ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σχεδόν 4.000 Αμερικανοί πολίτες διεκδικούν το δικαίωμα να ψάξουν ανεμπόδιστα και να βρουν στοιχεία για υποθέσεις υιοθεσιών από την Ελληνική Κυβέρνηση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξαναβρούν τις ρίζες τους και μεταξύ αυτών είναι και η διακεκριμένη επιστήμονας Δρ. Μαίρη Καρδάρα (Mary Cardaras-PhD) διδάκτωρ διεθνών σχέσεων και καθηγήτρια του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (California State University-East Bay) και Υπεύθυνη του τμήματος Επικοινωνιών (Communications Department) του ίδιου Πανεπιστημίου.

H Δρ. Μ. Καρδάρα ζητάει τόσο από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να φροντίσουν ώστε να υπάρξει ειδική νομοθεσία (νομοθετικό πλαίσιο) που θα επιτρέπει σε όλους όσους είναι υιοθετημένοι να ψάξουν και να βρουν τον φάκελο της υιοθεσίας τους, ώστε να γνωρίζουν από πού ήρθαν και πού ανήκουν.

Το περασμένο Σάββατο 12 Mαρτίου, εορτάστηκε η ημέρα της Γενεαλογίας (National Genealogy Day). Ωστόσο κανένας από τους 4.000 υιοθετημένους δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα ποιοι ήταν οι βιολογικοί τους γονείς και πολύ περισσότερο οι πρόγονοί τους.

Η Δρ. Μ. Καρδάρα υιοθετήθηκε από την Ελλάδα την δεκαετία του 1950 και πρόσφατα έχει αναρτήσει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στο «You Tube» για την προστασία της ταυτότητας των Παιδιών (Child Identity Protection).

Παράλληλα δημιούργησε το κέντρο «Demos» για την Δημοκρατία και την Ιθαγένεια στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Αθήνας.

Ταυτόχρονα έχει βραβευθεί με βραβείο EMMY για τα ντοκιμαντέρ που έχει κάνει και είναι συγγραφέας βιβλίων που αναφέρονται στην ιστορία της υιοθεσίας της. Τίτλος του βιβλίου στα αγγλικά: Ripped at the Root.

H ίδια επιμελήθηκε την έκδοση ενός ακόμη βιβλίου με ιστορίες 14 υιοθετημένων παιδιών από την Ελλάδα, που πρόκειται να εκδοθεί εντός του 2022.

Η καθηγήτρια Μαίρη Καρδάρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσα παιδιά στάλθηκαν για υιοθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες στερήθηκαν την ελληνική ιθαγένεια. Πολλά από αυτά δεν ήταν ορφανά από γονείς, αρκετά έπεσαν θύματα απαγωγής ενώ άλλα υπήρξαν θύματα παράνομης διακίνησης.

Η Δρ. Μ. Καρδάρα, ένα από τα παιδιά αυτά γνωρίζει και διακηρύττει ότι είναι ελληνικής καταγωγής. «Γεννήθηκα Ελληνίδα, είμαι Ελληνίδα σήμερα και θα παραμείνω Ελληνίδα για πάντα». «Αυτό», υποστηρίζει, «είναι ένα γεγονός που δεν αλλάζει, αλλά δεν είναι αρκετό». Tο ερώτημα παραμένει: «Ποια είμαι;».

Μια, όπως εξηγεί, θεμελιώδης ερώτηση που αποτελεί και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.

Έτσι λοιπόν τα παιδιά που έφυγαν λόγω υιοθεσιών από την Ελλάδα διεκδικούν τώρα το δικαίωμα να αναγνωριστεί η υπηκοότητα, ώστε να δικαιωθούν ηθικά. Ζητούν αυτό που λένε: «Nostos for Greek Adoptees», μια συμβολικού περιεχομένου επιστροφή στην Ελλάδα.

Όσοι επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με την Δρ Μαίρη Καρδάρα, μπορούν να απευθυνθούν στην ηλεκτρονική της διεύθυνση: marycardaras19@gmail.com

Εδώ το βίντεο για την προστασία της ταυτότητας των Παιδιών: https:/youtu.be/ApPboMlswkA

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.