Η παράδοση συνεχίστηκε στον Καθεδρικό με δοξολογία και την κοπή της βασιλόπιτας

0
131
Στιγμιότυπο απο την δοξολογία για το Νέο Ετος, που έγινε στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η παράδοση, που θέλει στην πρώτη λειτουργία του νέου Χρόνου, στην εορτή του Μεγάλου Βασιλείου, να γίνεται δοξολογία και να ακολουθεί η κοπή της Βασιλόπιτας, συνεχίστηκε και φέτος στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος. Οι λιγοστοί πιστοί, που παρευρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να δεχθούν τις ευχές και τις ευλογίες του νέου προϊσταμένου του Οικονόμου π. Νικόλαου Καρλούτσου.

Ο π. Νικόλαος, που συμπλήρωσε ήδη 92 μέρες διακονίας, επεσήμανε ότι αυτή ήταν μια πρώτη πρόβα για την επόμενη κοπή βασιλόπιτας, που θα γίνει μετά το τέλος της θείας λειτουργίας την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, με την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχουν επιστρέψει και όσοι πιθανώς έχουν μετακινηθεί λόγω των εορτών.

Ο ίδιος ευχήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα για τον καινούργιο χρόνο και τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή δέχθηκε την αγάπη και την ζεστασιά και την φιλοξενία των ανθρώπων που προσεύχονται κάθε Κυριακή στον Καθεδρικό.

Ο Οικονόμος π. Νικόλαος Καρλούτσος, ευλογεί την πίτα του Καθεδρικού. Φωτογραφία: ΕΤΑ / PRESS.

Εκφράζω, είπε, την ευγνωμοσύνη μου προς όλους, για τον τρόπο με τον οποίον δεχθήκατε εμένα και την οικογένειά μου.

Ο π. Νικόλαος με την βοήθεια του π. Σωτηρίου, ευλόγησε στην αρχή την Βασιλόπιτα και στην συνέχεια κάλεσε ορισμένους από τους παρόντες για να τους μοιράσει από ένα κομμάτι.

Μεταξύ άλλων κάλεσε τα μέλη του συμβουλίου, τους αφανείς εργάτες που προετοιμάζουν το ναό για τις λειτουργίες, τους ιεροψάλτες, την δασκάλα του κατηχητικού, τις κυρίες της Φιλοπτώχου (που φρόντισαν ώστε να παραγγελθούν οι πίτες)  και την Πωλέτ Πούλου, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού «Ηγεσία των 100»

Oι κυρίες Κάρολ Κόντου και Ρούλα Λαμπράκη, παρέαβαν από ένα κομμάτι εκ μέρους της Φιλοπτώχου του Καθεδρικού. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Στην διάρκεια της σύντομης τελετής ο π. Νικόλαος εξήγησε ότι σύμφωνα με την παράδοση το πρώτο κομμάτι της πίτας είναι αφιερωμένο στον Χριστό, ακολουθεί το κομμάτι για την Παναγία και το κομμάτι για τον Αγιο Βασίλειο. Όπως  εξήγησε το επόμενο, δηλαδή το τέταρτο κομμάτι, είναι για τους φτωχούς.

Στην συνέχεια η πίτα κόπηκε και μοιράστηκε σε μικρά κομμάτια, σε όλους όσους παρακολούθησαν την λειτουργία, μέσα σε πλαστική σακούλα.

Παρά τις προσπάθειες των «Αναμνήσεων» να εντοπίσουν δια γυμνού οφθαλμού το τυχερό κομμάτι με το παραδοσιακό νόμισμα, το κομμάτι τελικά δεν εντοπίστηκε.

Ο π. Νικόλαος Καρλούτσος μαζί με τον π. Σωτήριο Μιχαλάτο, προσφέρουν ένα κομμάτι απο την βασιλόπιτα του καθεδρικού στην διευθύντρια της “Ηγεσίας των 100” κ. Πωλέτ Πούλου. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.