Η Παιδεία και η εκδήλωση στο Άργος στο επίκεντρο των συναντήσεων της Στέλλας Κοκόλη στην γενέτειρα

0
Η Στέλλα Κοκόλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης (κέντρο) και ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα θέματα που αφορούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Αμερική, την στελέχωση τόσο των σχολείων που τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όσο και των ανεξαρτήτων και των σχολείων τσάρτερ, καθώς επίσης και η προετοιμασία την εκδήλωσης στην μνήμη του φιλέλληνα Αμερικανού James Williams που πολέμησε στο πλευρό των Ελλήνων και έχει ενταφιαστεί στο Άργος βρέθηκαν στο επίκεντρο του ταξιδιού της προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής κ. Στέλλας Κοκόλη στη γενέτειρα.

Η εκδήλωση όπως αναφέρεται και στο ανακοινωθέν που εξέδωσε ο Δήμος Άργους Μυκηνών «θα λάβει χώρα τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου όπου και θα επισκεφθούν την πόλη του Άργους εκπρόσωποι του Δήμου της Νέας Υόρκης ώστε να παραλάβουν την τιμητική πλακέτα από τον Δήμαρχο Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο. Μεταξύ των εκλεκτών καλεσμένων και η Υπεύθυνη Πρωτοκόλλου Εκδηλώσεων και Σύμβουλος του Δημάρχου Νέας Υόρκης κα Ίνγκριντ Λιούις-Μάρτιν».

Το ανακοινωθέν

Η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής μέσω μια ανακοίνωσης προς τα στελέχη και τα μέλη και η οποία κοινοποιήθηκε στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης αναφέρεται στην εν λόγω επίσκεψη και μεταξύ άλλων αναφέρει:

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη, επισκέφτηκε την Ελλάδα κατά τον μήνα Ιούλιο. Σαν πρώτο σταθμό είχε συναντήσεις με ανώτερα στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας για θέματα που αφορούν την Εκπαίδευση και γενικά τη λειτουργία των σχολείων της Διασποράς, ιδιαίτερα θέματα Παιδείας, σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Charter Schools και αλλά προγράμματα.

Εν συνεχεία έλαβε μέρος στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμων, με Γενικό Γραμματέα τον κ Χρυσουλάκη, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Πρόεδρο τον Δρ. Αναστασιάδη.

Το Συνέδριο στέφθηκε με επιτυχία, όχι μόνο για τα θέματα ιατρικής επιστήμης και των άλλων κατατοπιστικών και συμβουλευτικών θεμάτων υγείας, αλλά και για την πληθώρα των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 17 Ιουλίου στο ΑΠΘ μπροστά στο άγαλμα του Ιπποκράτη, ο οποίος, κατά το πρόγραμμα, συνάντησε τον Αριστοτέλη, “νοερώς”, αλλά και η αναπαράσταση και απαγγελία του όρκου του Ιπποκράτη στη αρχαία γλώσσα από ομόλογο καθηγητή.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της κ. Στέλλα Κοκόλη στο Δημαρχείο Άργους Μυκηνών.

Συγκινητική, επίσης, ήταν και η εξήγηση της ιστορίας του ΑΠΘ, το οποίο είναι ονομαστό και ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Το ΑΠΘ με τη βοήθεια του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Χρυσουλάκη για πρώτη φορά λειτουργεί αγγλόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής. Σε αυτό αγγλόφωνοι μαθητές από διάφορες χώρες μπορούν να φοιτήσουν στην αγγλική γλώσσα σε ένα από τα κορυφαία τμήματα Ιατρικής της Ελλάδας.

Η κ. Κοκόλη είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε εκδήλωση απονομής βραβείου στον Δημήτρη Αποστολάτο, πρωτοετή φοιτητή του αγγλόγλωσσου τμήματος ιατρικής στην Θεσσαλονίκη.

Με συγκίνηση αναχώρησε η Πρόεδρος από τη Θεσσαλονίκη, αφού συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, τον Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Χρυσουλάκη και τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολή του ΑΠΘ, κύριο Αναστασιάδη.

Από αριστερά διακρίνονται ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης,,η Δρ. Λορέν Χρυσομάλλη – Βαλασιάδη, Στυλιανή – Άννα Τσίρκα, Στέλλα Κοκόλη, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος και Δρ. Στέλλα Λυμπέρη.

Στη συνέχεια η κυρία Κοκόλη, επιστρέφοντας από τη Θεσσαλονίκη, μετέβη στο Άργος για να προγραμματίσει, με τη Δημοτική αρχή της πόλης, την εκδήλωση της 4ης Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνει εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στο κενοτάφιο του Άργους, όπου πιστεύεται ότι, μεταξύ άλλων, βρίσκεται και ο τάφος του μεγάλου ήρωα James Williams.

Η εκδήλωση τιμής στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί με απονομή βραβείου Ελευθερίας, Ισότητας και Δημοκρατίας σε προγραμματισμένη εκδήλωση κατά το μήνα Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη.

Στις 4 Σεπτεμβρίου στο Άργος θα παραβρεθούν επίσημοι από όλη την Ελλάδα και την Αμερική.

Στιγμιότυπο από την πανηγυρική τελετή ενάρξεως του Συνεδρίου.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.