Λευκός καπνός για την Παρέλαση Ν. Υ. – Αδιαμφισβήτητος ο Φίλιπ Κρίστοφερ (βίντεο)

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου θα εγκαθιδρυθεί στο Σταθάκειο η Επιτροπή Παρελάσεως – στις 2 Φεβρουαρίου οι πανομογενειακές

1
Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτριος Καλαμαράς, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, Γιώργος Γεωργόπουλος και Νικόλαος Διαμαντίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λευκός καπνός από τις τριμερείς διαβουλεύσεις για την Επιτροπή Παρελάσεως και την ίδια την Παρέλαση που έλαβαν χώρα – κεκλεισμένων των θυρών – το βράδυ της Τετάρτης, 18ης Ιανουαρίου 2023 στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

Οι διαβουλεύσεις – όπως δήλωσαν στην κάμερα των «Αναμνήσεων» και της Greek News USA οι εκπρόσωποι των τριών πλευρών – οδήγησαν στην επικύρωση της 30ής Απριλίου 2023 ως ημέρα διεξαγωγής της Παρελάσεως για την 202 επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στην Πέμπτη Λεωφόρο, καθώς επίσης και στην επικύρωση της Επιτροπής Παρελάσεως που, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ανέδειξε το εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας υπό την προεδρία του Γιώργου Γεωργόπουλου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Φίλιπ Κρίστοφερ είναι αδιαμφισβήτητος, όπως επεσήμαναν όλοι οι συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις. Είναι εγνωσμένου κύρους και κοινής αποδοχής προσωπικότητα και δεδομένου του εμφύλιου σπαραγμού δικαιούται και συνάμα επιβάλλεται παράλληλα με την διοργάνωση της παρέλασης να αναλάβει πρωτοβουλίες εκεχειρίας και για την υλοποίηση του οδικού χάρτη για την έξοδο της Ομοσπονδίας από την κρίση.

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ την ώρα που αποχωρούσε από το Σταθάκειο υπενθύμισε στον απερχόμενο πρόεδρο Κλεάνθη Μεϊμάργου την υποχρέωσή του όπως την ερχόμενη Τετάρτη να παραδώσει ένα κλειδί του Σταθάκειου στον συμπρόεδρο της Επιτροπής Παρελάσεως Νίκο Μπάρδη και ένα κλειδί του γραφείου του προέδρου στον ίδιο τον κ. Κρίστοφερ.

Οι τριμερείς διαβουλεύσεις – εάν και εφόσον όλες οι συμβαλλόμενες πλευρές τηρήσουν τον λόγο τους – πρέπει να σηματοδοτήσουν την λήξη της κατάληψης του Σταθάκειου από την φερόμενη ως πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 λίγες ώρες πριν την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, του ανώτατου νομοθετικού οργάνου της Ομοσπονδίας.

Οι συμβαλλόμενες πλευρές

Οι προαναφερόμενες αποφάσεις φέρουν τις σφραγίδες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του εκλεγμένου και εν εξορία Διοικητικού Συμβουλίου υπό του κ. Γιώργου Γεωργόπουλου και της φερόμενης ως πλειοψηφίας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων υπό του κ. Δημητρίου Καλαμαρά.

Στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν ο εκπρόσωπος τύπου της Αρχιεπισκοπής π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, οι κ.κ. Δημήτριος Καλαμαράς, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Νικόλαος Διαμαντίδης και Ντίνος Ράλλης, οι οποίοι εκπροσωπούσαν την πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων και οι κ.κ. Γιώργος Γεωργόπουλος, Νομική Καστανά, Νίκος Μπάρδης, Πολύκαρπος Κοτρώνης και Γιώργος Ξερακιάς, οι οποίοι εκπροσωπούσαν το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο.

Ο κ. Δημήτριος Καλαμαράς ζήτησε την αποχώρηση των δημοσιογράφων από την αίθουσα με συνέπεια να βασιστούμε στις λακωνικές δηλώσεις τους στην κάμερα και στις πληροφορίες που αντλήσαμε από τις δύο πλευρές.

Βάσει λοιπόν των πληροφοριών των «Αναμνήσεων» αμφότερες οι τρεις πλευρές συμφώνησαν στον αποκλεισμό από επιτελικές θέσεις της επιτροπής παρελάσεως όλων των διατελεσάντων πρώην προέδρων, συμπεριλαμβανομένων και των επτά που οδήγησαν την Ομοσπονδία στον εμφύλιο σπαραγμό και στον διασυρμό στα Δικαστήρια.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ντίνος Ράλλης, Γιώργος Ξερακιάς, Πολύκαρπος Κοτρώνης, Νίκος Μπάρδης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου και Νικόλαος Διαμαντίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Επικυρώθηκε η σύνθεση της Επιτροπής Παρελάσεως και αποφασίστηκε όπως μέχρι και την εγκαθίδρυση της Επιτροπής στο Σταθάκειο η Επιτροπή Καλαμαρά να υποδείξει τα δικά της στελέχη τα οποία θα πλαισιώσουν τις επί μέρους Επιτροπές της Παρελάσεως.

Ο γενικός Γραμματέας Πολύκαρπος Κοτρώνης παρέδωσε στον κ. Φίλιπ Κρίστοφερ επιταγή αξίας $5.000 πληρωτέας στο Ξενοδοχείο Χίλτον του Μανχάταν προκειμένου να προσυπογράψουν το συμφωνητικό για την ενοικίαση της μεγάλης αίθουσας εκδηλώσεως για το βράδυ της 29ης Απριλίου 2023 για το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας.

Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, όσο και οι συμπρόεδροι Νίκος Μπάρδης και Νομική Κατανά κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τους νέους και συνάμα πολλά υποσχόμενους επαγγελματίες που έχουν δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής στην προηγούμενη παρέλαση και συγκεκριμένα για τους Γιάννη Στρουμπάκη, Άρη Κουρκουμέλη, Δημήτρη Νικολάου, Κώστα Ουρανίτσα και Αυγή – Μαρία Ατματζίδου.

Σημάδια εγκατάλειψης στο Σταθάκειο Κέντρο. Σχισμένες η γαλανόλευκη και η αστερόεσσα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μόνο με τους ηγέτες

Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης παρέμεινε στην αίθουσα με τον Δημήτριο Καλαμαρά και τον Γιώργο Γεωργόπουλο και συνομίλησαν για πάνω από δέκα λεπτά. Εξερχόμενοι αμφότεροι αρνήθηκαν να εισέλθουν σε λεπτομέρειες για τα διαμειφθέντα, πλην όμως επιβεβαίωσαν τις προαναφερόμενες πληροφορίες.

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης εδώ και έναν χρόνο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαμάχες και έχει ιδίαν άποψη για τις ευθύνες των δύο πλευρών και κυρίως των εμπλεκομένων στην κατάντια της Ομοσπονδίας και διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι η μόνη λύση διεξόδου από τον εμφύλιο είναι η σύγκληση κοινής γενικής συνέλευσης προκειμένου να υιοθετηθεί ο οδικός χάρτης. Να συγκροτηθεί η πειθαρχική επιτροπή η οποία θα αποδώσει ευθύνες για τις οικονομικές ατασθαλίες, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία θα απαλλάξει την Ομοσπονδία από τους Συλλόγους Σφραγίδες, θα επαναφέρει στις τάξεις της όλους τους φορείς που έχουν αποχωρήσει είτε διαγραφεί και θα λάβει μέτρα για την ανανέωση της Γενικής Συνέλευσης, καθώς επίσης και η Επιτροπή Καταστατικού.   

Εικόνες εγκατάλειψης

Χθες βράδυ εισερχόμενοι – μετά από έναν περίπου μήνα – στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εικόνες πλήρους εγκατάλειψης. Η αστερόεσσα και η γαλανόλευκη στους ιστούς της Ομοσπονδίας έχουν ξεθωριάσει και έχουν ξεσχιστεί από τους αέρηδες. Συνεπώς το Σταθάκειο είναι το μόνο κτίριο σε όλη την Αστόρια που προκαλεί θλίψη.

Σημάδια εγκατάλειψης στο Σταθάκειο Κέντρο. Σχισμένες η γαλανόλευκη και η αστερόεσσα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η κάτω αίθουσα του Σταθάκειου Κέντρο ενοικιάζεται στον Λαογραφικό Όμιλο Αμερικής και μάλιστα η κ. Βάγια Αλλαγιάννη είναι μια από τις ελάχιστες – αν όχι η μόνη – που έχει το δικό της κλειδί και εκμεταλλεύεται την αίθουσα για τα μαθήματα χορού. Το Σάββατο μάλιστα θα διοργανώσει στην ίδια αίθουσα και μια Ποντιακή Κρητική Βραδιά.

Ο Κλεάνθης Μεϊμάρογλου απαντώντας στην ερώτηση των «Αναμνήσεων» εάν ο Λαογραφικός Όμιλος Αμερικής πληρώνει ενοίκιο παραδέχτηκε ότι πληρώνει, αλλά απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες για τα ποσά και για τον τρόπο που πληρώνει ο εν λόγω οργανισμός, καθώς επίσης και για τα χρήματα που εισπράττονται από τις ενοικιάσεις των αιθουσών από άλλους ομογενειακούς και μη φορείς.

Και αυτό αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι η Ομοσπονδία δεν άντλησε διδάγματα από το στικάκι του οικονομικού ελέγχου που τους παρέδωσε η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή τον περασμένο Οκτώβριο και «τι έχεις Γιάννη τι είχα πάντα και τα πρόβατα σαράντα» (είτε “business as usual”, αγγλιστί).

-Advertisement-

1 COMMENT

  1. B”H Today’s edition of the very informative electronic newsletter is so replete of intense interest that I was moved to comment thrice, leaving this most depressing report for last comment. The initial steps taken by the 2023 Greek Independence Parade chair, the Cypriot-American Philip Christopher —- described in the article as evincing and enjoying wide confidence —- shakes the avid observer to the core with profound doubt! The entirety of the story confirms it. The twin factions continue on a civil war path; the condition of the Federation headquarters is in disrepair; those arrogating to themselves the task of the parade’s preparation conduct business as usual —- behind closed doors, away from the preying eyes of their constituents and the fourth estate, the press! Just where have these Greek Americans, in the main, have acquired such disrespect for our nation’s democratic values, especially those enshrined in the First Amendment of our Constitution. Such contempt of our liberal mores are the more egregious when they an are perpetrated by attoney(s) who are nominal officers of the court! The totality of the reading makes on despair for the outcome, the culminating activities of a Hilton Hotel dinner and the parade the following day (April 29-30). Incidentally, the presence of spiritual “guidance” from the Archdiocese only accentuates the condition of hopelessness and the inexorable failure in the offing. With fraternalaffection, Asher 🙏🤣🇬🇷😢🇺🇸😩

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.