ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, μια από τις μεγαλύτερες δευτεροβάθμιες οργανώσεις των ΗΠΑ μέσω μιας ανακοίνωσης τύπου καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας για την μετατροπή του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Παράλληλα καλεί τον πρόεδρο Τραμπ, το Κογκρέσο, την ΟΥΝΕΣΚΟ, τους ηγέτες των χριστιανικών εκκλησιών και κατ΄ επέκταση την διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ασκήσουν όλη τους την επιρροή ούτως ώστε να υποχρεωθούν οι τουρκικές αρχές να ανατρέψουν ειδεχθή και απόλυτα προκλητική απόφαση.

Το πλήρες κείμενο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής το οποίο φέρει την υπογραφη του προέδρου Ανδρέα Παπαντωνίου έχει ως εξής: «Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής καταδικάζει την απόφαση της 10ης Ιουλίου 2020, από τον Τούρκο πρόεδρο,Ρ ετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει τον εμβληματικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό  της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο ιστορικός ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Χρήστος Μπόνης.

Ανατρέποντας την ιστορική πρωτοβουλία του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο η Τουρκική κυβέρνηση με την ενέργεια της αυτή δείχνει θρησκευτικό φανατισμό και πλήρη αδιαφορία για τα θρησκευτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των Χριστιανών και των μειονοτήτων της Τουρκίας.

Επίσης, προβάλλει μια προσβλητική στάση εναντίον όχι μόνο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, αλλά και γενικότερα  των Χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Καλούμε  τον Προέδρο και το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, την ηγεσία όλων των Χριστιανικών Εκκλησιών αδιακρίτως δόγματος, την ΟΥΝΕΣΚΟ και την διεθνή κοινότητα γενικότερα, να διαμαρτυρηθούν έντονα και να πιέσουν  τις τουρκικές αρχές να ανατρέψουν αυτή την απόλυτα προκλητική απόφαση, επαναφέροντας το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείο που ενώνει λαούς και θρησκείες.

Εξ ονόματος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Ανδρέας Π. Παπαντωνίου, Προέδρος.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.