ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στο 13ο όροφο του ξενοδοχείου «Boro», του Λόνγκ Άιλαντ Σίτι, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, οι γυναίκες του νεοσύστατου φορέα με την ονομασία PHOS απο τα αρχικά στην αγγλική γλώσσα που σημαίνει (Pontian-Hellenic Outreach and Support Council) δηλαδή σε ελεύθερη απόδοση: Συμβούλιο Ελληνο-Ποντιακής Δράσης και Υποστήριξης.

Στόχος η παροχή επικουρικών υπηρεσιών από τις δεσποινίδες και τις Κυρίες (που αποτελούν και τον κορμό του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος), για διεύρυνση, ανάπτυξη και προβολή του εκπαιδευτικού, θρησκευτικού, φιλανθρωπικού και επιστημονικού έργου που θα αναπτύξει το ίδρυμα.

Θα μπορέσει, πολύ σύντομα, όπως πιστεύει ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, να διοργανώνει κοινωνικές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές ή επιστημονικές εκδηλώσεις για την προβολή της ιστορίας, του πολιτισμού, της λαογραφίας και των παραδόσεων του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, Δρ. Χαράλμπος Βασιλειάδης. Φωτογραφία: ΕΤΑ / Press

Η εκδήλωση ήταν μια ευκαιρία να επανασυσταθεί το γυναικείο και δραστήριο καθόλη την διάρκεια της υπαρξής του γυναικείο τμήμα του Ιερού Ιδρύματος. Πάνω όμως σε νέες βάσεις και με τα νέα δεδομένα της πληροφορικής, της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Συντονίστρια και ανεπίσημη οικοδεσπότης ήταν η κ. Ελένη Χατζή, που κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα και με την βοήθεια της κ. Μάγδας Κατέχη, που συμμετέχει στο Δ.Σ. του Ιερού Ιδρύματος, να οργανώσει μια αξιοζήλευτη κατάσταση με τα ονόματα, τα τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις πολλών κυριών που δέχθηκαν να αποτελέσουν τον πυρήνα του οργανισμού.

Καλωσορίζοντας τις κυρίες και πολλούς κυρίους που έδωσαν επίσης το παρών τους, ο Δρ. Χ. Βασιλειάδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα ήταν ευχής έργων το νέο αυτό συμβούλιο να προσεγγίσει όλους τους Ποντίους και αυτούς που είναι στους συλλόγους αλλά και όσους δεν συμμετέχουν ενεργά σε τέτοια σχήματα, να τους δικτυώσει, ώστε αυτός ο φορέας να γίνει διασυλλογικός αλλά και όποιος άλλος θέλει να προωθήσει ενα θέμα  για τον Ποντιακό Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

Ενα γκρουπ απο τις κυρίες που συμμετείχαν στην συνάντηση, ποζάρει στον φακό των «Αναμνήσεων». Ολες τους εξέφρασαν την χαρά τους για την δημιουργία του φορέα. Φωτογραφία: ΕΤΑ / Press

Ο κ. Βασιλειάδης επεσήμανε οτι κοντά στον νεοϊδρυθέντα φορέα βρίσκονται πάρα πολλά αξιόλογα και δραστήρια στον τομέα τους άτομα. Ετσι ο στόχος της προβολής του Ιερού Ιδρύματος, θα επιτευχθεί πολύ εύκολα με τη συνδρομή και την συμπαραστασή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βασιλειάδης επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία του χώρου στον οποία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, στον οποίο απο την μια πλευρά έβλεπες το Μανχάταν και την ίδια στιγμή αν άλλαζες θέση και οπτική γωνία έβλεπες στα πόδια σου το Κουίνς. Στην δωρεάν παραχώρηση του χώρου συνέβαλε η κ. Αντωνία Μπατάλια, διευθύντρια, του ξενοδοχείου «Boro».

Προβολή και ενημέρωση

Πριν απο την κοπή της Βασιλόπιτας προηγήθηκε η προβολή ενός εντυπωσιακού ντοκιμαντέρ, τύπου Animation (του σκηνοθέτη Ζάχου Σαμολαδά) με εισαγωγή απο την Αυγή Ατματζίδου, που αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία και στην συμβολή του καπετάνιου ενός ιαπωνικού εμπορικού πλοίου, με το όνομα «Tokei Marou» που βρισκόταν στο λιμάνι της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1992 και διέσωσε με εντολή του 825 Ελληνες. Το όνομα του καπετάνιου, είπε η κ. Ατματζίδου, δεν έγινε ποτέ γνωστό και διενεργείται έρευνα απο το 2007 με πρωτοβουλία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Τόκιο Νανάκο Μουράτα, ώστε να αναγνωριστεί η ταυτοτητά του.

Η τυχερή της Βασιλόπιτας Δέσποινα Μελισινού με την μητέρα της Ελένη. H Δέσποινα είναι μαθήτρια Λυκείου, μιλά άπταιστα τα ελληνικά και θέλει να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Φωτογραφία: ΕΤΑ / Press

Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας και όταν ο κ. Βασιλειάδης έριξε μια γρήγορη ματιά στην αίθουσα διαπίστωσε ότι υπήρχαν πάνω απο 50 άτομα και κυρίως γυναίκες. Η τυχερή ήταν η Δέσποινα Μελλισινού.

Το παρών τους στην ιδρυτική αυτή συνάντηση ήταν ο κ. Γιώργος Τσιλφίδης, πρώην πρόεδρος του Ποντιακού συλλόγου «Πόντος» του Νόργουολκ, η Βασιλική Τσανακτσίδου,  η κ. Ιωάννα Τσιλφίδη, ο πρώην πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος κ. Βασίλης Βασιλειάδης, ο κ. Λεωνίδας Σιτιλίδης, η καθηγήτρια στο Γυμνάσιο του Αγίου Δημητρίου κ. Παρθένα Σιριστατίδου, η κ. Κυριακή Μαστορίδου,  η κ. Ελένη Μελλισινού, η κ. Μαρία Καλαμαρά, Δέσποινα Παπαδοπούλου, η κ. Ουρανία Θωμάτου, η κ. Μάγδα Κατέχη, η κ. Αυγή Ατματζίδου και πολλές ακόμα κυρίες που δέχθηκαν με ενθουσιασμό την ιδέα να συμμετάσχουν στον νέο αυτό φορέα.

Οπως επεσήμανε στις «Αναμνήσεις» η συντονίστρια κ. Χατζή οι εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. του νέου φορέα θα γίνουν σε προσεχή συνάντηση των κυριών.

Η Ουρανία και ο Στέφανος Θωμάτος, ταμίας του Ιερού Ιδρύματος. Φωτογραφία: ΕΤΑ / Press
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.