Λαμπρή τελετή θεμελίωσης του Γυμναστηρίου στο Brookville

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο μικρός Παναγιώτης έθεσαν τον θεμέλιο λίθο της επέκτασης της κοινότητας της Αναστάσεως

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος σκάβει τα θεμέλια κρατώντας συμβολικά το φτυάρι, μαζί με την Πρόεδρο της Κοινότητας της Αναστάσεως κ. Στέφανι Κλαρκ, μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και τον μικρό Παναγιώτη Τριλίβα. Φωτογραφία: ETA PRESS / Στέλιος Τακετζής

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο μικρός Παναγιώτης Τριλίβας, είχε ρωτήσει τον προϊστάμενο της Κοινότητας της Αναστάσεως στο Brookville, Λονγκ Άιλαντ, π. Παντελεήμων Παπαδόπουλο σε ανύποπτο χρόνο, «γιατί ξηλώθηκε η παιδική χαρά, που βρισκόταν στην πίσω πλευράς, στο προαύλιο της Εκκλησίας;».

Ο προϊστάμενος της Κοινότητας, σκέφτηκε λοιπόν, με ποιον τρόπο θα ήταν πιο πειστική η απάντηση που θα έδινε στον μικρό Παναγιώτη και τον κάλεσε στο γραφείο του. Εκεί, αφού κάθισαν, του θύμισε την ερώτηση και ο μόλις τριών χρονών Παναγιώτης έδειξε να καταλαβαίνει ότι η παιδική χαρά δεν γκρεμίστηκε, αλλά η λειτουργία της διακόπηκε προσωρινά και οι κούνιες και οι τσουλήθρες, φυλάχθηκαν σε ειδικό χώρο, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της επέκτασης και της ανοικοδόμησης ενός σύγχρονου γυμναστηρίου, δίπλα ακριβώς από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της Κοινότητας.

Τότε θα επανατοποθετηθούν και θα μπορούν να δέχονται όλα τα παιδιά. Μικρά και μεγάλα. Μάλιστα, ο π. Παντελεήμων κάλεσε επίσημα τον Παναγιώτη για να παραστεί στην τελετή, κρατώντας ένα μεγάλο φτυάρι.

Ο μικρός Παναγιώτης Τριλίβας, περπάτησε δίπλα από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για να πάρει μετά ένα φτυάρι και να βοηθήσει στην θεμελίωση του έργου. Φωτογραφία: ETA PRESS / Στέλιος Τακετζής

Η τελετή της θεμελίωσης του έργου, έγινε την Κυριακή 8 Μαίου, από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία.

Ο μικρός Παναγιώτης, που ήταν όλος χαρά, έβαλε το κοστούμι του και το παπιγιόν του και περίμενε υπομονετικά την στιγμή, που θα έσκαβε για να βγάλει το χώμα. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος τον έπιασε από το χέρι και περπάτησαν επικεφαλής της πομπής με τα εξαπτέρυγα, προς το σημείο όπου έλαβε χώρα η τελετή. Μάλιστα εκείνη την ώρα, η τελετή μεταδιδόταν ζωντανά από το Facebook για όσους δεν μπορούσαν να παρευρεθούν.

Έτσι κι αφού τέλεσε τον Αγιασμό και ράντισε το έδαφος, ο Αρχιεπίσκοπος, πήραν από ένα φτυάρι και συμβολικά έσκαψαν το χώμα όπου θα μπουν τα θεμέλια του γυμναστηρίου. Μαζί με την Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Στέφανι Κλάρκ και τον προϊστάμενο της Κοινότητας, π. Παντελεήμων Παπαδόπουλο και τα υπόλοιπα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Παρών στην σημαντική αυτή ημέρα και ο π. Ανδρέας Βυθούλκας, που διετέλεσε προϊστάμενος στην ίδια κοινότητα, πριν διοριστεί ως Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής και στη συνέχεια ως προϊστάμενος στη Κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Ήταν μια πολύ όμορφη και συγκινητική στιγμή για όλους όσους, εδώ και μήνες, εργάστηκαν μεθοδικά για να ξεκινήσει ένα τόσο σπουδαίο έργο για το μέλλον της Κοινότητας.

Η πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, μαζί με τον προϊστάμενο π. Παντελεήμων Παπαδόπουλο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, σε αναμνηστική φωτογραφία από την τελετή θεμελίωσης. Φωτογραφία: ETA PRESS / Στέλιος Τακετζής

Και ο μικρός Παναγιώτης, όπως τόνισε εκείνη την στιγμή, ο Αρχιεπίσκοπος είναι αυτό που ονομάζεται «μέλλον».

Νωρίτερα στην διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος απένειμε το μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου, την ανώτερη τιμή της Αρχιεπισκοπής, στην πρόεδρο της Κοινότητας κ. Στέφανι Κλαρκ.

Η Πρόεδρος της Κοινότητας, η κ. Στέφανι Κλαρκ, όταν την πλησιάσαμε στο γεύμα που ακολούθησε, εξέφρασε την χαρά της για τα θεμέλια και μας είπε, ότι η ίδια ήταν πολύ συγκινημένη για το γεγονός, αλλά και για την βράβευση εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής με το μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου.

«Ήταν μια στιγμή που δάκρυσα», μας είπε. «Δεν το περίμενα», συμπλήρωσε.

Αναμνηστική φωτογραφία με όλες τις μητέρες που βρέθηκαν στο ναό της Αναστάσεως την Κυριακή των Μυροφόρων με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία: ETA PRESS / Στέλιος Τακετζής

Υποθήκη για το μέλλον

Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ήταν μια υπενθύμιση του σημαντικού έργου που επιτελείται στην Κοινότητα, αφού μέσα σε μικρό χρονικό, διάστημα από την μετεγκατάσταση της έβαλε τα θεμέλια της επέκτασης, που δικαιολογημένα θεωρείται και ως… υποθήκη για το μέλλον.

Το γυμναστήριο, είπε ο π. Παντελεήμων, στην διάρκεια της Θ. Λειτουργίας, είναι για να συγκεντρώνει τους νέους, που πλέον θα αισθάνονται ότι είναι στον δικό τους χώρο, αποφεύγοντας τους κινδύνους που παραμονεύουν εκεί έξω.

Ο π. Παντελεήμων αναφέρθηκε ονομαστικά και στους προκατόχους του. Τους ζώντες αλλά και όσους εξεδήμησαν εις Κύριον.

Τόνισε επίσης, ότι το υλικό της Κοινότητας αποτελείται από ανθρώπους που έχουν βαθιά χαραγμένη στην καρδιά τους την πίστη τους στο Θεό και αυτή την πίστη την μεταδίδουν αυτούσια και στα παιδιά τους.

Σας υποσχόμεθα, είπε ο π. Παντελεήμων, απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο, να μεταλαμπαδεύσουμε την φλόγα με την οποία μας ποιμαντορείτε, στις επόμενες γενιές.

Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε μετά την κατάθεση του θεμέλιου λίθου, να βγάλει μια αναμνηστική φωτογραφία μαζί με όλα τα παιδιά και τους νέους της Κοινότητας. Μάλιστα στην διάρκεια της φωτογράφησης, κράτησε ο ίδιος ένα μωρό, την Μαρία στην αγκαλιά του.

Στη συνέχεια, μετά την τελετή της θεμελίωσης, μοίρασε στην ύπαιθρο από ένα γαρύφαλλο σε όλες τις μητέρες  και στην συνέχεια το αντίδωρο.

Η Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Στέφανι Κλαρκ δέχθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο το μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου. Στην φωτογραφία διακρίνονται μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο, η Πρόεδρος, ο π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος και ο π. Ανδρέας Βυθούλκας. Φωτογραφία: ETA PRESS / Στέλιος Τακετζής

Εντός του ναού της Αναστάσεως

Νωρίτερα, εντός του ναού, όλες οι μητέρες που παρακολούθησαν την Θ. Λειτουργία ανέβηκαν στον Σολέα, για μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο. Ήταν τόσες πολλές οι μητέρες που με δυσκολία οι φωτογράφοι κατάφεραν να τις φωτογραφήσουν.

Στο κήρυγμα του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις Μυροφόρες γυναίκες και στον Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο, τον αγαπημένο μαθητή του Χριστού. Είναι ο μόνος μαθητής, τόνισε, που δεν εγκατέλειψε ποτέ τον Ιησού. Είναι ο επιστήθιος φίλος του Χριστού.

Σκεφτείτε είπε, σήμερα την ημέρα της Μητέρας πόσο ωραία σύμπτωση είναι να διαβάζουμε αυτήν την περικοπή του Ευαγγελίου, (της Κυριακής των Μυροφόρων), στην οποία ο Χριστός, λίγο πριν παραδώσει την ψυχή του, σκέφτεται την μητέρα του.

Οι σπόροι θα μεγαλώσουν

Στην τελετή του αγιασμού και της θεμελίωσης, που έγινε στον χώρο όπου ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανοικοδόμηση του Γυμναστηρίου, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος, μίλησε για τους σπόρους (τα μέλη δηλαδή της κοινότητας, τα νέα αλλά και τα μεγαλύτερα σε ηλικία) που «σπέρνει σήμερα η Κοινότητα και οι οποίοι με την κατάλληλη φροντίδα, θα αποδώσουν καρπούς. Πάντα με αγάπη και με φροντίδα».

Ο κ. Ελπιδοφόρος απευθυνόμενος στους συμβούλους της Κοινότητας, ευχήθηκε «καλορίζικο» και τους συνεχάρη για το έργο τους.

 Ήταν τόση η συγκίνηση των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου, ώστε ορισμένοι από αυτούς, με δυσκολία συγκράτησαν τα δάκρυα της χαράς και της ικανοποίησης, βλέποντας να παίρνει το έργο αυτό σάρκα και οστά.

Μια ζωντανή κοινότητα

Ο μικρός Παναγιώτης, δεν ήταν ο μοναδικός νέος που παρακολούθησε την τελετή. Ήταν εκεί και άλλα παιδιά μεγαλύτερα σε ηλικία, αγόρια και κορίτσια που φόρεσαν μάλιστα και το ειδικό προστατευτικό κράνος και έδωσαν το στίγμα μιας ζωντανής κοινότητας που προοδεύει και διαρκώς μεγαλώνει και επεκτείνεται.

Όπως έχουν ξαναγράψει οι «Αναμνήσεις», η απόφαση για την υλοποίηση του έργου της επέκτασης δεν ήταν εύκολη. Πάρθηκε από την Γενική Συνέλευση με γνώμονα την πορεία ανάπτυξης της Κοινότητας. Λίγες μόνο εβδομάδες πριν οι μαθητές της Κοινότητας, κατέκτησαν τον πρώτο τίτλο στο μπάσκετ και έβαλαν υποθήκη για ένα λαμπρό και γεμάτο επιτυχίες μέλλον. 

Οι μελέτες για τον προϋπολογισμό του έργου απαίτησαν λεπτομερή σκέψη και οι δυσκολίες του εγχειρήματος, λήφθηκαν σοβαρά υπόψη. Στο τέλος όμως όλα, τα μέλη της Κοινότητας ψήφισαν για την εκτέλεση του έργο και μέσα σε λίγο καιρό ξεκίνησαν τα έργα. Ένδειξη ότι υπάρχει όρεξη και ζήλος για ανασκούμπωμα και δουλειά.

Όπως μας είπε ο προϊστάμενος της Κοινότητας π. Παντελεήμων, ήδη από την ημέρα που μπήκαν οι μπουλντόζες και ξεκίνησαν οι χωματουργικές εργασίες, σε πρώτο στάδιο, άρχισαν να μπαίνουν και νέες δωρεές στο ειδικό ταμείο του έργου. Την τελευταία εβδομάδα προστέθηκαν ήδη άλλες 100 χιλιάδες δολάρια.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 11 εκατομμυρίων δολαρίων, με αρχικό απόθεμα πάνω από 3,7 εκατομμύρια.

Ταυτόχρονα και λόγω των συνεχών αυξήσεων, στα πάσης φύσεως οικοδομικά υλικά, οι υπεύθυνοι της Κοινότητας, κατάφεραν να «κλειδώσουν» τις τιμές των υλικών, ώστε μέχρι την ολοκλήρωση του έργου να μην υπάρξουν τιμολογιακές αλλαγές και ταυτόχρονα να μην σημειωθούν τυχόν καθυστερήσεις στις προμήθειες των υλικών.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.