ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κ.κ.  Γιώργος Γεωργόπουλος, Απόστολος Τομόπουλος και Νίκος Βέλλιος, οι οποίοι αποτελούν την μειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων το βράδυ της Πέμπτης, 29 Ιουλίου 2021, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και τόσο στις εισαγωγικές τοποθετήσεις, όσο και στις απαντήσεις των ερωτήσεων, επέρριψαν τις ευθύνες για την κατάντια της Ομοσπονδίας και την καθυστέρηση των εκλογών στην πλειοψηφία της επιτροπής των Πρώην προέδρων.

Στη συνέντευξη συμμετείχε αυτοβούλως και ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας, ο οποίος μετά το πέρας των απαντήσεων των πρώην προέδρων μίλησε και προσπάθησε να αποδώσει τις ευθύνες για την αποτυχία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων στον επίτιμο πρόεδρο και ευεργέτη της Ομοσπονδίας, κ. Βασίλειο Σταθάκο και στον Δημήτριο Καλαμαρά, που τυγχάνει να είναι και δικηγόρος. Η συνέντευξη ήταν το μόνο γεγονός των δύο τελευταίων μηνών που υπήρχε τάξη και οι δημοσιογράφοι – ο γράφων, ο Χριστόδουλος Αθανασάτος και ο αθλητικογράφος των «Αναμνήσεων» Ντίνος Αυλωνίτης – ζήτησαν απαντήσεις για όλα τα ζητήματα τα οποία οδήγησαν στον εκτροχιασμό και στην αδράνεια την μεγαλύτερη δευτεροβάθμια οργάνωση ανά την Αμερική και τα οποία αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής και των ορκωτών λογιστών.

Στην συνέντευξη παρέστησαν ως παρατηρητές ο απερχόμενος πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο προσφάτως αποπεμφθείς συντονιστής της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων Τιμολέων Κακούρος, ο υπεύθυνος του Λευκώματος Νίκος Μπάρδης, ο γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής Αναστάσιος Καραγκούνης και τα μέλη της Γεώργιος Χρυσομαλλίδης και Γρηγόρης Δημητρουλάκος, καθώς επίσης και ο Γιάννης Κουταλής, ιδιοκτήτης του μπλογκ www.hellenism.me, οι οποίοι συνέβαλαν με τον δικό τους πολιτισμένο τρόπο και στην επιτυχία της συνέντευξης.

Η συνέντευξη

Η εν λόγω συνέντευξη είναι η πρώτη μετά από πολλά χρόνια και την απόλαυσαν όλοι οι παριστάμενοι και απέδειξε ότι η Ομοσπονδία θα ήταν σε καλύτερη μοίρα αν άνοιγε τις πόρτες της στους δημοσιογράφους και στις συσκέψεις των συλλογικών της οργάνων και των συνελεύσεων. Το λέμε και το υπογραμμίζουμε καθώς οι «Αναμνήσεις» ήταν παρούσες σε κάθε εκδήλωση της Ομοσπονδίας και από της ιδρύσεώς τους στις 2 Μαϊου 2018 μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο και έχουν καλύψει με αφοσίωση – όσο ελάχιστα άλλα μέσα ενημέρωσης – τις πανομογενειακές συγκεντρώσεις για την παρέλαση και τις ερανικές εκδηλώσεις.

Και ήταν ανεπιθύμητες στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων και γι αυτό υπάρχει πλήρη συσκότιση για τα οικονομικά της Ομοσπονδίας και την λειτουργία των συλλογικών οργάνων και των αποφάσεων τους.

Το αίτημα των «Αναμνήσεων» για συνέντευξη τύπου έχει τεθεί έντονα από τις «Αναμνήσεις» προ δύο μηνών και συγκεκριμένα την επόμενη του εκλογικού συνεδρίου, λόγω του απαράδεκτου τρόπου με τον οποίο έγινε η ανάδειξη και η επικύρωση των υποψηφίων για τη νέα ηγεσία, καθώς επίσης και της εμβάθυνσης της κρίσης που εδώ και τέσσερις μήνες ταλανίζει την Επιτροπή των Πρώην Προέδρων.

Η πλειοψηφία μέχρι και ετούτη την ώρα δεν κατάφερε να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να ανοίξει τα χαρτιά ενώπιων των δημοσιογράφων. Η μειοψηφία δέχτηκε με την προϋπόθεση να γίνει μετά την έκτακτη γενική συνέλευση (που θα συνέλθει σήμερα το βράδυ), αλλά ένεκα της επιμονής μας έγινε μια μέρα πριν τη γενική συνέλευση.

Απεμπολή ευθυνών αντί της αυτοκριτικής

Οι εισαγωγικές δηλώσεις όλων των ομιλητών, όπως θα δείτε και από τα βίντεο που αναρτήσαμε στο κανάλι των «Αναμνήσεων» του YouTube, ήταν γενικόλογες και χωρίς το στοιχειώδες αίσθημα αυτοκριτικής. Αντ’ αυτού επιδόθηκαν σε ευθεία επίθεση κατά της πλειοψηφίας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων και του επιτίμου προέδρου και ευεργέτη της Ομοσπονδίας, Βασιλείου Σταθάκου. Και με την στάση τους έναντι του κ. Σταθάκου απέδειξαν πόσο εύστοχη είναι η ρήση: «Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος».

Αν και είχαμε ζητήσει από τους κ.κ. Τομόπουλο, Γεωργόπουλο και Βέλλιο να προσκομίσουν στοιχεία και τεκμήρια που αποδεικνύουν τα ουσιαστικά αίτια της κρίσης στην προηγούμενη διοίκηση, την κακοδιαχείριση και τις οικονομικές ατασθαλίες, εν τούτοις δεν προσκόμισαν κανένα έγγραφο. Ο τέως πρόεδρος, κ. Πέτρος Γαλάτουλος, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, προσκόμισε φακέλους με τα αποδεικτικά στοιχεία που – όπως ισχυρίζεται – που αποδεικνύουν όλα έγιναν σύννομα και βάσει των διατάξεων του καταστατικού δεν παρέδωσε στους δημοσιογράφους τα τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι οι δωρεές του κ.κ. Ιβάν Σαββίδη και του Παντελή Μπούμπουρα τελεταρχών των παρελάσεων του 2017 και 2018 αντίστοιχα. Υποσχέθηκε όμως να τα παραδώσει στην Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή και στους ορκωτούς λογιστές.

Η έλλειψη του πνεύματος αυτοκριτικής στέρησε την δυνατότητα στους πρώην προέδρους να αποδείξουν ότι τα συμφέροντα της Ομοσπονδίας – τα οποία συνάδουν με τα συμφέροντα της οργανωμένης ομογένειας είναι υπέρ άνω των ατομικών και των κομματικών τους συμφερόντων.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γιώργος Γεωργόπουλος, Γιάννης Κουταλής, Τιμολέων Κακούρος, Δημήτρης Τσάκας, Χριστόδουλος Αθανάσατος, Νίκος Μπάρδης, Πέτρος Γαλάτουλας, Αναστάσος Καραγκούνης,, Γρηγόρης Δημητρουλάκος, Απόστολος Τομόπουλος και Νίκος Βέλλιος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Αναπάντητα ερωτήματα

Οι «Αναμνήσεις»  και οι άλλοι συνάδελφοι έθεσαν επί τάπητος ερωτήσεις σχετικά με την διαχείριση των ρευστών από τους κ.κ. Πέτρο Γαλάτουλα, Κλεάνθη Μεϊμάρογλου, Αθανάσιο Αρώνη, Δημήτριο Παλιούρα, Βασίλειο Γκουρνέλο και Μαρία Ζαλώμη και δεν έλαβαν πειστικές απαντήσεις και ούτε τεκμήρια για τον τρόπο διαχείρισης των μετρητών και το πιο σημαντικό κράτησης μεγάλων ποσών σε διάφορα συρτάρια της Ομοσπονδίας.

Αναπάντητο έμεινε και το ερώτημα σχετικά με τα έσοδα της Ομοσπονδίας από τις ενοικιάσεις των δύο αιθουσών του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου, καθώς επίσης του χώρου στάθμευσης της Ομοσπονδίας (που σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό πρέπει να ξεπερνούν κατά πολύ τις τριάντα χιλιάδες τον χρόνο).

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των «Αναμνήσεων» σχετικά με τα έργα που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, το κόστος τους, την διαφάνεια και άλλα παρεμφερή ήταν γενικόλογες και δεν κατάφεραν να επισημάνουν τα κακώς κείμενα τα οποία πρέπει να αναλάβει να διορθώσει και δρομολογήσει η νέα ηγεσία της Ομοσπονδίας που κατά πάσα πιθανότητα θα εκλεγεί τον Σεπτέμβριο.

Από αριστερά διακρίνονται οι πρώην πρόεδροι Απόστολος Τομόπουλος,Νίκος Βέλλιος και Γιώργος Γεωργόπουλος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Ανανέωση της Ομοσπονδίας

Οι απαντήσεις σχετικά με τους Συλλόγους Σφραγίδες, ήταν ανιαρές και αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την προσέλκυση των Συλλόγων που έχουν αποχωρήσει και των κοινοτήτων που έχουν αποχωρήσει από την Ομοσπονδία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάντια της Ομοσπονδίας και κυρίως την έλλειψη διαφάνειας και την καταστρατήγηση του καταστατικού της Ομοσπονδίας.

Αν και πέρασαν πέντε περίπου μήνες από την ανάληψη των ευθυνών από την Επιτροπή των Πρώην Προέδρων, εν τούτοις δεν αναλήφθηκε κάποια δημόσια πρωτοβουλία για ανανέωση της γενικής συνέλευσης και την αποπομπή των εκπροσώπων των σφραγίδων και των γυρολόγων.

Γυρολόγους στην Ομοσπονδία καλούν τους αντιπροσώπους που συμμετέχουν δεκαετίες στις συνελεύσεις και όταν δεν καταφέρνουν να εκλεγούν αντιπρόσωπο με τον σύλλογο που ανήκουν εισέρχονται στην γενική συνέλευση είτε εντασσόμενοι στο δυναμικό των σφραγίδων, είτε λαμβάνουν μεταγραφές σε άλλους συλλόγους – κυρίως στους ετοιμοθάνατους.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Ο Γιώργος Γεωργόπουλος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.