ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2022, τίμησε με ιδιαίτερο τρόπο την μνήμη των ευεργετών της, αειμνήστων Κυριάκου Φυλακτού και Ιωάννη και Ρόζα Χαραλάμπου που κατάγονταν από την Κύπρο.

Τα μνημόσυνα τέλεσαν μετά την Θεία Λειτουργία ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Βασίλειος Λούρος και ο π. Ιωάννης Μαλαφής.

Στη συνέχεια μετέβησαν στον μικρό διάδρομο στο Κοινοτικό Κέντρο, όπου πρόσφατα έχουν τοποθετηθεί τιμητικές πλακέτες για τους Κυριάκο Φυλακτό και το ζεύγος Ιωάννη και Ρόζας Χαραλάμπου, ευεργέτη και δωρητές, αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Κωνσταντίνος Καρούνος, ο π. Βασίλειος Λούρος και ο Φώτης Σαββίδης. Φωτογραφία: Δημήτρης Τσάκας.

Ο π. Βασίλειος Λούρος, ο πρόεδρος της κοινότητας Κωνσταντίνος Καρούνος και ο Φώτης Σαββίδης παρουσίασαν στους παρισταμένους και στους δημοσιογράφους την πινακίδα «Charles Philactos Community Center» (Kοινοτικό Kέντρο Κυριάκος Φυλακτός) και στην συνέχεια την τοποθέτησαν πάνω από την είσοδο του Κέντρου προκαλώντας την ευαρέσκειά του κοινού.

Η οικογένεια του Ιωάννη και Ρόζας Χαραλάμπου, έχει προσφέρει στην μνήμη τους $250.000, τα οποία διατέθηκαν για την ανακαίνιση του Γυμναστηρίου.  

Η μετά θανάτου δωρεά του Κυριάκου Φυλακτού προέρχεται από την διαθήκη του και είναι η μεγαλύτερη δωρεά που έλαβε τις δύο τελευταίες δεκαετίες η ιστορική κοινότητα.

Ο π. Βασίλειος Λούρος και ο π. Ιωάννης Μαλαφής, ενώ τελούν τα μνημόσυνα. Φωτογραφία: Δημήτρης Τσάκας.

Ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο δολάρια και η κοινότητα αποφάσισε να τιμήσει την μνήμη του με την ονοματοδοσία του κοινοτικού κέντρου.

Καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση της δωρεάς του Κυριάκου Φυλακτού έπαιξε ο φοροτεχνικός Φώτιος Σαββίδης, ο οποίος δεν ήταν απλά και μόνο ο φοροτεχνικός του αειμνήστου, αλλά και ο επιστήθιος φίλος με τον οποίο μοιράζονταν τις χαρές και τις λύπες.

Ο Κυριάκος Φυλακτός (Charles Philactos) γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1927 και έλκυε την καταγωγή του από την Λάρνακα της Κύπρου. Ο Κυριάκος, όπως επεσήμανε ο κ. Φώτιος Σαββίδης ήταν απόφοιτος της Σχολής Μηχανικών του City College και εργαζόταν ως μηχανικός στις Υπηρεσίες του Δήμου της Νέας Υόρκης. Είχε επενδύσει στο Χρηματιστήριο τις οικονομίες του και απέκτησε την δική του περιουσία.

Στιγμιότυπο από την Θεία Λειτουργία στην κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ. Φωτογραφία: Δημήτρης Τσάκας.

Αν και ήταν θεοσεβούμενος, εν τούτοις σπάνια πήγαινε στην Εκκλησία. Το πάθος του για την παιδεία σε συνδυασμό με την προτροπή του Φώτη Σαββίδη έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στον προγραμματισμό της κληρονομιάς του.

Ο αείμνηστος δεν είχε δική του οικογένεια και αποφάσισε να συμπεριλάβει και το ιστορικό Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο στους δικαιούχους της διαθήκης του.

Από την έρευνα των «Αναμνήσεων» προέκυψε ότι ο Κυριάκος Φυλακτός απεβίωσε στις 2 Ιανουαρίου 2015 σε ηλικία σε ηλικία 87 ετών. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη το πρωί της 4ης Ιανουαρίου 2015 στον ιερό ναό της Ζωοδόχου Πηγής.

Ο π. Ιωάννης Μαλαφής, αριστερά και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ, π. Βασίλειος Λούρος. Φωτογραφία: Δημήτρης Τσάκας.

Η πρώτη δόση της δωρεάς του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, όπως επεσήμανε ο κ. Σαββίδης ελήφθη λίγους μήνες μετά την εκδημία του και το υπόλοιπο την επόμενη χρονιά.

Η κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής αποφάσισε να διαιωνίσει τη μνήμη του με την εν λόγω ονοματοδοσία προκαλώντας την ευαρέσκεια των φίλων και των γνωστών του αειμνήστου.  

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ, π. Βασίλειος Λούρος. Φωτογραφία: Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

1 COMMENT

  1. Ευγε στον Κο Φυλακτο για την την ευεργεσια του στην Κοινοτητα της Ζωοδοχου πηγης!
    ΑΞΙΟΣ!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.