
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιστορική, καθηλωτική και άκρως διδακτική ήταν η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος – η δεύτερη δεκαετία 2009 -2019», η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 5ης Ιουνίου 2025, στην αίθουσα «Οικογένεια Χιώτη» του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν.
Η βιβλιοπαρουσίαση ήταν ιστορική για τρεις βασικούς λόγους. Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την κοσμοσυρροή. Το λέμε και το υπογραμμίζουμε, καθώς για τα δεδομένα της ομογένειας και κατ΄επέκταση της Αμερικής στις βιβλιοπαρουσιάσεις το ακροατήριο είναι περιορισμένο.
Ο δεύτερος σχετίζεται με το γεγονός ότι παρέστη και μίλησε και ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος.
Ο κ. Δημήτριος είναι ο μόνος από τους έξι μέχρι στιγμής πρώην Αρχιεπισκόπους (προηγήθηκαν οι Αρχιεπίσκοποι Αλέξανδρος, Αθηναγόρας, Μιχαήλ, Ιάκωβος και Σπυρίδωνας), που υπηρέτησε στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης και του διαδικτύου και η δράση του και η προσφορά του είναι εύκολα ανιχνεύσιμη για τους ιστοριοδίφες και για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της ομογένειας.
Η πρωτοβουλία του φωτορεπόρτερ της ομογένειας Δημήτρη Πανάγου και της συζύγου του – δημοσιογράφου Ρεβέκκας Παπαδοπούλου να καταγράψουν σε ξεχωριστά βιβλία της δύο δεκαετίες της ποιμαντορίας του κ. Δημητρίου, άλλαξε τα δεδομένα και κατέστησε την 20ετία 1999-2019 την σημαντικότερη – ως προς την καταγραφή και τεκμηρίωσή της.
Ο τρίτος σχετίζονταν με το γεγονός ότι το βιβλίο αντί των δημιουργών του το προσυπόγραψε ο κεντρικός του ήρωας, ο κ. Δημήτριος.
Το βιβλίο προσφέρθηκε και διανεμήθηκε δωρεάν. Οι συγγραφείς του και οι χορηγοί του Χρήστος και Στέλλα Σπυροπούλου εξέπληξαν το ακροατήριο με τις κάρτες τους μέσω των οποίων καλούσαν τους αποδέκτες να προσφέρουν δωρεά στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στην Βοστώνη.
Στην παρουσίαση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Πέτρος Δώριζας, ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Απόστολος, ο Επίσκοπος Ανατολικής Αμερικής του Πατριαρχείου Σερβίας Ειρηναίος, ο Επίσκοπος Συνάδων, κ. Αντώνιος, ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ, κ. Σάββας, οι Επίσκοποι Διοκλείας, κ. Νεκτάριος και Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρας.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο δημοσιογράφος και παραγωγός του «Cosmos – FM» του Δημήτρης Φίλιος.
Για το βιβλίο, καθώς επίσης και για το έργο του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Δημητρίου, μίλησαν οι συγγραφείς Δημήτρης Πανάγος και Ρεβέκκα Παπαδοπούλου, η πρώην νομική σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής Cathy Walsh, ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, κ. Γιώργος Τσαντίκος και ο πρώην αρχιδιάκονος και νυν ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ, π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος και ο πρώην πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Επίσκοπος Φασιανής, κ. Αντώνιος.
Ο κ. Αντώνιος δεν μπόρεσε να παραστεί και την ομιλία του ανέγνωσε ο πρωτοσύγκελος της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, π. Ηλίας Βίλλης.
Μίλησαν επίσης ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος.
Οι ομιλίες τους, όπως θα διαπιστώσετε και στα βίντεο που συνοδεύουν το ρεπορτάζ διέφεραν ως προς το περιεχόμενο. Ωστόσο είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων το δέος, την εκτίμηση και τον σεβασμό προς τον ποιμενάρχη που ανέλαβε τα ηνία σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της ιστορίας της Αρχιεπισκοπής και κατάφερε να ειρηνεύσει την ομογένεια και να την οδηγήσει σε μια νέα τροχιά ευημερίας και προόδου.
Το βιβλίο
Το βιβλίο «Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος – η δεύτερη δεκαετία 2009 -2019», όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», αναφέρεται στην δεύτερη δεκαετία της ποιμαντορίας του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Δημητρίου και αποτελεί συνέχεια του πρώτου βιβλίου του φωτορεπόρτερ της ομογένειας Δημήτρη Πανάγου και της δημοσιογράφου και συνάμα συζύγου του, Ρεβέκκας Παπαδοπούλου, με τίτλο «Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος – η πρώτη δεκαετία 1999 – 2009» που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Το νέο βιβλίο είναι 560 σελίδων (είτε 200 σελίδες περισσότερες του προηγούμενου) και περιλαμβάνει πάνω από χίλιες έγχρωμες φωτογραφίες, οι οποίες καταγράφουν την πορεία του ποιμενάρχη στην δεύτερη δεκαετία. Η δεύτερη δεκαετία, ως γνωστόν, ήταν μια από τις πιο δύσκολες λόγω της οικονομικής κρίσης που διήλθε η Αμερική την προηγούμενη δεκαετία και η οποία είχε τις δικές της συνέπειες τόσο στα οικονομικά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όσο και στην ανέγερση του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.
Τα δύο προαναφερόμενα βιβλία είναι δίγλωσσα και παρέχουν στους Ελληνοαμερικανούς και στον απανταχού ελληνισμό την δυνατότητα να αποκτήσουν σφαιρική εικόνα για το έργο του ποιμενάρχη και τον ρόλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην ζωή της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, καθώς επίσης και τον ρόλο της Εκκλησίας μας στο πολυεθνικό και πολυθρησκευτικό μωσαϊκό της Αμερικής.
Τα δύο αυτά βιβλία, αναμφίβολα, αποτελούν πολύτιμα πετραδάκια στην Ελληνοαμερικανική Γραμματεία και το πιο σημαντικό μοναδικά και πολύτιμα εργαλεία για τους ιστοριοδίφες του μέλλοντος που θα ασχοληθούν με την μελέτη της ελληνοαμερικανικής πραγματικότητας.

Ξεφυλλίζοντας τους δύο εν λόγω τόμους ο αναγνώστης θα μπορέσει να αποκτήσει ιδίαν άποψη για την πολυσχιδή δράση και για την ίδια την ίδια την ποιμαντορία του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής, γέροντος Δημητρίου.
Ξεφυλλίζοντάς τα προσεκτικά ο αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι το έργο του Δημήτρη Πανάγου, ως επίσημου φωτογράφου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου, ως δημοσιογράφου, κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν, καθώς χρειάστηκε να επιλέξουν τις χίλιες πιο αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες, από τις εκατοντάδες χιλιάδες της τελευταίας 20ετίας και το πιο σημαντικό να τις κατατάξουν σε ενότητες και να τις παρουσιάσουν χρονολογικά, ούτως ώστε να καθηλώσουν τοι ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη σελίδα, τον πρόλογο, το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου και το βιογραφικό του κ. Δημητρίου, ως ιεράρχη, ως ακαδημαϊκού και ως συγγραφέα μέχρι και την 560ή σελίδα.
Ο Δημήτρης Πανάγος και η Ρεβέκκα Παπαδοπούλου στον πρόλογό τους εκφράζουν την ευγνωμοσύνη για την γενναιοδωρία των ευεργετών της ομογένειας και της Εκκλησίας, Χρήστου και Στέλλας Σπυροπούλου που είναι και χορηγοί της έκδοσης.





