ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μαγευτικό και συνάμα διδακτικό ήταν το αφιέρωμα – συναυλία «Mikis Theodorakis: A Tribute to the Memory of the Composer of Zorba» που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2022 στο «Stern Auditorium / Perelman Stage» του φημισμένου Κάρνεγκι Χολ στο Μανχάταν.

Η συναυλία, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», αποτέλεσε μια επί πλέον παραγωγή του ομίλου «Stageworks Entertainment Group Inc» και είχε ως εκτελεστικό παραγωγό τον Λάμπρο Ντίνο, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα να μοιραστεί την σκηνή με ομογενείς ερμηνευτές και καλλιτέχνες και να υπενθυμίσει στο φιλόμουσο κοινό της ομογένειας και γενικότερα στους ομογενείς ότι ο αείμνηστος Μίκης Θεοδωράκης με την μελοποιημένη ποίηση και με την αριστουργηματική κλασσική δημιουργία καθώς επίσης και με τις συνθέσεις του για τον κινηματογράφο και δη με τον Ζορμπά κατάφερε να ενώσει όχι μόνο τους Έλληνες ανά την υφήλιο και να προβάλλει τον οικουμενικό και διαχρονικό χαρακτήρα όχι μόνο του πανάρχαιου ελληνικού πολιτισμού, αλλά και τους συγχρόνου πολιτισμού.

Η συναυλία είχε ως παρουσιαστή και συνάμα αφηγητή τον ηθοποιό Χάρη Ρώμα ο οποίος ερμήνευσε και ένα από τα αγαπημένα του τραγούδια του Μίκη.

Και την σκυτάλη ανέλαβαν οι ομογενείς και συγκεκριμένα η διακεκριμένη πιανίστα Αθηνά Αδαμοπούλου με ένα σόλο και στην συνέχεια η χορωδία CNY Vocal Ansemble, υπό την διεύθυνση του Φύτου Στράτη.

Η χορωδία πλαισιώνονταν από τριάντα καταξιωμένους ομογενείς ερμηνευτές και συγκεκριμένα, 6 σοπράνο, 10 άλτο, 7 τενόρους και 7 βαρύτονους, οι οποίοι υπό την διεύθυνση του Φύτου Στράτη ερμήνευσαν το «Λύχνο του Άστρου», από το Άξιον Εστίν του Οδυσσέα Ελύτη, το «Άρνηση» (στο περιγιάλι το κρυφό) του Γιώργου Σεφέρη και το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» σε στίχους Λεωνίδα Μαλένη, καθώς επίσης και το θρυλικό «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» το οποίο αποτέλεσε και το φινάλε της συναυλία και το οποίο ερμήνευσαν από κοινού με τους σολίστες.

Οι δημοφιλείς τραγουδιστές Ηρώ, Μπάμπης Βελισσάριος, Κώστας Μακεδόνας, Σεββέρια Μαργιολά, και ο Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης καθώς επίσης και η Ελληνοαμερικανίδα Λίνα Ορφανού ερμήνευσαν τα αθάνατα τραγούδια με την συνοδεία της Λαϊκής Ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη και απέσπασαν τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες του κοινού.

Στην συναυλία παρέστη και η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία είναι συνάμα και καλλιτεχνική διευθύντρια της εν λόγω ορχήστρας και η οποία υποκλίθηκε με έκδηλη την συγκίνηση στο φιλόμουσο κοινό που αποθέωσε τον αείμνηστο πατέρα της.

Οι σολίστ, οι μουσικοί και η χορωδία ενώ ευγνωμονών το κοινό για την θερμή υποδοχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι δημοφιλείς τραγουδιστές, Ηρώ, Μπάμπης Βελισσάριος, Κώστας Μακεδόνας, Λίνα Ορφανού, Σεββέρια Μαργιολά και Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η ομογενής Αθηνά Αδαμαπούλου, η οποία άνοιξε το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στο Κ¨αρνεγκι Χολ του Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι δημοφιλείς τραγουδιστές, Ηρώ, Μπάμπης Βελισσάριος, Κώστας Μακεδόνας, Λίνα Ορφανού, Σεββέρια Μαργιολά και Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο η Ηρώ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Μπάμπης Βαλισσάριος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο ηθοποιός Χάρης Ρώμας ο οποίος ανέλαβε και τον ρόλο του αφηγητή της συναυλίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η ομογενής σοπράνο Λίνα Ορφανού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο η Σαββέρια Μαργιολά και ο Κώστας Ψαρός στο μπουζούκι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Πρώτος δεξιά ο δημοσιογράφος και παραγωγός Έρνι Ανάστος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Κώστας Μακεδόνας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η χορωδία CNY Vocal Ensemble υπό την διεύθυνση του Φύτου Στράτη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.