Κραυγή αγωνίας για την απαγόρευση της λιτανείας του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα

0
Ο πρόεδρος της Ιονίου Πολιστιστικής Ομοσπονδίας Νίκος Μπάρδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Νικόλαος Μπάρδης μέσω μιας επιστολής προς Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους αρμόδιους υπουργούς εκφράζει την αγωνία των Κερκυραίων για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Ο κ. Μπάρδης υπενθυμίζει ότι ακόμη και οι κατακτητές δεν τόλμησαν να στερήσουν στους Κερκυραίους να τελέσουν την λιτανεία του σκηνώματος και καθιστά ακόμη πιο αισθητή την δυσαρέσκεια των απανταχού Κερκυραίων.  

Και δεν αρκέστηκε μόνο με την επιστολή, αλλά επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους αρμόδιους υπουργούς και συνάμα παραχώρησε συνέντευξη στο Corfutv και διεμήνυσε ότι «δεν θα αφήσει πέτρα αγύριστη» που λέει και λαός, ούτως ώστε οι Ομογενείς, που περνούν δύσκολες στιγμές, να δουν την λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα και να αντλήσουν δύναμη για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων καταστάσεων που βιώνει η Νέα Υόρκη και κατ΄ επέκταση η Αμερική, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής: Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ της Ελλάδος,

«Η Ιόνιος Ομοσπονδία σας ευχαριστεί που σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για όλο τον κόσμο εν μέσω πανδημίας κρατάτε την Ελλάδα ασφαλή. Ταυτόχρονα θα ήθελε να εκφράσει την δυσαρέσκειά της και να ζητήσει την παρέμβασή σας σε ένα πολύ λεπτό και ευαίσθητο θέμα που αφορά όλους τους Κερκυραίους στο νησί αλλά και ανά την υφήλιο με την απαγόρευση της λιτάνευσης του σκηνώματος Αγίου Σπυρίδωνος το Μεγάλο Σάββατο εντός του ναού.

Δεν θα σχολιάσουμε τα γεγονότα που οδήγησαν στην απαγόρευση αυτή καθώς θεωρούμε ότι η απαγόρευση ελήφθη λόγω του κενού που υπάρχει στο νόμο, χωρίς να υπάρξει σχετική ενημέρωση – παρέμβαση για την ιστορικότητα  και την σημασία που έχει για τον κάθε Κερκυραίο η λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος το Μεγάλο Σάββατο το πρωί εντός του ναού σε μια Μεγάλη Εβδομάδα που διανύουμε τόσο διαφορετική από ό,τι είχαμε συνηθίσει.

Πρόκειται για την αρχαιότερη λιτανεία του Αγίου, πρόκειται για μια λιτανεία αιώνων που σεβάστηκαν όλοι όσοι πέρασαν ως κατακτητές, ακόμη και οι Βενετοί που για λόγους ασφαλείας απαγόρευσαν στους Ορθοδόξους την περιφορά των Επιταφίων την Μεγάλη Παρασκευή, επέτρεψαν μόνο τη λιτανεία του Αγίου το Μεγάλο Σάββατο. Πρόκειται για την μοναδικότητα του Κερκυραϊκού Πάσχα, καθώς είναι θεσμοθετημένο από τα χρόνια της Βενετοκρατίας να συνεορτάζεται από την Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία. Πρόκειται για την μοναδικότητα των εθίμων και την μακραίωνη παράδοση και την αίσθηση της συνέχειας  στην ψυχή του κάθε Κερκυραίου.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Ζητάμε την συμπληρωματική τροποποίηση του Νόμου για την πραγματοποίηση της λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνος εντός του ναού από τους αρμόδιους ιερείς κι μόνο αυτούς τηρώντας του κανόνες και τις οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Με εκτίμηση Νικόλαος Μπάρδης,

Πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας

Επίτιμος πρόεδρος του Πανκερκυριακού Συλλόγου Αμερικής.

Η επιστολή της Ιονίου Ομοσπονδίας.
-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.