ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με συγκίνηση και ευχές αλλά και δώρα αγάπης αποχαιρέτησε την Πρόξενο κ. Λάνα Ζωχιού η Ομογένεια της Νέας Υόρκης, σε μια οικογενειακή και ευχάριστη ατμόσφαιρα στον πρώτο όροφο του Γενικού Προξενείου, την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021, το απόγευμα..

Η καλοκαιρινή ραστώνη δεν στάθηκε ικανή να εμποδίσει τους λίγους αλλά εκλεκτούς επισήμους, τους φίλους και τους στενούς συνεργάτες της Προξένου, από το να προσέλθουν για να την αποχαιρετίσουν, ενόψει της αποχώρησης από το διπλωματικό αυτό πόστο και την ανάληψη των νέων της καθηκόντων της, στην Πρεσβεία της Τεχεράνης.

Μεταξύ των επισήμων ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Πρόεδρος της AHEPA κ. Τζιμ Κόκοτας η κ. Πολέτ Πούλου από την οργάνωση «Ηγεσία των 100», ο κ. Νικόλαος Μπάρδης, από το Παν Γκριγκόριαν Μέτρο ΝΥ και την Ιόνιο Ομοσπονδία, η κ. Στέλλα Κοκόλη από την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών, ο πρώην Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου «Ασκληπιός» κ. Γιώργος Λιακέας και όσοι από τους συναδέλφους της κ. Ζωχιού επέστρεψαν από τις διακοπές τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος πρόσφερε στην κ. Ζωχιού μια εικόνα της Παναγίας ρωσικής προέλευσης. Φωτογραφία: ETA PRESS

Εκείνη, πρόσχαρη και ευγενική υποδεχόταν τους καλεσμένους με χαμόγελο και στεκόταν υπομονετικά για αρκετή ώρα, με όσους ήθελαν να βγάλουν μια φωτογραφία.

Μάλιστα όταν ήρθε η στιγμή για να εκφράσει δυο λόγια αγάπης, η κ. Ζωχιού δεν μίλησε για τα συναισθήματά της, ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν, αλλά περισσότερο μίλησε για το έργο του Γενικού Προξενείο σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της Πανδημίας του κορωνοϊού.

Πέρασαν είπε, τέσσερα χρόνια και είναι πολύ δύσκολο να αποχαιρετά κανείς την «οικογένειά του».

Εδώ, πρόσθεσε μεγάλωσε η οικογένειά μου, με την άφιξη του γιού μου Γιάννη, αλλά και γιατί γνώρισα (όλους) εσάς.

Κατόπιν εν συντομία αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Ελληνικό Προξενείο δεν έκλεισε στο διάστημα της κορύφωσης της Πανδημίας στη Νέα Υόρκη. «Ήμασταν, πρόθεσε, κάθε μέρα εδώ. Δώσαμε την ψυχή μας. Για να ανταποκριθούμε, είπε στην συνέχεια, στις ιδιαίτερες ανησυχίες των Ομογενών μας. Η Πανδημία λειτούργησε και ως επιταχυντής».

Η πρόξενος Λάνα Ζωχιού και ο γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνταντίνος Κούτρας.

Βελτιώσαμε, συμπλήρωσε, τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών μας. «Είχαν γίνει ήδη πολλά βήματα, αλλά φτάσαμε σήμερα να μιλάμε ότι το Γενικό Προξενείο έχει περάσει σε μια νέα εποχή.

Από τον Μάιο του 2020 μέχρι σήμερα εκδόθηκαν πάνω από 7.000 διαβατήρια. Από το ληξιαρχικό τμήμα παρατηρήθηκε μια αύξηση 300 τοις εκατό στα αιτήματα των Ομογενών για απόκτηση της Ελληνικής ιθαγένειας».

Είμασταν εδώ, συνέχισε, για να αντιμετωπίσουμε μια άνευ προηγουμένου κρίση αλλά κυρίως για να λύσουμε προβλήματα.

Αποχωρώ, πρόσθεσε, απευθυνόμενη στον κ. Κούτρα, υπερήφανη. «Τιμή μου που υπηρέτησα μαζί σας. Σας εύχομαι κατέληξε να επιτύχετε ότι έχετε οραματιστεί».

Κατόπιν αναφερόμενη στους συνεργάτες της, τα στελέχη του Γενικού Προξενείου, ευχαρίστησε όλους ονομαστικά.

Ο Γενικός Πρόξενος Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας στην σύντομη παρέμβασή του υπογράμμισε ότι η συνδρομή της κ. Ζωχιού στην αντιμετώπιση των προκλήσεων σε ό,τι αφορά το θέμα της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών του Προξενείου, ήταν καθοριστική.

Οι λίγοι αλλά εκλεκτοί φίλοι και συνάδελφοι της Προξένου κ. Λάνας Ζωχιού. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ο κ. Κούτρας επεσήμανε ότι η κ. Ζωχιού έχει μια εξαιρετική οικογένεια και θα έχει μια λαμπρή καριέρα.   

Ο ίδιος πρόσφερε στην κ. Ζωχιού ένα μικρό δώρο αλλά στάθηκε ιδιαίτερα στην ευχή εκ μέρους της Οικογένειάς του, αφήνουμε, έλεγε η ευχή: «αφήνουμε πίσω τα παλιά, αφήνουμε το παρόν και κοιτάμε μπροστά».

Είμαι ευγνώμων σε όλους εσάς, τους συμπατριώτες μου, γιατί μου διδάξατε πάρα πολλά από την εμπειρία και το έργο σας αλλά και την κριτική σας.

Κατόπιν η κ. Στέλλα Κοκόλη πρόσφερε στην κ. Ζωχιού μια αναμνηστική πλάκα, σε αναγνώριση της στενής συνεργασίας της μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς.

Εκ μέρους της AHEPA, ο νέος ύπατος Πρόεδρος κ. Τζιμ Κόκοτας, ευχαρίστησε την κ. Ζωχιού για τις υπηρεσίες της και της ευχήθηκε τα καλύτερα.

Ο κ. Νίκος Μπάρδης ευχαρίστησε την συμπατριώτισσά του για την υποστήριξη που παρείχε στον Παν-κερκυραϊκό και πρόσφερε δύο αναμνηστικές πλάκες. Μια εκ μέρους του Παν κερκυραϊκού και μια εκ μέρους της Ιόνιας Πολιτσιστικής Ομοσπονδίας.

Ο κ Μπάρδης επεσήμανε ότι λόγω της Πανδημίας δεν στάθηκε δυνατό να τιμήσουν σε επίσημη εκδήλωση στην διάρκεια της περασμένης χρονιάς, την κ. Ζωχιού, όπως το είχαν προγραμματίσει.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην διάρκεια της 20ετούς θητείας του ως Αρχιεπίσκοπος είχε την ευτυχία να έχουμε πολύ καλούς Γενικούς Προξένους και Προξένους.

Ο κ. Δημήτριος τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι εδώ στη Νέα Υόρκη καθιερώθηκε η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Απλουστεύθηκε, πρόσθεσε, πάρα πολύ η έκδοση πιστοποιητικών.

Ως ενθύμιο ο π. Παντελεήμων, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, αναζήτησε ένα δώρο με χρώμα Νέας Υόρκης και έτσι σας προσφέρει μια καταπληκτική πένα απο το Τίφανι.

Εγώ, συνέχισε, ο κ. Δημήτριος, θα σας δώσω μια ρωσική εικόνα δώρο. Στην κάρτα που συνόδευε το δώρο, ο κ. Δημήτριος σημείωσε: «Στην αξιότιμο και λίαν αγαπητή οικογένεια Ζωχιού, με θερμότατες ευχές για υγεία, ευημερία και άφθονη ευλογία αγαθού».

Για την σύντομη δεξίωση που ακολούθησε φρόντισε το εστιατόρια «Ελέα», που βρίσκεται στο, δυτικό Μανχάταν.

Στο τέλος κι αφού οι περισσότεροι καλεσμένοι είχαν αποχωρήσει η κ. Ζωχιού βγήκε μέχρι την εξώπορτα του Προξενείου για να συνομιλήσει και να χαιρετίσει τους τελευταίους ομογενείς.

- Advertisement -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.