ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας την Πέμπτη, 28ή Οκτωβρίου 2021 άνοιξε διάπλατα της πόρτες του Γενικού Προξενείου για να υποδεχτεί τους ομογενείς που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της προέδρου της Atlantic Bank Νάνσυς Παπαϊωάννου να συνεορτάσουν την 81η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η χθεσινή, αν και αργία, ήταν η δεύτερη φορά που ανήμερα της εθνικής εορτής το Γενικό Προξενείο άνοιξε διάπλατα τις πύλες του. Τόσο στις 28 Οκτωβρίου 2020 όσο και χθες ο αριθμός των ατόμων ήταν περιορισμένος λόγω των περιορισμών για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Ο γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας καλωσόρισε τους ομογενείς και μεταξύ άλλων επισήμανε: «Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε σήμερα εδώ και ιδιαίτερα την κ. Παπαϊωάννου που πήρε την πρωτοβουλία για να γιορτάσουμε σεμνά και σε περιορισμένο αριθμό ατόμων στο Γενικό Προξενείο την μεγάλη επέτειο. Η 28η Οκτωβρίου είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα και τον απανταχού ελληνισμό.

Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη για την κ. Νάνσυ Παπαϊωάννου, διότι με την πρωτοβουλία της η δική μας εκδήλωση είναι μέρος της μεγαλειώδους εκδήλωσης που διοργανώνεται την ίδια περίπου στιγμή στην  Ουάσιγνκτον από το ίδρυμα «The Washington OXI Day Foundation». Χρόνια πολλά σε όλους».

Η κ. Νάνσυ Παπαϊωάννου επεσήμανε: «Η Ατλάντικ Μπανκ είναι η αρχαιότερη τράπεζα της ομογένειας και αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανη, διότι για μια ακόμη φορά καταφέραμε να συγκεντρωθούμε εδώ, στο Σπίτι της Ελλάδας για να γιορτάσουμε την 28η Οκτωβρίου και να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας. Οι Έλληνες όπου κι αν βρεθούν τιμούν τις παραδόσεις και εορτάζουν τις εθνικές γιορτές και σήμερα συνεορτάζουμε με την Ουάσινγκτον την 81η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου».

Η κ. Παπαϊωάννου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για το «Gyro World» και τον Δημήτρη Πετρίδη που προσέφερε τα κεράσματα και για τον κ. Μιχάλη Γκατζώνη, ιδρυτή και πρόεδρο του ΔΣ (chairman) του ομίλου «NYATH Group» ως χορηγού της εκδήλωσης.  

Στην εκδήλωση παρέστη και ο νέος Πρόξενος, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος εορτάζει για πρώτη φορά την 28η Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.

Από αριστερά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Νάνσυ Παπαϊωάννου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Μιχάλης Γκατζώνης και Ματίλντα Οικονόμου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τόσο ο γενικός Πρόξενος, όσο και ο Πρόξενος εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη για την αγάπη των ομογενών για την Ελλάδα και μάλιστα τόνισαν ότι η περίοδος της πανδημίας – πέραν των οποιωνδήποτε αρνητικών – είχε θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις της ομογένειας με την γενέτειρα.

Η απαγόρευση των ταξιδιών για πολίτες τρίτων χωρών προς την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση στην Ευρώπη έδωσε το έναυσμα στους ομογενείς να ανανεώσουν τα διαβατήρια, είτε και για να τακτοποιήσουν τις ληξιαρχιακές τους υποχρεώσεις για την απόκτηση του διαβατηρίου.

Το Γενικό Προξενείο, όπως επεσήμανε ο Δρ. Κούτρας, εν μέσω πανδημίας δεν έκλεισε ούτε μια μέρα και με το ίδιο ή και με λιγότερο προσωπικό κατάφερε να εκδώσει τριπλάσιο αριθμό διαβατηρίων εν συγκρίσει με την προκορωνοϊού εποχή και συνάμα να ολοκληρώσει πολλαπλάσιο αριθμό ληξιαρχικών πράξεων και άλλων υπηρεσιών.

Ο Δρ. Κούτρας αναφέρθηκε στην θεαματική πρόοδο ψηφιοποίησης των υπηρεσιών και τόνισε ότι η υπηρεσία «My Consul Live» η οποία ξεκίνησε πιλοτικά από τη Νέα Υόρκη έχει αλλάξει τα δεδομένα στην επικοινωνία των πολιτών με το Προξενείο και τώρα πλέον οι ομογενείς δεν χρειάζεται να επικοινωνήσουν με το Προξενείο για τις διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τις υπηρεσίες και τις συναλλαγές τους με το δημόσιο.

Αναφερόμενος στις καινοτομίες ο Δρ. Κούτρας επεσήμανε ότι με την βοήθεια και την έμπρακτη συμπαράσταση της Atlantic Bank και της προέδρου της Νάνσυ Παπαϊωάννου οι πληρωμές των υπηρεσιών γίνονται με πιστωτικές κάρτες και αυτό αν μη τι άλλο αποτελεί μια επί πλέον  πρωτιά του Γενικού Προξενείου στον τομέα της εξυπηρέτησης τόσο των ομογενών, όσο και των Αμερικανών συμπολιτών τους, είτε και πολίτων τρίτων χωρών που απευθύνονται στο Προξενείο για την χορήγηση βίζας.

Εκτενή αναφορά έγινε και στο ενδιαφέρον των ομογενών για την Ελλάδα όχι μόνο για τις διακοπές τους, αλλά και για να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων της γενέτειρας. Κι αυτό διότι πολλοί ομογενείς αγοράζουν ακίνητα, όχι μόνο στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Η κ. Παπαϊωάννου έθιξε το θέμα της παροχής δανείων σε ομογενείς, από αμερικανικά τραπεζιτικά ιδρύματα και υπενθύμισε ότι την περίοδο που η Atlantic Bank ήταν θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας χορηγούσαν πολλά δάνεια σε ομογενείς που επένδυαν στην γενέτειρα.

Παράλληλα τόνισε το κενό αυτό μπορεί να καλυφθεί τόσο με διακρατικές συμφωνίες, όσο και με την συνέργεια των ομογενειακών τραπεζών με αντίστοιχες της γενέτειρας.   

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.