Τζόνι Ότις: Ο νονός της R&B που έχει ελληνικές ρίζες

Γεννήθηκε ως Ιωάννης Βελιώτης και έζησε τη ζωή του πολεμώντας το ρατσισμό

0
105
Ο Τζόνι Ότις. Φωτογραφία: Φωτ.: rollingstone.com

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (https://www.pontosnews.gr/) Τζόνι Ότις, ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς της Αμερικής. Συχνά τον αποκαλούν «νόνο της R&B» και το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Βελιώτης.

Ο Ιωάννη Βελιώτης, λοιπόν, γεννήθηκε στην Καλιφόρνια από Έλληνες γονείς που είχαν μεταναστεύσει εκεί. Ο πατέρας του Αλέξανδρος Βελιώτης δούλευε στις αποβάθρες των πλοίων και είχε ένα κατάστημα ψιλικών, ενώ η μητέρα του Ειρήνη Κισκάκη ήταν ζωγράφος.

Ο ίδιος μεγάλωσε στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, σε γειτονιά όπου ζούσαν κυρίως οικογένειες μαύρων, το οποίο εξηγεί και τις μετέπειτα επιρροές του στη μουσική. Μάλιστα έζησε την προσωπική και επαγγελματική του ζωή ως μέλος της αφροαμερικάνικης κοινότητας και είχε πει: «Όταν ήμουν παιδί αποφάσισα ότι αν η κοινωνία μας έκρινε ότι κάποιος θα έπρεπε να είναι μαύρος ή λευκός, εγώ θα ήμουν μαύρος».

Εκτός από τις μουσικές επιρροές που είχε η κοινότητα στη μουσική του πορεία, τον επηρέασε και στην καθημερινότητα του γενικότερα – πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πολεμώντας το ρατσισμό και την αδικία. Στη δεκαετία του 1960 υποστήριξε το κίνημα της Μαύρης Δύναμης (Black Power) και τον Malcolm X με τον οποίο διατηρούσε στενή φιλία.

Οι πεποιθήσεις του αυτές φαίνονται εξάλλου και στη μουσική του. Οι ταραχές στο Γουάτς (Watts Riots) του 1965 τον ενέπνευσαν να γράψει το «Listen to the Lambs», ένα τραγούδι για τη φυλετική καταπίεση στην Αμερική.

Εκτός από τη μουσική, όμως, ήταν ταλαντούχος σε πολλούς τομείς, αφού δούλεψε επιπλέον ως κυνηγός ταλέντων, μουσικός παραγωγός, τηλεπαρουσιαστής, συγγραφέας, δημοσιογράφος και υπουργός!

Ως κυνηγός ταλέντων είχε μεγάλη επιτυχία, αφού ανακάλυψε πολλά ονόματα που στη συνέχεια έκαναν επιτυχία, όπως τους: Little Esther Phillips, Etta James, Big Mama Thornton, Johnny Ace, Jackie Wilson, Little Willie John κα.

Ο Τζόνι/ Ιωάννης πέθανε στις 17 Ιανουαρίου 2012 σε ηλικία 90 ετών.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.