Η Βόρειος Ήπειρος απηύθυνε το ύστατο χαίρε στον μεγάλο αγωνιστή και ηγέτη της Σωτήρη Κυριαζάτη

Ο Σωτήρης Κυριαζάτης (κέντρο) με τον αδελφό του - συγγραφέα Φώτο Κυριαζάτη, τον γαμπρό του Βασίλειο Κρομμύδα και τα άλλα μέλη του Βορειοηπειρωτικού Κινήματος Απελευθέρωσης την δεκαετία του '80.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. – Η μαρτυρική γης της Βορείου Ηπείρου σήμερα Δευτέρα δέχτηκε στα σπλάχνα της τον οραματιστή, τον ακαταμάχητο αγωνιστή της ελευθερίας, τον ασυμβίβαστο με τη δικτατορία και τον ηγέτη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, Σωτήρη Κυριαζάτη.

Δεκάδες συγγενείς και φίλοι, συναγωνιστές και ομοϊδεάτες, νυν και πρώην ηγέτες της Ομόνοιας συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής των Λαζατών και παρακολούθησαν με θλίψη και συγκίνηση τη νεκρώσιμη ακολουθία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου, κ. Δημητρίου.

Στην κηδεία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλης Κάγιος, ο δήμαρχος Φοινικέων Λεωνίδας Χρήστου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αχιλλέας. Καχριμάνης, εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κα. Α. Φασούλη καθώς και πολλά στελέχη και πρώην στελέχη της Οργάνωσης.

Ο θρυλικός πρόεδρος της Ομόνοια Σωτήρης Κυριαζάτης.

Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου μίλησε για τον εκλιπόντα, τη ζωή του και την ταλαιπωρία με φυλάκιση που υπέστη στα χρόνια της κομουνιστικής δικτατορίας ευχόμενος μάλιστα τέτοιες τραγικές εμπειρίες να μην γνωρίσει και ζήσει ποτέ πια ο τόπος και η κοινωνία.

Αναφέρθηκε στην προσφορά του εκλιπόντα την περίοδο μετά την πτώση του κομουνισμού έχοντας μάλιστα την ευθύνη να προεδρεύει των οργάνων της Ομόνοιας και να την εκφράζει πολιτική απ’ τη θέση του Προέδρου της. Παρότρυνε τα τέκνα του και τα στελέχη της κοινότητας της ΕΕΜ να τον μιμούνται στις αρετές, στην αγωνιστικότητα και την αγάπη για τον τόπο, την προοπτική του και τον άνθρωπο γενικά.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατό του  δήλωσε: «Στο άκουσμα της είδησης της απουσίας πια από τα επίγεια του πρώην πρόεδρου της Ομόνοιας όσοι από μας μαιευτήκαμε στην πολιτική και τα κοινωνικά δρώμενα επί της δύσκολης και φιλοσοφημένης προεδρίας του, νιώθουμε θλίψη και περισυλλογή.

Τα πιο θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά του και στην μεγάλη οικογένεια της Ομόνοιας. Ο “Σωκρατικός” πρόεδρος της Ομόνοιας πέταξε στην ουράνια κοινωνία πλήρης ημερών κι αγέραστος, αφήνοντας πίσω τη δική του φιλοσοφημένη σκέψη και δράση για την πορεία της Ομόνοιας μέσα από την μη επίπλαστη ομοψυχία, χωρίς καμιά έκπτωση στις αρχές και τους στόχους της.

Ο Κυριαζάτης έφυγε όρθιος κι ασυμβίβαστος! Κέρδισε την αναγνώριση όλων μας ως φιλόσοφος και οραματιστής. Ας συγκρατήσουμε όλοι μας τον τίτλο του “Σωκράτη” της Ομόνοιας που ο δημοσιογραφικός κόσμος του απέδωσε όταν εκείνος τους έδινε απαντήσεις με αναφορές από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία.

Καλό ταξίδι Πρόεδρε! Θα μας λείψεις.

Η είδηση για το θάνατό του προκάλεσε θλίψη και στον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών της Νέας Υόρκης.

Ο νυν πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Τσιούρης και οι πρώην πρόεδροι Μενέλαος Τζέλιος και Σταύρος Ζιώγκας κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τις Αναμνήσεις εξέφρασαν τη θλίψη για το θάνατο του Σωτήρη Κυριαζάτη και εξήραν την προσφορά του στον αγώνα για τη διασφάλιση των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασε και η πρόεδρος των Θυγατέρων της Ηπείρου Κωνστάντω Κολέζη και οι πρώην πρόεδροι Θάλεια Στυλιανού και Ειρήνη Τσούκα.

Οι «Αναμνήσεις» επικοινώνησαν με τα παιδιά του Νίκο και Τηλέμαχο Κυριαζάτη και το γαμπρό του Βασίλειο Κρεμμύδα και εξέφρασαν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.