Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Αμερικής «έστησε» γέφυρες πολιτισμού και ελληνισμού με τις πέντε ηπείρους

0
Ο Κωνσταντίνος Στεργούλης και οι μαθήτριες του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν Αναστασία Μαδημένου και Σταυρούλα Γκάμπριελ. Φωτογραφια: Zoom

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Γέφυρες Πολιτισμού – Γέφυρες Ελληνισμού» τιτλοφορούνταν η τέταρτη παγκόσμια τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής, 13 Δεκεμβρίου 2020, η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής.

Πρόκειται για έναν εύστοχο τίτλο που μετουσιώθηκε σε πράξη. Για τρεις περίπου ώρες εκατό και πλέον εκπαιδευτικοί και υποστηρικτές της ελληνικής παιδείας είχαν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους συναρμόδιους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης και μεταξύ των και να προβάλλουν με υπερηφάνεια το καταπληκτικό έργο των διδασκόντων και διδασκομένων και στις πέντε ηπείρους.

Τόσο το πρώτο μέρος της εκδήλωσης το οποίο περιελάμβανε τους χαιρετισμούς των επισήμων και των διοργανωτών της εκδήλωσης, όσο και το δεύτερο μέρος το οποίο περιελάμβανε τα χριστουγεννιάτικα προγράμματα των σχολείων από τις πέντε ηπείρους εξέπεμψαν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Η άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης δημιούργησε σε πολλούς, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα τη συναίσθηση ότι παρακολουθούσαν μια υψηλών προδιαγραφών υπερπαραγωγή την οποία θα ζήλευαν πολλά τηλεοπτικά στούντιο.

Οι ομογενείς και εκπαιδευτικοί από όλον τον κόσμο, ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον την τηλεδιάσκεψη. Φωτογραφια: Zoom

Παράλληλα ήρθε να υπενθυμίσει σε όλους ότι ο σπόρος που ρίχτηκε την περασμένη άνοιξη με την διοργάνωση της πρώτης παγκόσμιας τηλεδιάσκεψης ρίζωσε και είναι έτοιμος να καρποφορήσει και να αποτελέσει το πρόπλασμα για την δημιουργία της Παγκόσμιας Συνοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών.

Η εκδήλωση

Η εκδήλωση, όπως προαναφέραμε, διοργανώθηκε από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη, σε συνεργασία με την πρόεδρο του ιστορικού Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Προμηθεύς», Μερόπη Κυριάκου, τον διευθυντή του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Δρ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη και την  καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Ελένη Γρίβα και κατά κοινή ομολογία ήταν άκρως επιτυχημένη.

Τα μηνύματα των ακροατών στο «chat» της πλαφόρμας, καθώς επίσης και τα ηλεκτρονικά μηνύματα που εστάλησαν στους πρωταγωνιστές αυτής της εκδήλωσης είναι κάτι παραπάνω από εγκωμιαστικά και αποδεικνύουν την δίψα των εκπαιδευτικών ανά την υφήλιο να αποκτήσουν έναν μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας, να ανταλλάξουν εμπειρίες και τεχνογνωσία και να βρεθούν μαζί σε μια κοινή προσπάθεια για την εδραίωση της γέφυρας πολιτισμού και γέφυρας ελληνισμού που οραματίστηκαν οι πρωτεργάτες της εν λόγω εκδήλωσης.  

Η εκδήλωση «Γέφυρες Πολιτισμού – Γέφυρες Ελληνισμού» ήταν η δεύτερη που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής. Η πρώτη όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβε χώρα διαδικτυακά το απόγευμα του Σαββάτου, 12 Δεκεμβρίου 2020, και ήταν ένα υψηλού επιπέδου επιμορφωτικό σεμινάριο.

Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Φωτογραφια: Zoom

Ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και συνεχάρη την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Στέλλα Κοκόλη για την πρωτοβουλία.

«Ο Ελληνισμός, είναι μια στάση ζωής και αυτό προσπαθούμε να περάσουμε και στα σχολεία μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο π. Σταμκόπουλος.

Η κ. Στέλλα Κοκόλη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας στην εποχή του κορωνοϊού και τόνισε ότι η πανδημία του κορωνοϊού και ο εγκλεισμός τους έδωσε το έναυσμα να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία για να επικοινωνήσουν με τους ανά τον κόσμο εκπαιδευτικών με στόχο την ανέγερση «γέφυρων πολιτισμού, γέφυρων Ελληνισμού».

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφια: Zoom.

Εκτενή αναφορά έκανε και στον ρόλο των ελληνικών αξιών που οι εκπαιδευτικοί στις πέντε ηπείρους πρεσβεύουν και προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν.

Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, συνεχάρη την κ. Κοκόλη για τις πρωτοβουλίες και για την ψυχική της δύναμη και μεταξύ άλλων τόνισε: «Παίρνω κι εγώ δύναμη από τη δύναμή της».

Η κ. Ζαχράκη αναφέρθηκε στις προκλήσεις της πανδημίας και τόνισε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα άντεξε και ότι η επιτυχία της τηλεκπαίδευσης εκπέμπει μηνύματα αισιοδοξίας εν μέσω δυστοκίας και απρόβλεπτων δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία.

Ο Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης. Φωτογραφια: Zoom.

Ο γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στην αναγακιότητα διατήρησης του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών αξιών και εστίασε την προσοχή του στην σπουδαιότητα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας.

Εκτενή αναφορά έκανε στις πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας της οποίας ηγείται και εστίασε την προσοχή του στην Οικονομική Ολυμπιάδα που θα διοργανώσουν και η οποία θα δώσει την δυνατότητα συμμετοχής της νεολαίας της Ομογένειας.

Ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ. Αμαστάσιος Κουλαρμάνης. Φωτογραφια: Zoom

Ο γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας, του Υπουργείου Εσωτερικών, Αθανάσιος Μπαλέρμπας, χαρακτήρισε «καταπληκτική συνάντηση» και «αντάμωμα του Ελληνισμού σε όλες τις ηπείρους» και εστίασε την προσοχή του στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις και στα κριτήρια χορήγησης της ιθαγένειας με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Εκτενή αναφορά έκανε και στα κριτήρια χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλογενείς.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας Αθηνά Κρομμύδα. Φωτογραφια: Zoom.

Η νεοεκλεγείσα ομοσπονδιακή βουλευτής του Μπρούκλιν Νικόλ Μαλλιωτάκη επαίνεσε την κ. Κοκόλη και το έργο των Ελλήνων εκπαιδευτικών σ’ όλο τον Κόσμο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την ανάληψη των νέων κακθηκόντων της τον Ιανουάριο θα μπορέσει να προσφέρει περισσότερα στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης αναφέρθηκε στον ρόλο της τεχνολογίας στην διατήρηση και μετάδοση της ελληνικής γλώσσας και στην διοργάνωση των εκδηλώσεων για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Δημήτρης Σπάρος, τόνισε ότι ο απανταχού Ελληνισμός, σε δύσκολες στιγμές, «λειτουργεί συσπειρωτικά» και ότι πρέπει δε να είναι έτοιμος να προωθήσει τις δικές του αξίες.

Η νεοεκλεγείσα ομοσπονδιακή βουλευτής του Μπρούκλιν Νικόλο Μαλλιωτάκη. Φωτογραφια: Zoom.

Ο Διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης αναφέρθηκε στο έργο του Τμήματος Παιδείας για την διατήρηση της γλώσσα των προγόνων και την μεταλαμπάδευση του ελληνικού πολιτισμού.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Αθηνά Κρομμύδα, συνεχάρη τους διοργανωτές και την κ. Κοκόλη και τόνισε ότι «τα παιδιά αποτελούν τον μέλλον της φυλής μας.

«Οι Ελληνες διατηρούν τις παραδόσεις όπου κι αν βρίσκονται και είναι φορείς προόδους», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Κοκόλη.

Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων ακολούθησε η προβολή του έργου των ελληνικών σχολείων στην Αμερική, στην Ευρώπη, στην Αφρική και στην Αυστραλία.

Στιγμιότυπο από την παράσταση των μαθητών της Ακαδημίας Πλάτωνος. Φωτογραφια: Zoom

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσίασε ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαρμαρινός, ενώ το δεύτερο  η καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Δρ Ελένη Γρίβα.

Τις εκδηλώσεις των μαθητών παρουσίασαν οι εκπαιδευτικοί: Σεβαστή Βαρυτιμίδου από την «Αθηναϊκή Ακαδημία» στο Κλίαργουότερ Φλόριδας, ο Κωνσταντίνος Αρετής από την «Ακαδημία Πλάτων» της Φλόριδας, η Ελευθερία Οίκουτα, από το Απογευματινό Ελληνικό Σχολείο της κοινότητας Τιμίου Σταυρού του Μπρούκλιν, Νέας Υόρκης, η Μαρία Λιάπη από την Γαλλία, οι Δημήτριος Κουρμούλης και Κατερίνα Μπρεντάνου από το Λουξεμβούργο, η Τόνια Παπάζογλου από την Σχολή Σαχέτης στο Γιαχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, ο Γεώργιος Βλάχος συντονιστής Εκπαίδευσης, στο Γιοχάνεσμπουργκ, η Ελένη Κωλέττη από την Πρετόρια, της Νότιας Αφρικής, η Ελένη Ντόμπρα από την Ουκρανία, ο Παναγιώτης Μπάρκας από τα σχολεία της Βορείου Ηπείρου και η Σοφία Χανιωτάκη από την Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Ο δημοσιογράφος του “Ε. Κ.” Σταύρος Μαρμαρινός. Φωτογραφια: Zoom
Η διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του ΤΙμίου Σταυρού του Μπρούκλιν Ελευθερία Οίκουτα. Φωτογραφια: Zoom
Η καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Δρ Ελένη Γρίβα. , Φωτογραφια: Zoom
Η διευθύντρια ελληνικού προγράμματος της Αθηναϊκής Ακαδημίας Φλόριδας Σεβαστή Βαρυτιμίδου. Φωτογραφια: Zoom
Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Άϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης. Φωτογραφια: Zoom
Ο Κωνσταντίνος Αρετής, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα της Ακαδημίας Πλάτωνος. Φωτογραφια: Zoom
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.