ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δεν μάσησαν τα λόγια τους τόσο για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως κυβέρνηση από το 2015 μέχρι και το 2019, όσο και για τον ρόλο της ως αξιωματική αντιπολίτευση και ειδικά για την διαχείριση της πανδημίας και την ψήφο των ομογενών τόσο ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και η πρώην υφυπουργός και η αρμόδια για τον Ελληνισμό της Διασποράς, Θεοδώρα Τζάκρη, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής, 10 Δεκεμβρίου 2021, στο Αρκαδικό Σπίτι στην Αστόρια.

Ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νέας Υόρκης Ντίνος Αυλωνίτης καλωσόρισε τους βουλευτές και μεταξύ άλλων τόνισε ότι το ταξίδι αυτό είναι αφιερωμένο στην ομογένεια και ότι δεν ήταν τυχαίο ούτε το γεγονός ότι η συνέντευξη έλαβε χώρο στο Αρκαδικό Σπίτι στην Αστόρια, ούτε και το γεγονός ότι το απόγευμα της Κυριακής, 12 Δεκεμβρίου 2021, θα μιλήσουν σε ανοικτή συγκέντρωση στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι επίσης στην Αστόρια.

Η συνέντευξη έλαβε χώρα μια μέρα μετά την συνάντηση των δύο βουλευτών με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και με άλλους εκπροσώπους και παράγοντες της ομογένειας.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των επαφών τους στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι παράλληλα με τις συναντήσεις με την ομογένεια θα έχουν μια σειρά πολιτικών επαφών στη Νέα Υόρκη, στον ΟΗΕ και στην Ουάσιγκτον με στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ελληνοαμερικανικές Οργανώσεις αλλά και του Προοδευτικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος. 

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε: «Θεωρώ σημαντική την επαφή με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας.  Αποτελούν και για το Υπουργείο Εξωτερικών μια μορφή ήπιας διπλωματίας και πολύ περισσότερο η Αρχιεπισκοπή της Αμερικής αποτελεί έναν από τους συνεκτικούς δεσμούς που συνδέουν την πατρίδα με τον ελληνισμό της διασποράς.  Ο κ. Ελπιδοφόρος είναι ένας ιδιαίτερα προοδευτικός ιεράρχης. Σημειώνω τις θέσεις του για την πανδημία την συμμετοχή του στα γενικότερα ζητήματα της Αμερικής την συμμετοχή του στο κίνημα «Black Lives Matter».

Η κ. Θεοδώρα Τζάκρη αναφερόμενη στα ζητήματα που αφορούν τους αποδήμους επεσήμανε: «Για εμάς τα ζητήματα της ομογένειας δεν είναι ένα απλό θέμα, είναι υψηλής προτεραιότητας και το δείξαμε στην συνταγματική αναθεώρηση του 2018, όταν ανοίξαμε τον δρόμο για την συμμετοχή στις εθνικές εκλογές.  Η επαφή μας ξεκινάει από τη Νέα Υόρκη όπου υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα.  Ο σκοπός της επίσκεψής μας – που θα είχε γίνει τον Μάρτιο του 2020 αν δεν υπήρχε η πανδημία –  είναι για να αποκτήσουμε μια δια ζώσης επαφή και να ανταλλάξουμε απόψεις για τα θέματα που συζητάμε και διαδικτυακά, και, βεβαίως να δώσουμε σάρκα και οστά στις προτάσεις και σε όλα αυτά που σχεδιάσαμε τα δυο αυτά χρόνια».

Από αριστερά διακρίνονται οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Μότσης, Δημήτρης Φίλιος, Πάνος Σατζόγλου και Χριστόδουλος Αθανασάτος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ξέφυγε η κατάσταση στην χώρα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας στην γενέτειρα ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε «Η κατάσταση στην χώρα μας ξέφυγε. Οι θάνατοι έχουν εκτοξευθεί, ίσως κλείσουμε τον χρόνο με 21.000 νεκρούς, αναλογικά με τον πληθυσμό είμαστε στις πρώτες χώρες, αποδυναμώθηκε το σύστημα υγείας, δεν προσλήφθηκαν οι εξειδικευμένοι άνθρωποι για τις ΜΕΘ, συμπολίτες μας διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ και ένα μεγάλο ποσοστό χάνει την ζωή του».

Τόσο ο κ. Κατρούγκαλος, όσο και η κ. Τζάκρη, άσκησαν αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση, τονίζοντας πως, από την μια πλευρά, απέτυχε να περάσει το απαραίτητο μήνυμα για την υγειονομική προστασία της κοινωνίας και, αφετέρου, με την σειρά μέτρων που έλαβε, ως επί το πλείστον δίχασε τους πολίτες.

«Αντί να ακολουθήσουμε πχ την Πορτογαλία, όπου το ποσοστό μεταξύ των εμβολιασμένων ηλικιωμένων είναι στο 98,  εφαρμόστηκε μια πολιτική με χαρακτηριστικά διχασμού της κοινωνίας, αλλά και με δηλώσεις του πρωθυπουργού που ανακοίνωνε το τέλος της πανδημία,  στέλνοντας μήνυμα χαλαρότητας για μέτρα όπως οι αποστάσεις και η μάσκα.  Δηλώσεις ότι είμαστε στην πανδημία ανεμβολίαστων ενώ η πραγματικότητα δείχνει ότι παρότι οι ανεμβολίαστοι είναι ο μεγάλος αριθμός νοσηλευόμενων και θανάτων, άπαντες θα πρέπει να παίρνουμε μέτρα».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος και η Θεοδώρα Τζάκρη, κατά την διάρκεια της συνέντυξης στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με τους περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών και των προσωπικών δεδομένων σχετικά τα SMS για τις εξόδους των πολιτών από το σπίτι την περίοδο του εγκλεισμού ο κ. Κατρούγκαλος ως συνταγματολόγος επεσήμανε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συναίνεσε και δεν αντέδρασε καθώς πρόκειται για προσωρινά μέτρα τα οποία είχαν ως στόχο την προστασία του πληθυσμού από τον κορωνοϊό και την αναχαίτιση της πανδημίας.

Η κ. Τζάκρη επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί δεν κατάφερε να φέρει άμεσα στην Ελλάδα θεραπείες με τα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων, για ελλιπή στελέχωση των ΜΕΘ και για την ανικανότητά της να αξιοποιήσει τους ιδιωτικούς ιατρούς και τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Όσον αφορά την αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες για το εμβολιασμό ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση ταχτήκαν και μάλιστα έκαναν και την δική τους καμπάνια για τον εμβολιασμό, αλλά η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες γιατί τον πρώτο λόγο δεν τον είχαν οι επιστήμονες, αλλά η Πολιτική Προστασία.

«Στο δεύτερο κύμα χάθηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου προς τους χειρισμούς της πανδημίας», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Στιγμιότυπο από την συνομιλία του Γιώργου Κατρούγκαλου και της Θεοδώραε Τζάκρη με ομογενείς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Ψήφος Αποδήμων

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μείζον θέμα της ψήφου των Αποδήμων ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε της αρχικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει της οποίας οι Απόδημοι θα εξασφάλιζαν την πρόσβαση στο εκλέγειν και το εκλέγεσθαι, χωρίς όμως να αναδεικνύουν – άμεσα – κομματικούς Βουλευτές.

«Αυτό το μοντέλο που προτείναμε είναι το μοντέλο που εφαρμόζεται σε όσες χώρες έχουν ομογένεια ανάλογη με την δική μας, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία.  Θα ήταν τέσσερεις  βουλευτές εξωτερικού, ένας για Αμερική, ένας για Αυστραλία, ένας για Ευρώπη και ένας για τον υπόλοιπο κόσμο, που θα εκλεγόταν με ενιαίο ψηφοδέλτιο για να μην υπεισέρχεται οι κομματικές αντιδικίες», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στους τέσσερεις Βουλευτές των αποδήμων ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι «ενδεχομένως να εντάσσονταν σε κάποια κοινοβουλευτική ομάδα και να επηρεαζόταν, εμμέσως, η αρχή της δεδηλωμένης», ενώ η κ. Τζάκρη επανέλαβε πως ο συμβιβασμός ήταν η πιο ενδεδειγμένη πολιτική λύση για την δεδομένη χρονική στιγμή.

«Όταν ήρθε το συγκεκριμένο μοντέλο του ΚΚΕ είχαμε δυο επιλογές, είτε να το καταψηφίσουμε, είτε να το ψηφίσουμε χωρίς να μας εκφράσει, επειδή αποτελεί ένα πρώτο βήμα που θα μας επιτρέψει όταν ξανακυβερνήσουμε να κάνουμε αυτήν την τομή.  Όλα αυτά, εφόσον έχουμε την δυνατότητα, καθώς απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία», κατέληξε η κ. Τζάκρη.

Το C130 Hercules της Ελληνικής Αεροπορίας.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την αναβάθμιση και αξιοποίηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και Ελληνικής Βιομηχανίας όπλων (ΕΒΟ) οι δύο βουλευτές κατήγγειλαν τις λανθασμένες αποφάσεις της διοίκησης της ΕΑΒ να αναθέτει σε φορείς του εξωτερικού 5 αεροσκάφη C-1303 για εργοστασιακή συντήρηση, με εκτιμώμενο κόστος 100 εκατομμυρίων ευρώ, με τη δικαιολογία ότι η ΕΑΒ δεν θα κατορθώσει να υλοποιήσει εγκαίρως τις δεσμεύσεις της και ότι η Πολεμική Αεροπορία κινδυνεύει να «ξεμείνει», μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, με ένα μόνον C-130 από τα 14 που διαθέτει.

Παράλληλα χαρακτήρισαν εντελώς λανθασμένη απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να συνάψει διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη συντήρηση των ελικοπτέρων Chinook σε βάθος χρόνου πενταετίας, με έναρξη από το 2022 και συνολικό κόστος περίπου 100.000.000 ευρώ ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί το υπάρχων τεχνικό δυναμικό και η τεχνογνωσία στην Ελλάδα για να αναλάβει τη συντήρηση.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την ελευθεροτυπία στην γενέτειρα ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υποβίβασαν πέντε θέσεις στην κατάταξη της Ελλάδας και το απέδωσε στην ψευδή εικόνα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ και ότι αρνητικό ρόλο έπαιξε η χρηματοδότηση των ΜΜΕ μέσω της Λίστας Πέτσα.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.