ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η νέα πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου το απόγευμα της Τρίτης, 25 Φεβρουαρίου 2020, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και παραβρέθηκαν ο γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και ο διευθυντής του Γραφείου Επικοινωνίας της Ελλάδα, Ιωάννης Μπουμπούκης και παρείχε τη δυνατότητα στους ομογενείς δημοσιογράφους να συγχαρούν την πρέσβειρα για την ανάληψη των καθηκόντων της και συνάμα να αποκτήσουν μια σφαιρική ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν την γενέτειρα, το προσφυγικό και τα εθνικά μας θέματα.

Η πρέσβης το πρωί της Πέμπτης επισκέφθηκε την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής όπου έγινε δεκτή και συνομίλησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, ενώ το βράδυ θα παραστεί στην δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμήν της ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας στο Γενικό Προξενείο και στην οποία παραστούν εκπρόσωποι της οργανωμένης ομογένειας.

Η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, Φωτογραφία: GOA / Σταύρος Παπαγερμανός.

Η πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου από το 2002 ως το 2007 είχε διατελέσει αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ και ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που ένας νέος πρέσβης επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη και δεν χρειάστηκαν συστάσεις.

Εξωστρεφής πολιτική

Ερωτηθείσα για τις εντυπώσεις της από την επιστροφή στη Νέα Υόρκη η κ. Παπαδοπούλου επεσήμανε: «Είναι σαν να γυρίζω σπίτι μου. Όταν επιστρέφεις σε μέρη που ξέρεις τα αισθήματα είναι ανάμικτα. Πρώτα από όλα σκέφτεσαι το παρελθόν και όλα αυτά που έχεις ζήσει, αλλά περισσότερο σκέφτεσαι το μέλλον και το καλύτερο που μπορεί να γίνει για την Ελλάδα. Και όταν λέω Ελλάδα εννοώ και την Ελλάδα ως κράτος και τον Ελληνισμό ως έθνος που είναι πολύ ευρύτερο από την κρατική οντότητα».

«Η γενιά μας και οι νεότεροι διπλωμάτες είμαστε πάντοτε υπέρ της αρχής μια εξωστρεφούς εξωτερικής πολιτικής. Άλλωστε αυτή είναι και η κατεύθυνση της κυβέρνησης. Η Ελλάδα είναι μια εξωστρεφής χώρα και η πολιτικής της είναι εξωστρεφείσα και θέλουμε να είμαστε ανοικτοί κυρίως στην ομογένεια, που είναι το πιο βασικό και το πιο ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού και ταυτόχρονα να είναι εξωστρεφής προς την αμερικανική κοινωνία.

Είναι πάρα πολύ βασικό αυτό. Πρέπει να δείξουμε ακριβώς τι είναι η Ελλάδα. Και η Ελλάδα είναι κάτι πολύ μεγάλο, πολύ ευρύ πάνω στο οποίο βασίζεται ο δυτικός πολιτισμός.

Αυτό είναι ένα φορτίο βαρύ. Ένα βάρος που έχουμε και το οποίο δεν ανήκει μόνο στο κράτος, αλλά σε όλους μας και ο Έλληνας πρέσβης έχει ακόμα μεγαλύτερο καθήκον να συντονίσει και να παρουσιάσει το πρόσωπο αυτής της Ελλάδας. Και σ΄αυτή την προσπάθεια εγώ θέλω να βασίζομαι σε σας όλους. Θέλω να στηρίξετε και εμένα και όλους τους συναδέλφους που υπηρετούν στα Προξενεία, διότι στο κάτω κάτω είμαστε οι πολλές όψεις του ιδίου προσώπου».

Η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον γενικό Πρόξενο, Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα και τους δημοσιογράφους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερωτηθείσα για την επίσκεψη στη Νέα Υόρκη επεσήμανε: «Είναι η πρώτη επίσκεψη στη Νέα Υόρκη και είναι πολύ σύντομη, διότι δεν έχω ούτε είκοσι μέρες που είμαι στην Ουάσινγκτον και αντιλαμβάνεστε λόγω των εξελίξεων στην Αμερική, στην Ανατολική Μεσόγειο και στις Βρυξέλλες ο χρόνος είναι πάρα πολύ μικρός. Τα γεγονότα τρέχουν και πρέπει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να γίνουν πάρα πολλά πράγματα.

Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μπορούσα να έρθω εδώ και να μην επισκεφθώ πρώτα από όλα στον Αρχιεπίσκοπο και το πιο εμβληματικό κομμάτι της ομογένειας που είναι η ομογένεια της Νέας Υόρκης. Το βράδυ θα δούμε την ηγεσία της ομογένειας, ενώ παράλληλα θα συναντηθούμε με επαγγελματικούς φορείς και επιχειρηματίες», επεσήμανε υποσχόμενη ότι θα έρχεται πολύ συχνά στη Νέα Υόρκη γιατί η απόσταση είναι μικρή.

Ερωτηθείσα για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ουάσιγκτον επεσήμανε ότι θα αφιχθεί το Σάββατο το βράδυ στην Ουάσιγκτον και την Κυριακή θα μιλήσει στο συνέδριο του AIPAC. Στο εν λόγω συνέδριο, όπως αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση τύπου, θα συμμετάσχει και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με φιλέλληνες βουλευτές και γερουσιαστές μεταξύ των οποίων και τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, καθώς επίσης και με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.