Καθήκον της υπερδύναμης του Ελληνισμού να αντιδράσει, δήλωσε στο “Cosmos FM” o Αρχιεπίσκοπος

0
Από αριστερά οι Μερκούριος Αγγελιάδης, Τζέιμς Παντελίδης, Νίκος Ανδριώτης, Σταύρος Σούσου, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Μάικλ Ψαρός, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Γιώργος Παντελίδης, Ιωάννα Γιαννοπούλου και Κώστας Αγγελούδης. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιεροσυλία χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος, σε συνέντευξή του στο Ελληνικό Κοινωφελές Ραδιόφωνο COSMOS FM της Νέας Υόρκης, με τον ραδιοφωνικό  παραγωγό  Στέλιο Τακετζή Σάββατο 18, Ιουλίου 2020. 

Είναι καθήκον και υποχρέωση του ελληνισμού της Αμερικής αυτής της “υπερδύναμης του Ελληνισμού” να αντιδράσει και να διαμαρτυρηθεί τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος. Η Αρχιεπισκοπή έχει επικοινωνήσει με την Αμερικανική Κυβέρνηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος έχει μιλήσει με τον Αμερικανό πρέσβη για θέματα θρησκευτικής ελευθερίας  Sam Brownback, επίσης έχει δρομολογηθεί συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών Mike Pompeo  και έχει ζητηθεί συνάντηση με τον αντιπρόεδρο  Mike Pence. O Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε επίσης τηλεφώνημα από τον υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος για τον προεδρικό θώκο Joe Biden.

Ο ιστορικός ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Χρήστος Μπόνης.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη συντονισμού των Ελληνοαμερικανικών οργανισμών ώστε να δράσουν ενωμένοι “σα μιά γροθιά”. Στον θρησκευτικό τομέα ο Αρχιεπίσκοπος ανακήρυξε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020, την ημέρα που θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο τέμενος της Αγίας Σοφίας, ημέρα πένθους, όπου οι καμπάνες των εκκλησιών της Αρχιεπισκοπής θα χτυπούν πένθιμα και θα ψαλεί ο Ακάθιστος Ύμνος.

Συμπαράσταση έχουν εκφράσει οι ηγέτες και άλλων δογμάτων και θρησκειών στις Η.Π.Α. όπως ο επίσκοπος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στη Νέα Υόρκη, ο αρχιραβίνος και ο σύλλογος μουσουλμάνων των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Ό Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τόνισε ότι την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας δεν την υποστηρίζει σύσσωμος ο Τουρκικός λαός, υπάρχουν πολλοί πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας που είναι αντίθετοι με αυτή την απόφαση αλλά λόγω των συνθηκών δεν μπορεί να ακουστεί η φωνή τους.

Από αριστερά διακρίνονται οι Στέλιος Τακετζής, Μάριος Φραγκούλης, Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Δήλωσε ότι πίσω από αυτή την απόφαση του Τούρκου Προέδρου βρίσκεται η “νοοτροπία του κατακτητή και  του δίκαιου του σπαθιού” όπως το χαρακτήρισε κι αυτό γεννά φόβους για το Πατριαρχείο και την ασφάλεια αυτών που το υπηρετούν. Πρόσθεσε ότι περιμένουμε εγγυήσεις  για την ασφάλεια όχι μόνο του Πατριαρχείου αλλά και όλων των μειονοτήτων στην Τουρκία. 

Μιλώντας για την επέτειο ενός χρόνου από τη ενθρόνισή του, είπε ότι κανείς δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι θα συνέβαιναν τόσα γεγονότα αυτή τη χρονιά και ζήτησε την προσευχή όλων για να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες που έχουν προξενηθεί από την πανδημία και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας.

Cosmos – FM

Το Eλληνικό κοινωφελές ραδιόφωνο COSMOS FM ιδρύθηκε το 1987 στην Νέα Υόρκη και λειτουργεί υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού, εκπαιδευτικού οργανισμού Greek American Educational Public Information System, Inc. (GAEPIS). Εκπέμπει καθημερινά στα FM της Nέας Υόρκης καθώς και στο διαδίκτυο www.cosmosfm.org .

Η αποστολή του οργανισμού GAEPIS και του COSMOS FM είναι η διάσωση και διάδοση της κληρονομιάς μας. Τα προγράμματα καλύπτουν μία ευρεία γκάμα θεμάτων, εκπαιδευτικών, πολιτικών, επιστημονικών, πολιτιστικών και λοιπά. Βασίζεται στην εθελοντική εργασία  των παραγωγών του και στην οικονομική ενίσχυση χορηγών και συνδρομητών.  

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.