ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το διήμερο θρησκευτικό πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλλας που διοργάνωσε το Σάββατο και την Κυριακή 17 και 18 Ιουλίου 2021 ο Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» στο ιδιόκτητο και ομώνυμο προσκύνημα στην Kenoza Lake της Νέας Υόρκης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου, 17 Ιουλίου 2021 με τον Αρχιερατικό Εσπερινό και την Αρτοκλασία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και βοηθούμενου υπό του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ και πνευματικού ηγέτη του Συλλόγου π. Βασιλείου Λούρου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την λιτανεία της θαυματουργού εικόνας της Αγίας Μαρκέλλας και την Αρτοκλασία προεξάρχοντος του κ. Ελπιδοφόρου.

Τους ύμνους έψαλαν ο πρωτοψάλτης Απόστολος Κομπίτσης βοηθούμενος από τους ιεροψάλτες Νίκο Τσιάδη και Γιώργο Μιχελή.

Η προ δύο περίπου ετών απόφαση της ηγεσίας του Συλλόγου για την αλλαγή της πρόσοψης και την προσθήκη του καμπαναριού έχει προκαλέσει τον ενθουσιασμό των μελών και των υποστηρικτών του Συλλόγου και παρά την πανδημία του κορωνοϊού προσέφεραν συνολικά πάνω από εξήντα χιλιάδες δολάρια μην υπολογίζοντας τις προσφορές του εν λόγω διημέρου που ενδέχεται να αγγίξουν τις $20.000.

Αν και υπολόγιζαν να ολοκληρώσουν το έργο για την εν λόγω γιορτή, εντούτοις καθυστέρησαν λόγω της αστάθειας του εδάφους που προκάλεσαν τα χιόνια και οι βροχοπτώσεις τόσο της άνοιξης όσο και του καλοκαιριού.

Οι εργασίες, όπως επεσήμανε ο κ. Μουτάφης, θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ιστορικό διήμερο

Το διήμερο θρησκευτικό πανηγύρι ήταν το πρώτο στα 41 χρόνια που σε όλες τις τελετές και τις δύο μέρες προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Το υπογραμμίζουμε αυτό καθώς ο κ. Ελπιδοφόρος πέρσι εν μέσω πανδημίας τέλεσε τον πρώτο Αρχιερατικό Εσπερινό στο προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας.

Η είδηση για την τριήμερη επίσκεψη του κ. Ελπιδοφόρου στην μυροβόλο Χίο, στις αρχές Σεπτεμβρίου έχει προκαλέσει τον ενθουσιασμό των Χιωτών της Αμερικής και πολλοί προετοιμάζονται για να μεταβούν στην Χίο στα τέλη Αυγούστου για να προϋπαντήσουν τον Αρχιεπίσκοπο, να τον ξεναγήσουν στο νησί και να τον φιλοξενήσουν στα άγια χώματά τους.

Το βράδυ του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή της Κενόζα Λέικ έβρεχε ακατάπαυτα, αλλά το υπόστεγο που προ δύο δεκαετιών έχτισαν τους παρείχε την δυνατότητα να απολαύσουν μαζί με τους προσκεκλημένους τα εύγευστα εδέσματα που προετοίμασαν οι εθελοντές και να ξεφαντώσουν με την ορχήστρα του Κώστα Ψαρού.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τον αρχιερατικό εσπερινό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Την Κυριακή οι καιρικές συνθήκες ήταν καλύτερες. Λίγο πριν την λιτανεία άρχισε να ψιλοβρέχει, αλλά μόλις άρχισε να κτυπά η καμπάνα σταμάτησε η βροχή και η λιτανεία ήταν άκρως συγκινητική, διότι πρόκειται για την εικόνα της προστάτιδας της Χίου και των Χίων ανά τον κόσμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, το βράδυ του Σαββάτου αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο της Αγίας Μαρκέλλας και συνεχάρη τους Χιώτες της Αμερικής για την απόφασή τους να δημιουργήσουν στα βουνά, δίπλα στην μικρή λιμνούλα το προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας και τόνισε πως όπου κι αν βρεθούν οι Χιώτες χτίζουν την δική τους Χίο.

Προέτρεψε τους προσκυνητές να γαλουχήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους με την αγάπη για την Χίο και όταν τα ρωτούν για την καταγωγή τους να μην απαντούν ότι ο παππούς τους είναι από την Χίο, αλλά να απαντάν ότι είναι Χιωτόπουλα.

Στιγμιότυπο από τον αρχιερατικό Εσπεριν΄λο προεξάρχονοτς του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στο κήρυγμά του κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στην 4η Οικουμενική Σύνοδο και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο δυναμικές επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Παράλληλα προέτρεψε τους προσκυνητές να εμπιστευτούν την παιδεία των παιδιών τους στο Ελληνικό Κολλέγιο της Βοστώνης και να τα προτρέψουν να σπουδάσουν στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και να γίνουν ιερείς.

Τρεις γενιές

Στις εκδηλώσεις της Κυριακής παρέστη και ο πρωτεργάτης για την αγορά ακινήτου και συνάμα πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Μιχαλιός, ο οποίος μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι όταν αποκάλυψε στην αείμνηστη μητέρα του την ιδέα για την αγορά του οικοπέδου για την Αγία Μαρκέλλα πήρε τις ευλογίες της.

«Είμαι πολύ υπερήφανος για το προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας. Όλα ξεκίνησαν από το μηδέν και τα έργα που βλέπετε σήμερα εδώ έγιναν από όλους τους Χιώτες που ασπάστηκαν την ιδέα και την έκαναν πράξη. Είμαι επίσης υπερήφανος διότι ο Δημήτρης Μουτάφης και τα άλλα στελέχη έχουν ανεβάσει ψηλότερα τον πήχη. Στηρίζονται στα επιτεύγματα της πρώτης γενιάς και δεν επαναπαύονται με τα έργα που παρέλαβαν έτοιμα. Χτίζουν και νέα και παρέχουν την δυνατότητα στα παιδιά και στα εγγόνια τους να εργαστούν και να προετοιμαστούν για να παραλάβουν τα ηνία», δήλωσε ο κ. Μιχαλιός, ο οποίος προσέφερε πέντε χιλιάδες δολάρια για την εκπλήρωση του νεότερου και πιο φιλόδοξου στόχου.

Το προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας στην Kenoza Lake της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Μουτάφης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για το συμβούλιο και τους εθελοντές που εργάστηκαν άοκνα και συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης, καθώς επίσης στο Αδελφάτο της Αγίας Μαρκέλλας και στον Σύλλογο Δαφνουσίων Χίου.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους χορηγούς του πανηγυριού, καθώς επίσης και στους δωρητές.

Αμέσως μετά απένειμε τιμητικές πλακέτες στους Μαρία Βουγιούκα, Νίκο Λεονάρδο, στην Μαρία Μουτάφη – Γιομού και στον Γιάννη Μουτάφη για τις υπηρεσίες και την υποστήριξη που παρέχουν στον Σύλλογο Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» και στα πανηγύρια.  

Από σριστερά διακρίνονται οι Δημήτρης Α. Γωνιάς, Αγγελική και Στυλιανός Ζερβούδης, Σταύρος και Βιβή Χαβιάρα, Νικάλαος και Βιβή Μιχαλιού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στην πρώτη σειρά διακρίνονται οι Δημήτριος Γωνιάς, Αγγελική και Στυλιανός Ζερβούδης, Σταύρος και Βιβή Χαβιάρα, Νίκος και Αικατερίνη ΜΙχαλιού, Γιάννης και Ειρήνη Μιχαλιού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο μεταηύ άλλων διακρίνονται οι Μχάλης Θεοδωρομπεάκος, πρώην πρόεδρος του Ελληνοαμερικιανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και οι άρχοντες Στυλιανός Ζερβούδης και Σταύρος Χαβιάρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την λιτανεία της εικόνας της Αγίας Μαρκέλλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την λιτανεία της θαυματουργού εικόνας της Αγίας Μαρκέλλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα μέλη του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου, ενώ ετοιμάζουν τα εδέσματα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο Δημήτρης Μουτάφης, ενώ απονέμει την πλακέτα στην κ. Μαρία Βουγούκα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Δημήτρης Μουτάφης με τα παιδιά του Μαρία και Γιάννη, την σύζυγο και τον εγγονό του. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτρης Α. Γωνιάς,, Δημήτριος Μουτάφης (πρόεδρος), Νίκος Νικολάου και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.