Λαμπρός ο εορτασμός της πρώτης εκατονταετηρίδας της Κοινότητας του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους

Στην ταράτσα του πολυτελούς «The Terrace» δόθηκε η δεξίωση για το επίσημο δείπνο με την ευκαιρία της επετείου για την συμπλήρωση της πρώτης εκατονταετηρίδας. Απο αριστερά διακρίνονται ο κ. Α. Χίος, ο κ. Αντώνης Εμμανουηλίδης, ο Ταξιάρχης Τσουκάνος, ο Κωνσταντίνος Τομαράς, ο προέδρος Σπύρος Λιάκας, ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος ο τσέρμαν της βραδιάς και η κ. Τόνια Γιάγκου. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, με τον ήλιο να χαρίζει τις λυτρωτικές αχτίδες του, στα χρυσoπράσινα φύλλα των δένδρων που αγκάλιαζαν τον υπαίθριο χώρο της εκδήλωσης, δόθηκε στο πολυτελές κέντρο “The Terrace”  η λαμπρή δεξίωση και ακολούθησε το δείπνο, για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Αθανασίου, στο Παράμους της Νέας Ιερσέης.

Παρόντες στην σπουδαία αυτή επέτειο, το χρυσό ιωβηλαίο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης π. Χριστόφορος Οικονομιδης, ο προϊστάμενος της Κοινότητας για τα τελευταία 14 χρόνια, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, ο νέος Προϊστάμενος π. Νικόλαος Ματαράγκας, ο πρόεδρος κ. Σπύρος Λιάκας, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου κ. Θεοδώρα Πορτέλο, ο παλαιότερος στην ηλικία ενορίτης (98 ετών) κ. Πέτρος Ματθαίος αλλά και πάρα πολλή μεγάλη συμμετοχή νεολαίας, καθώς και νεότεροι σε ηλικία ενορίτες.

Η συγκίνηση όλων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο, όταν ο τσέρμαν της εκδήλωσης ζήτησε από τον π. Ανάργυρο να προσέλθει στο βήμα για να δώσει όχι μόνο έναν χαιρετισμό, αλλά και να παρουσιάσει (εν συντομία) τα πεπραγμένα της επιτυχημένης, κατά κοινή ομολογία της διακονίας του εκεί.

Ο Προέδρος, ο π. Ανάργυρος και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος χειροκροτούν τους χορηγούς της επετειακής εκδήλωσης. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Ολοι χειροκρότησαν θερμά στο άκουσμα του ονόματος του και αναφώνησαν οικειοθελώς την λέξη “Αξιος”.

Ο ίδιος χαριτολογώντας σχολίασε: «αυτό σημαίνει ότι με γνωρίζετε», όπως γνωρίζει άλλωστε και αγαπάει τον πνευματικό της πατέρα κάθε κοινότητα.

Μπορεί ο π. Ανάργυρος να μετατέθηκε σε νέα κοινότητα, ωστόσο όλοι οι ενορίτες και τα μέλη της Κοινότητας δεν ξεχνούν το πλούσιο έργο που άφησε πίσω του. Σε πολλούς τομείς η προσφορά του όχι μόνο καταγράφηκε αλλά ήταν και η τονωτική ένεση για την Κοινότητα.

Με χαμόγελα στη νέα εποχή

Θετικά αντιμετωπίστηκε και το εύστοχο σχόλιο που έκανε ενώ παρουσίαζε το πρόγραμμα της λαμπρής εκδήλωσης για τον εορτασμό της πρώτης εκατονταετίας της Κοινότητας αυτής, ο κ. Παΐζης.

Τρεις γενιές ενοριτών γιορτάζουν μαζί τα εκατό χρόνια του Αγίου Αθανασίου στο πολυτελές “The Terrace”. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS
Η νεολαία συμμετείχε ισότιμα στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων της Κοινότητας του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους. Εδώ μαζί με την κα. Παϊζη, σύζυγο του τσερμαν και τον γιο του καθώς και τον γιό του κ. Λιάκα. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Ήταν αρκετό για να  σπάσει ο πάγος και να ξεχειλίσουν όλα τα συναισθήματα που τελικά πλημμύρισαν την αίθουσα του ομογενειακής ιδιοκτησίας “The Terrace”.

Ο κ. Πίτερ Παΐζης παρουσίασε έναν – έναν τους υψηλούς προσκεκλημένους, τους χορηγούς αλλά και τους παράγοντες της Κοινότητας, όπως τον απερχόμενο προϊστάμενο Αιδεσιμολογιώτατο π. Ανάργυρο Σταυρόπουλο και τον νέο προϊστάμενο π. Νικόλαο Ματαράγκα, που αναλαμβάνει τα ηνία της Κοινότητας από την 1η Νοεμβρίου 2022.

Στο συγκεκριμένο σημείο της παρουσίασης ο κ. Παϊζης σχολίασε ότι «έρχεται σε μας για τα επόμενα 100 χρόνια» και ελπίζει, «να μην φύγει κάποια στιγμή στο μέλλον και ο νέος προϊστάμενος για να πάει κι εκείνος στον Αγιο Δημήτριο, στην Αστόρια».

Ο Προέδρος, ο π. Ανάργυρος και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και το ζεύγος Ανδρέα και Άννα Κωμοδρόμου. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Τα πρώτα εκατό… γενέθλια

Ήταν 31 Οκτωβρίου του 1921, όταν δημιουργήθηκε η Κοινότητα του Αγίου Αθανασίου, στο γειτονικό Πάτερσον. Οι πρώτοι ενορίτες είχαν έρθει από την Βοστώνη. Μέχρι σήμερα στο διάστημα που μεσολάβησε υπηρέτησαν την κοινότητα 13 κληρικοί και 28 συμβούλια.

Αφιερώνουμε, είπε ο κ. Παΐζης, αυτήν την βραδιά σε «όσους υπηρέτησαν την κοινότητα αυτή στο παρελθόν και σε όσους συνέβαλαν ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η επετειακή εκδήλωση».

Με τόσα πολλά και δυναμικά μέλη της Νεολαίας, η Κοινότητα όχι μόνο θα γιορτάσει τα επόμενα εκατό χρόνια, αλλά θα συνεχίσει να αποτελεί και τον φάρο για τον ελληνισμό της περιοχής. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Με την σειρά του ο π. Ανάργυρος αναφερόμενος στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, τόνισε ότι «αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και είναι μεγάλη ευλογία».

Ευχαριστώ, υπογράμμισε, το Θεό για μένα και την οικογένειά μου που μας έδωσε την ευκαιρία να βρεθούμε απόψε μαζί για να γιορτάσουμε αυτήν την σημαντική επέτειο.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο π. Aνάργυρος στο άλμπουμ των αναμνήσεων που είναι ιδιαίτερα πλούσιο.

Η Κοινότητα αυτή, πρόσθεσε, ήταν το κέντρο της ζωής, που άλλαξε τις ζωές πολλών  και καλλιεργήσει τις ψυχές τους. Τα προγράμματα που δημιούργησαν οι οργανισμοί της Κοινότητας, επηρέασαν όλους όσους αποκαλούν ή θεωρούν τον Άγιο Αθανάσιο, ως το σπίτι τους.  «Ευχαριστώ», είπε, «τον Θεό που μου επέτρεψε να συμμετάσχω σε αυτό το… ταξίδι».

O π. Νικόλαος Ματαράγκας με την πρεσβυτέρα Αρετή και την κ. Τόνια Γιάγκα. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Και θέλω, επεσήμανε στην συνέχεια, , να ευχαριστήσω όλους εσάς για την συμπαράσταση και την αγάπη σας.

«Είστε και θα είστε για πάντα μέσα στις προσευχές τις δικές μου και της πρεσβυτέρας Χριστίνας».

Ως αναγνώριση των υπηρεσιών του, η Κοινότητα πρόσφερε στον π. Ανάργυρο την εικόνα του Αγίου Αθανασίου, που κρατάει στα χέρια του το ναό που φέρει το όνομά του.

Η ίδια εικόνα δόθηκε ως δώρο και στους 40 και πλέον χορηγούς της εκδήλωσης καθώς και στον νέο προϊστάμενο της Κοινότητας, τον π. Νικόλαο Ματαράγκα και τον Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο. Την εικόνα φιλοτέχνησε ο π. Αριστείδης Γαρίνης.

Παίρνοντας αμέσως μετά τον λόγο ο π. Ματαράγκας με δυσκολία έκρυψε την συγκίνηση του και αφού ευχαρίστησε το Θεό που αξίωσε την Κοινότητα να εορτασθεί η λαμπρή αυτή επέτειος, εξέφρασε στην συνέχεια τις ευχαριστίες του, προς τον Αρχιεπίσκοπο για την ευκαιρία που του έδωσε να αναλάβει τα καθήκοντα του προϊστάμενου στον Αγιο Αθανάσιο.

Τρείς απο τις πιο δυναμικές κυρίες της Φιλοπτώχου και της Κοινότητας, συνομιλούν, στο περιθώριο της βραδιάς, προετοιμάζοντας την επόμενη εκδήλωση. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Ο π. Ματαράγκας μίλησε αρχικά στα ελληνικά, γνωρίζοντας ότι υπήρχαν στην αίθουσα και νέοι, που ίσως θα είχαν δυσκολία να τον καταλάβουν. Κι όμως ο λόγος του και κατανοητός ήταν και άγγιξε από τα πρώτα κιόλας λόγια τους καλεσμένους.

Είμαι σίγουρος, είπε, ότι με την βοήθεια του Θεού και τις προσευχές σας, θα ακολουθήσω τα βήματα του πατρός  Αναργύρου, που υπηρέτησε την Κοινότητα για 14 χρόνια, με τόσο ζήλο, αφοσίωση και αγάπη.

Από μικρός, συμπλήρωσε ο π. Νικόλαος, «ακολουθώ τα βήματα του Πατρός Αναργύρου, όταν υπηρετούσε στο Σικάγο, στην Κοινότητα όπου μεγάλωσα και εμφυτεύτηκε ο σπόρος της ιεροσύνης στην καρδιά μου».

Στον χαιρετισμό του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, που βρίσκεται όπως τόνισε, διαρκώς δίπλα στις ενορίες της Αρχιεπισκοπής απ’ άκρου εις άκρο, απο την την Ανατολική πλευρά εως την Δυτική πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος συνεχάρη επίσης την Κοινότητα για το έργο που επιτελεί εδω κι έναν αιώνα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έλαβε κατόπιν τον λόγο και επεσήμανε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική επέτειο ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχη της Αλεξανδρείας στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Περνώντας στην συνέχεια στην ελληνική γλώσσα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, τόνισε οτι και άλλες κοινότητες γιόρτασαν φέτος τα 100 χρόνια ζωής, όπως στο Σιατλ και στην Φιλαδέλφεια με το  ίδιο να παρευρίσκεται στους εορτασμούς αυτούς, αλλά τώρα που είναι στο Παράμους, βλέπει μια ζωντανή και δυναμική κοινότητα.

“Μια Κοινότητα που δεν γιορτάζει και περηφανεύεται για το τι έκαναν οι παλιοί, αλλά μπαίνει με σχέδια και οράματα και όρεξη για τα επόμενα εκατό χρόνια”.

Όχι μόνο, συμπλήρωσε, εσείς αγαπάτε την Εκκλησία, αλλά φέρνετε και τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας. “Αυτό” , πρόσθεσε “σημαίνει ότι εσείς, έχετε προοπτική, έχετε μέλλον”.

Τα λόγια του Προέδρου της Κοινότητας κ. Σπύρου Λιάκα, που ακολούθησαν ήταν χαρακτηριστικά του πλούσιου πνευματικού έργου που καλλιεργεί η Κοινότητα του Αγίου Αθανασίου.

Ο κ. Λιάκας ευχαρίστησε όσους τίμησαν με την παρουσία τους την επέτειο. (Σημ.: υπενθυμίζουμε ότι τα 100 χρόνια ζωής αναφέρονται στο 2021, λόγω όμως της Πανδημίας ο εορτασμός τους αναβλήθηκε για φέτος).

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Σπύρος Λιάκας αναφέρθηκε εν συντομία και στους οργανισμούς και τα επιμέρους προγράμματα της Κοινότητας, που συνεργάζονται αρμονικά για την πρόοδο της Κοινότητας και την βοήθεια των ενοριτών.

Η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου του Αγίου Αθανασίου κ. Θεοδώρα Πορτέλο, τόνισε ότι η Φιλόπτωχος Αδελφότητα έχει ιστορία 90 ετών και συνεχίζει ακούραστα το κοινωνικό της έργο.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ο χορός με την ορχήστρα του Σταύρου Θεοδώρου, να πυροδοτεί το κέφι.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.