ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την κοινή πεποίθηση τους και αέναη ελπίδα, ότι ο Άγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν (Ground Zero)  θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει στην 20ή επέτειο από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, εξέφρασαν στην διάρκεια μιας σύντομης αλλά συμβολικής τελετής, το πρωί της Δευτέρας,  ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και ο επικεφαλής του Λιμενικής Αρχής της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης κ. Kevin J. O’ Toole.

O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε επανελειμμένα και στην Αγία Σοφία και τόνισε ότι χάρη στην αγάπη του Αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα για την Αγία Σοφία, το περίβλημα του ναού της Του Θεού Σοφίας θα είναι για πάντα κοντά μας.

Σήμερα, συμπλήρωσε, ο κ. Ελπιδοφόρος ξεκινάει η εκπλήρωση της υπόσχεσης που έκανα, πριν από ένα χρόνο, ότι θα γίνει πραγματικότητα η  επανεκκίνηση του έργου της ανοικοδόμησης του ναού και θα ολοκληρωθεί το έργο.

Η τελετή έγινε με την ευκαιρία της επανέναρξης των εργασιών ανοικοδόμησης του Αγίου Νικόλαου, και της εγκατάστασης των τμημάτων του Φεγγίτη στον τρούλο του ναού. Οι προκαταρκτικές εργασίες ξεκίνησαν εδώ και λίγες ημέρες.

Όπως έχουν γράψει οι «Αναμνήσεις» η εγκατάσταση του Σταυρού στη κορυφή του τρούλου έγινε σε προγενέστερη τελετή.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η τελετή συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλων των ΜΜΕ της Νέας Υόρκης και παρά την αφόρητη ζέστη, πλήθος δημοσιογράφων προσήλθαν για να καλύψουν την τελετή, που ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση, αφού οι επίσημοι και οι καλεσμένοι περίμεναν τον κυβερνήτη Κουόμο.

Μετά την άφιξή του, ο κυβερνήτης κ. Κουόμο, κατευθύνθηκε στο εσωτερικό του υπό κατασκευή ναού και ενημερώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για την πορεία των εργασιών ενώ υπέγραψε στο τσιμεντένιο τοίχο, όπου μεταξύ άλλων έχουν υπογράψει και απλοί ομογενείς.

Αμέσως μετά ο κ. Κουόμο αφού απεύθυνε μια «καλημέρα» στα Ελληνικά από τον προσωρινό εξώστη του ναού, τόνισε με έμφαση ότι:

«Θα ξαναχτίσουμε τον Άγιο Νικόλαο όπως ξαναχτίσαμε και μετά την 11η Σεπτεμβρίου». Και πρόσθεσε: «Τώρα είναι η στιγμή να βρούμε το κουράγιο και την αλληλεγγύη και να πούμε ότι θα οικοδομήσουμε κάτι λαμπρό και δυνατό».

Στην συνέχεια, πήρε τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον κυβερνήτη Κουόμο και όλους τους κατοίκους της Νέας Υόρκης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ολοκλήρωσης του ναού και αφού απηύθυνε δέηση, ενώ ευλόγησε με αγιασμό τους παρευρισκόμενους.

Κατόπιν, οι επίσημοι, συμπεριλαμβανομένων του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, του Κυβερνήτη Κουόμο, του Αντιπροέδρου του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ.  Τζον Κατσιματίδη και του κ. Ντένις Μίλ καθώς και του προέδρου του νεοσύστατου οργανισμού «Φίλων του Αγίου Νικολάου» κ. Μιχάλη Ψαρού, πλησίασαν στο σημείο όπου είχαν στηθεί οι κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων και επανέβαλαν, ένας – ένας την βεβαιότητά τους ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο.

Έτσι ώστε, όλα θα είναι έτοιμα για να γίνουν τα θυρανοίξια ανήμερα της τραγικής  επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου του 2021.

Και κατά την διάρκεια των δηλώσεων όλοι οι ομιλούντες προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ο Αρχιεπίσκοπος, ο κ. Ντενις Μιλ, ο κ. Μιχάλης Ψαρός, ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης και οι επικεφαλής της Λιμενικής Αρχής φορούσαν την απαραίτητη μάσκα. Όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους καλεσμένους στην τελετή.

Αναμεσά τους η Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Λάνα Ζωχιού, ο πρόεδρος της οργάνωσης «Ηγεσία των 100» κ. Αργύρης Βασιλείου και η εκτελεστική διευθύντρια κ. Πολέτ Πούλου, ο Πίτερ Σκιαδάς και η κ. Αφροδίτη Σκιαδά, η Μαρία Ολγουιν, η Μαρία Λόη και ο Στέφανος Τσερπέλης.

Το ίδιο έκανε και ο κυβερνήτης Κουόμο, ο οποίος δεν έκανε άλλες δηλώσεις, μιας και είχε μιλήσει από τον προσωρινό εξώστη του νέου ναού.

Την πλήρη εικόνα του χρονοδιαγράμματος της ολοκλήρωσης των εργασιών φαίνεται ότι γνωρίζει ιδιαίτερα ο κ.  Ρίτσαρντ Μπράoυνι, (Richard Browne) (υπεύθυνος για την ανοικοδόμηση εκ μέρους του οργανισμού «Φίλοι του Αγίου Νικολαου»), που εξήγησε ότι μόνο κάποιες μικρές λεπτομέρειες θα μείνουν για να συμπληρωθούν, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2021.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων στην τελετή και ο Κυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ κ. Λού Κάτσος, που εργάζεται αφιλοκερδώς ως σύμβουλος στον οργανισμό «Φίλοι του Αγίου Νικολάου».

Απών για πρώτη φορά από μια τέτοια τελετή, αλλά συνδεδεμένος μέσω του FaceTime, ήταν ο αγαπητός κ. Γιάννης Κωστάλας, ο οποίος βρίσκεται σε Κέντρο Αποκατάστασης ενός σοβαρού προβλήματος υγείας. Το νέο κατάστημα του κ. Κωστάλα, (το προηγούμενο εξυπηρέτησε για πολλά χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου), θα συνεχίσει να εξυπηρετεί από άλλη τοποθεσία, τους εργάτες και τους εργαζόμενους στην περιοχή), ετοιμάζεται πυρετωδώς απο τυς συνεργάτες του και βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα από τον Άγιο Νικόλαο.

2 COMMENTS

 1. Δύσκολη γέννα , πρωτοφανές να περάσουν
  τόσα χρόνια και έχω βαρεθεί ν’ακούω
  γι’αυτήν , κάτι δεν πήγε καλά και αντί να
  ψάχνετε να βρείτε γιατί άργησε τόσο πολύ
  ξεστομίζετε παχιά λόγια : “ αναγεννιέται μέσα
  από τις στάχτες του” . Αντί να συμβάλλατε
  να πάει φυλακή ο υπεύθυνος ( γιατί υπάρχει
  καπετάνιος ) τώρα κρατάτε το θυμιατό και τον
  θυμιάζετε. Τέτοια ομογενειακή κατάπτωση
  των ΜΜΕ δεν υπήρξε ποτέ . Ο υπεύθυνος της
  διαχείρισης έπρεπε να είναι φυλακή και για τον Άγιο Νικόλα και για πολλά άλλα που έχουν κυκλοφορήσει αλλά εκτός από μια ιστιοσελίδα όλοι οι άλλοι κάνουν τους τυφλούς και του κουφούς . Να δούμε και αν θα τελειώσει ποτέ
  γιατί ο Άγιος Νικόλας έχει στοιχειώσει με όλα όσα
  συμβαίνουν και ίσως να μην θέλει να συγκατοικήσει με αλλόθρησκους γιατί γι’αυτούς
  γίνονται όλες οι χλίδες…… ενώ ο ίδιος τους
  φωνάζει : “ Τι είναι αυτά ρε που κάνετε; δεν σας
  έχω πει χιλιάδες φορές πως δεν είμαι χλιδάτος;
  γιατί δεν με ακούτε; με ξεσπιτώσανε οι Αγαρινοί…. από το ταπεινό μου σπιτάκι και είμαι
  τόσα χρόνια άστεγος και παρατείνετε την αστεγία
  μου για να με εκμεταλεύεσθε;, δεν το θέλω αυτό
  το σπίτι είναι πλέον μαγαρισμένο, δεν έχει τη μορφή παραδοσιακού Ορθόδοξου ναού, δεν τον
  χτίζετε για μένα αλλά για τον εαυτό σας και τους
  Πατρώνου σας. Εγώ ήθελα ένα ναό που να
  στέκεται στο πιστεύω μου και το πιστεύω μου αν
  και Παπάδες δεν το λαμβάνετε υπόψιν το παραβλέπετε , αν δεν το γνωρίζετε σας το
  επαναλαμβάνω: Τη ταπεινώσει τα υψηλά τη
  πτωχεία τα πλούσια…. “.

 2. Ο Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός έχει συγκεκριμένο τύπο, όπως καί το κάθε τί στην Ορθο-δοξία. Αυτή η καφετιέρα που θέλησαν να μοιάζει στην Αγία Σοφία είναι κυριολεκτικά για τα μπάζα. Και από πού και ως πού η Αγία Σοφία θεωρείται πρότυπο αρχιτεκτονικής και ποιά η σχέση με τη δεξαμενή διυλιστηρίου που έφτιαξαν αυτοί. Και βέβαια, μέσα σ’όλα και ο Καλά-Τράβας άσχετος με την αρχιτεκτονική γενικώς -δεν έφτανε το αίσχος “Το Μάτι”, αλλά και της Ορθοδοξίας. Το παλιό εκκλησάκι ήταν ένα χάρμα οφθαλμών. Μέσα στους ουρανοξύστες μια έκπληξη!! ένα κομψό αιγαιοπελαγήτικο εκκλησάκι. Ενώ εδώ που ο καθένας κοίταζε πως να κάνει “τη μπάζα” του, το αποτέλεσμα είναι τελικά για τα μπάζα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.