ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ειλικρινής, διδαχτικός και εποικοδομητικός ήταν ο διάλογος του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή με τους ηγέτες και εκπροσώπους των κυπριακών οργανώσεων της Αμερικής, ο οποίος έλαβε χώρα στην καρδιά της ελληνοκρατούμενης Αστόριας.

Ο διάλογος έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 30 Σεπτεμβρίου 2002 στο κυπριακό εστιατόριο «Διόνυσος» και η υποδοχή ήταν κάτι παραπάνω από φιλική. ‘Ηταν αδελφική και θύμισε στους παλαιότερους και στον γράφοντα ότι οι καλές παλιές εποχές επέστρεψαν και πάλι και το φιλόξενο εστιατόριο έμοιαζε με το πάλαι ποτέ «Κρύσταλ Πάλας», όπου διεξάγονταν οι μεγάλες πανομογενειακές συγκεντρώσεις με τους πολιτικούς και πολιτειακούς αρχηγούς της Ελλάδας και της Κύπρου να αναπτύσσουν διάλογο και να αφουγκράζονται τους προβληματισμούς της ομογένειας.

Ήταν μια από τις ελάχιστες φορές – αν όχι και η μοναδική  για τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας -που ένας εκπρόσωπος κυβέρνησης παρατά το μικρόφωνο και συνομιλεί με τους ομογενείς όπως συνομιλούν τα αδέλφια όταν βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι.

Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, οι οποίες διοργάνωσαν την ανοικτή συγκέντρωση κατάφεραν να μετατρέψουν το εστιατόριο «Διόνυσο» σε ένα τεράστιο οικογενειακό τραπέζι στο οποίο δεν χρειάζονταν συστάσεις διότι όλοι οι παριστάμενοι γνωρίζονταν αναμεταξύ τους ένεκα των κοινών αγώνων για το Κυπριακό και γενικότερα για τα εθνικά θέματα.

Στην συγκέντρωση παρέστησαν επίσης η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, κ. Μιχάλης Φυρίλλας, ο Εμπορικός Ακόλουθος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Άριστος Κωνσταντίνου και οι πρόεδροι και άλλα στελέχη των κυπριακών οργανώσεων, καθώς επίσης και η πρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μαρία Πάππας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού καλωσόρισε τον Υπουργό και τα άλλα μέλη της κυβερνητικής αποστολής και εστίασε την προσοχή του στον αγώνα της Ομοσπονδίας τόσο για την προώθηση του Κυπριακού, όσο και για την διατήρηση και καλλιέργεια της ελληνικής συνείδησης στις νεότερες γενιές.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην σθεναρή υποστήριξη που παρείχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος με την ομιλία του στο επίσημο τιμητικό δείπνο της Ομοσπονδίας που έλαβε χώρα πριν από μία ακριβώς εβδομάδα και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η ηγεσία της οργάνωσης υποχρεώθηκε να προβεί σε ανακοίνωση και να καταγγείλει τα Fake News σε μερίδα των κυπριακών και ομογενειακών μέσων, καθώς επίσης και τα εξοργισμένα σχόλια των Τούρκων.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του υπουργού Εσωτερικώντης Κύπρου Νίκου Νουρή στην ανοικτή συγκέντρωση στην Αστόρια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου και της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ καλωσόρισε τον υπουργό στον χώρο όπου για τέσσερις και πλέον δεκαετίες έχουν διοργανώσει πλειάδα πολιτικών εκδηλώσεων και στον οποίο έχουν φιλοξενήσει όλους τους φιλέλληνες βουλευτές και γερουσιαστές μέχρι και τον ίδιο τον πρόεδρο Μπάιντεν όταν ήταν γερουσιαστής.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ομογένειας τόσο ως προς την άρση του εμπάργκο πώλησης Αμερικανικών Όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στο πάγωμα των σχεδίων για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 και την πώληση των F-35 στην Τουρκία.

Εκτενή αναφορά έκανε και στον ρόλο όλων των τμημάτων του Παγκυπρίου τα οποία προάγουν την φιλανθρωπία και το φιλότιμο, τον αθλητισμό και το ευ αγωνίζεσθαι, το θέατρο, τον χορό, το τραγούδι και γενικότερα της Κύπρου και απέδωσε τις επιτυχίες στο γεγονός ότι για τους Κύπριους της Αμερικής υπάρχει ένα και μόνο κόμμα που ακούει στο όνομα «Κύπρος – Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ομιλία Νίκου Νουρή

Η ομιλία του υπουργού όπως προαναφέραμε ήταν ειλικρινής και διδακτική, διότι πέραν του Κυπριακού και της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει στην οικονομία και γενικότερα στο δημογραφικό της χώρας αναφέρθηκε και στα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

Εκτενή αναφορά έκανε στις αλλαγές που συντελέστηκαν στην πολεοδομία, στην πάταξη της γραφειοκρατίας και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση της χώρας.

Αναφερόμενος στην αξιοκρατία τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις άλλαξαν τα δεδομένα και σήμερα πλέον δεν χρειάζεται να έχεις φίλο και ούτε να λαδώσεις βουλευτή και υπουργό για να καταλάβει το παιδί ή τα εγγόνια σου μια θέση στο δημόσιο.

Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τους αποδήμους συμπεριλαμβανομένων των πολιτογραφήσεων, των επαναπατρισμών και του κτηματολογίου.

Στο κέντρο διακρίνονται ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Φίλιπ Κρίστοφερ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εκδήλωση για την 62η επέτειο

Το πρωί της Κυριακής, 2 Οκτωβρίου 2022 ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής θα παραστεί στην Θεία Λειτουργία και στην Δοξολογία για την 62η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου που θα τελεστούν στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και μάλιστα θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.   

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής διοργανώνονται από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα και το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου του Παγκυπρίου Συνδέσμου και της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.