέρες είναι πρωτόγνωρα».

Το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων Κομνηνοί Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Συγκινήθηκα πάρα πολύ. Το ακροατήριο ήταν πάρα πολύ ζεστό και αισθάνομαι ευγνώμων για τις μοναδικές εμπειρίες που έζησα χιλιάδες μίλια μακριά από την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την ορχήστρα επεσήμανε: «Τα παιδιά που πλαισίωσαν την ορχήστρα ήταν καταπληκτικά και έζησα πρωτόγνωρες εμπειρίες, οι οποίες θα με συνοδεύουν σε όλη μου τη ζωή».

Ο Τάσος Παπαϊωάννου επεσήμανε ότι έζησαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία και μεταξύ άλλων τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και τα μέλη του ΚΕΠ για την πρωτοβουλία να διοργανώσουν μια συναυλία αφιερωμένη στην ελληνική παράδοση. Ήταν μια όμορφη παράσταση και περάσαμε πάρα πολύ όμορφα».

Τα χορευτικά του Συλλόγου Κρητών “Ομόνοια” και “Μίνως”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης Μαρία Τζομπανάκη απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» για τη συναυλία επεσήμανε: «Η συναυλία ήταν άκρως συγκινητική. Η συμμετοχή των παιδιών και των νέων εξέπεμψε μηνύματα ελπίδας. Τα τελευταία χρόνια είμαι πολύ σκεπτική για όσα συμβαίνουν στον κόσμο, αλλά απόψε αποχωρώ από τη συναυλία με αναπτερωμένο το ηθικό. Και πώς να μην είσαι αισιόδοξη όταν βλέπεις τη νεότερη γενιά των ομογενών να διδάσκεται χορό και τραγούδι και να επιμένει ελληνικά».

«Ήταν πάρα πολύ όμορφη και συγκινητική η συναυλία», επεσήμανε ο χοροδιδάσκαλος Πέτρος Φουρνιώτης, ο οποίος  ηγείται του Ιδρύματος «Hellenic Roots Foundation».

«Είναι πάρα πολύ συγκινητικό και αισιόδοξο το γεγονός ότι συμμετέχουν τα παιδιά της ομογένειας σε μια τόσο μεγάλη παραγωγή», κατέληξε.

To χορευτικό του Hellenic Roots Foundation. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το μικρότερο χορευτικό του Hellenic Roots Foundation. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος του ΚΕΠ, Ηρακλής Κρεμμύδας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη συναυλία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.