ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα στο Μανχάταν την Κυριακή τίμησε τη μνήμη των πρώην προέδρων και μελών των κοινοτικών συμβουλίων, καθώς επίσης και των πρώην προέδρων και των στελεχών της Φιλοπτώχου Αδελφότητας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του νέου ιερατικού προϊσταμένου, π. Γεωργίου Καζούλη και της προέδρου της κοινότητας Λυδίας Βαγγέλου – Καλλιμάνη, η οποία έτυχε κοινής αποδοχής και επαινέθηκε από τον Επίσκοπο Μηδείας, κ. Απόστολο.

Το Μνημόσυνο συνδυάστηκε και με την Αρτοκλασία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πατμίων Νέας Υόρκης «Ξάνθος ο Φιλικός», ο οποίος τίμησε την μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Η γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου εορτάστηκε το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020.

Ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος στο κήρυγμά του μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της κοινότητας και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί είναι η πρώτη φορά που ιερουργεί βοηθούμενος από τον τέως ιεροδιάκονό του και νυν πρεσβυτέρου, π. Γεωργίου Καζούλη.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο νέος ιερατικός προϊστάμενος ανήκει στη νεότερη γενιά των κληρικών που έχει αναλάβει τα ηνία των κοινοτήτων των Μανχάταν και μαζί με το κοινό αναφώνησαν «Άξιος».

Στην συνέχεια επαίνεσε την πρόεδρο και τον π. Γεώργιο Καζούλη για την πρωτοβουλία τους να τιμήσουν την μνήμη των πρώην προέδρων και των μελών του κοινοτικού συμβουλίου και της Φιλοπτώχου Αδελφότητας και τόνισε ότι ο περικαλλής ναός του Αγίου Σπυρίδωνα χτίστηκε από τους πρωτοπόρους οι οποίοι οραματίστηκαν και έχτισαν ναούς και σχολεία και παρέδωσαν στις νεότερες γενιές μια αξιοζήλευτη υποδομή.

Σε πρώτο πλάνο ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Πατμίων “Ξάνθος ο Φιλικός” Βασίλειος Κωνσταντάς, ο οποίος έλαβε τον άρτο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στην κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα επεσήμανε ότι είναι μια από τις πιο ιστορικές κοινότητες της Νέας Υόρκης και συνάμα μητέρα Μητροπολιτών και ηγετών σε όλους τους τομείς.

Ειδική μνεία έκανε στον Μητροπολίτη Βοστώνης, κ. Μεθόδιος ο οποίος είχε διατελέσει ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Σπυρίδωνα, στον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελο, ο οποίος μεγάλωσε στους κόλπους της κοινότητας και μάλιστα την διακόνησε και ως ιερατικός προϊστάμενος και στον π. Αλκιβιάδη Καλύβα, ο οποίος είναι καθηγητής στην Θεολογική Σχολή της Βοστώνης.  

«Γνώρισα πολλούς ανθρώπους που έχουν καλή θέση στην κοινωνία, είναι μορφωμένοι. Έχουν καλές θέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Αμερική και έχουν σπουδάσει στο σχολείο του Αγίου Σπυρίδωνα. Γνώρισα επίσης και παιδιά που ήταν ιερόπαιδες και σήμερα έχουν την δική τους οικογένεια, ή κοπέλες που συμμετείχαν στο Κατηχητικό του Αγίου Σπυρίδωνα και σήμερα είναι μητέρες ή ακόμη και γιαγιάδες και συνεχίζουν την παράδοση», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος.

Σε πρώτο πλάνο ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος και ο επιχειρηματίας – ευεργέτης Στυλιανός Ζερβούδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εκτενή αναφορά έκανε και στις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για να μολυνθεί κανείς λαμβάνοντας την Θεία Κοινωνία.

Ο π. Γεώργιος Καζούλης  καλωσόρισε τον Επίσκοπο Μηδείας, κ. Απόστολο και μεταξύ άλλων τόνισε: «Για μένα προσωπικά είναι τιμή και χαρά που σας καλωσορίζω για πρώτη φορά ως ιερέας του Αγίου Σπυρίδωνος. Την τελευταία φορά που ήμασταν μαζί σε τούτη την μεγαλώνυμη κοινότητα ήμουν διάκονός σας. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο όχι μόνο διότι με χειροτόνησε, αλλά και μου εμπιστεύτηκε ετούτη την κοινότητα».  

Σε πρώτο πλάνο ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Γεώργιος Καζούλης και ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος και ο π. Γεώργιος Καζούλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την Αρτοκλασία υπέρ υγείας των Πατμίων της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο επιχειρηματίας Κωσνταντίνος Πρέντζας.
Στιγμιότυπο από την Θεία Κοινωνία στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, ο οποίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.