Ειλικρινής η συνομιλία του Δημάρχου Χανίων με συμπατριώτες του στο Κρητικό Σπίτι

0
Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης ενώ κόβει την βασιλόπιτα με την Μαρία Στρατουδάκη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών ¨Ομόνοια" Γιώργο Στυλιανουδάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις/ Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εγκάρδια, ειλικρινής και εποικοδομητική ήταν η συνάντηση του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη που έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας, 16ης Ιανουαρίου 2023 στο Κρητικό Σπίτι στην Αστόρια.

Αν και η επίσκεψη του Δημάρχου ήταν ιδιωτική εν τούτοις ένεκα της δυναμικής παρουσίας της παροικίας των Κρητών της Νέας Υόρκης κάθε άλλο παρά ιδιωτική παρέμεινε, καθώς είχε πολλαπλές συναντήσεις μεταξύ των οποίων και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και με τον διευθυντή του Γραφείου του ΕΟΤ Αμερικής, Κωνσταντίνο Χαροκόπο.

Ο Δήμαρχος αποκάλυψε ότι η εν λόγω επίσκεψη είναι η δεύτερη στην Αμερική, καθώς προηγήθηκε η προ ενός έτους στο Τάρπον Σπρίνγκς για την αδελφοποίηση των δήμων.

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο Αρχιεπίσκπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια», Γιώργος Στυλιανουδάκης, καλωσόρισε τον Δήμαρχο και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Ευχαριστούμε Δήμαρχε για την τιμή που μας έκανες. Ξέρουμε ότι έχεις έρθει για ιδιωτική επίσκεψη. Θα σε δούμε και στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Στυλιανουδάκης, καλωσορίζοντας τον Δήμαρχο.

Εμφανώς συγκινημένος από την υποδοχή που του επεφύλαξαν οι συμπατριώτες του επεσήμανε: «Σας ευχαριστούμε για την θερμή υποδοχή. Είναι απίστευτη η ζωντάνια, η δύναμη της ομογένειας της Αμερικής και οφείλουμε να συνεργαστούμε για την αξιοποίηση αυτής της δύναμης».

Μετά τις προσφωνήσεις και τις αντιφωνήσεις ξεκίνησε ένας ουσιαστικός διάλογος τον οποίο διηύθυνε ο Μανώλης Κουρουπάκης και ο οποίος αφορούσε τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν την πολεοδομία, τα έργα υποδομής, την ανάπτυξη, τον τουρισμό μεταξύ των οποίων και την ανάπλαση της Αγοράς.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γιάννης Κριαράς, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Κωνσταντίνος Χαροκόπος, διευθυντής Γραφείου του ΕΟΤ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις/ Δημήτρης Τσάκας.

Μετά την συνάντηση ο Δήμαρχος έκοψε την βασιλόπιτα και αμέσως μετά απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επικοινωνία με την ομογένεια επεσήμανε: «Προκύπτει η ανάγκη και για τις δυο πλευρές να βρεθεί ένας τρόπος προκειμένου να κάνουμε αυτήν την επικοινωνία ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ομογένεια πιο ενεργή – και να είναι πιο διαδραστική. Στόχος είναι αφενός οι φορείς της αυτοδιοίκησης να επικοινωνούν, να ενημερώνουν και να δέχονται την άποψη της ομογένειας, όπως επίσης και η ομογένεια να μπορεί να θέσει ζητήματα, έχοντας την οπτική του εξωτερικού και την αντίληψη για τις ανάγκες και τις ελλείψεις που υπάρχουν. Η τεχνολογία μπορεί να μας δώσει τρόπους να το κάνουμε πιο οργανωμένα».

Ερωτηθείς για την πορεία του τουρισμού επεσήμανε:  «Το 2022 ήταν χρονιά – ρεκόρ, καθώς μιλάμε για τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση που έχει παρατηρηθεί ποτέ. Φέτος ενδέχεται να ξεπεράσουμε και την περσινή χρονιά. Όλο αυτό στηρίζεται σε μια μεγάλη προσπάθεια από τον Δήμο, την Περιφέρεια και τον ΕΟΤ. Στόχος είναι να προβληθεί ο τόπος μας κάτω από την συνολική ομπρέλα και το όνομα της Κρήτης και, δευτερευόντως, από τις τοπικές καμπάνιες σε επίπεδο Νομού και Δήμου».

Ειδική μνεία έκανε και στον ιστότοπο chaniatourism.gr που αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε έναν που θέλει να επισκεφθεί την Κρήτη.

Στιγμιότυπο από τον διάλογο τον οποίο διηύθυνε ο Μανώλης Κουρουπάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις/ Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της τελευταίας περιόδου ο κ. Δήμαρχος ανέφερε και την πρόσφατη απόφαση για την δημιουργία γραφείου του ΟΑΣΑ στην Κρήτη και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη τον πρέσβη Γιώργο Πρεβελάκη και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο τα Χανιά θα αποτελούν προορισμό για τους ηγέτες και αντιπροσώπους των χωρών μελών του ΟΑΣΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ψήφο των Αποδήμων ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν «γενναίες πολιτικές αποφάσεις».

«Θεωρώ ότι έχει γίνει ένα βήμα, μένουν να γίνουν και τα υπόλοιπα, ούτως ώστε όλη αυτή η επιθυμία, η ανάγκη και η αίσθηση ίσης συμμετοχής – που θα πρέπει να είναι απολύτως σαφής και οριζόντια – να γίνει πράξη. Θεωρώ ότι αυτή η μετάβαση απαιτεί γενναίες πολιτικές αποφάσεις από το σύνολο του πολιτικού συστήματος, ωριμάζει και ελπίζω σύντομα να γίνουν αυτά που πρέπει», επεσήμανε ο κ. Σημανδηράκης.

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη με τους συμπατριώτες του στο Κρητικό Σπίτι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις/ Δημήτρης Τσάκας.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την απογραφή των αποδήμων Χανιωτών ο κ. Σημανδηράκης επεσήμανε ότι προς το παρόν στηρίζονται στα δεδομένα των κατά τόπους Συλλόγου Κρητών και Κρησσών και τόνισε ότι η διαδικασία απογραφής των αποδήμων πρέπει να γίνει πιο οργανωμένη.

Τέλος ο κ. Σημανδηράκης δεσμεύτηκε να εκμεταλλευτεί την δυνατότητα που παρέχουν τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης για την επικοινωνία με τους ομογενείς της Αμερικής και όχι μόνο.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.