ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κοινότητα της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπρούκλιν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο να αναδείξει και τιμήσει την Μητέρα της Χρονιάς. Την παραμονή της εορτής (Σάββατο, 9 Μαϊου 2020) ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Δαμασκηνός Γκανάς και ο εφημέριος, π. Γεώργιος Καζούλης μετέβησαν στο σπίτι της Εύας (Ευανθίας) Παναγή και της δώρισαν την ανθοδέσμη που υπό κανονικές συνθήκες θα της δώριζαν ανήμερα της εορτής, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία.

Η τιμώμενη τους ευχαρίστησε για την τιμή και για την αγάπη και τους είπε ότι αυτή η ανθοδέσμη έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι προέρχεται από την κοινότητα την οποία υπηρέτησε με πάθος.

Η κ. Παναγή έχει αφιερώσει όλη της την ζωή στη Ελληνική Παιδεία και στην κυριολεξία έχει σμιλέψει τις ψυχές δύο τουλάχιστον γενεών ομογενών.

Αρχικά είχε διδάξει την Ελληνική Γλώσσα στο Ημερήσιο Σχολείο της Κοινότητας της Κοίμησης της Θεοτόκου και όταν ιδρύθηκε το Ελληνικό Σχολείο Τσάρτερ ανέλαβε τα καθήκοντα του της διευθύντριας του τμήματος Ελληνικών τα οποία εκτέλεσε με πάθος και αφοσίωση για οκτώ συναπτά έτη μέχρι και την αφυπηρέτησή της το 2013.

Ανθοδέσμη στην Παναγία

Το πρωί της Κυριακής, 10 Μαϊου 2020, ο π. Γεώργιος Καζούλης συνοδευόμενος από τον πρωτοψάλτη Δημήτριο Κεχαγιά τέλεσαν τον Όθρο και την Θεία Λειτουργία και ελλείψει άλλης γυναίκας εναπόθεσαν μια ανθοδέσμη στην εικόνα της Παναγίας προσευχόμενοι όπως χαρίζει υγεία και δύναμη σε όλες τις μητέρες της κοινότητας που παρακολουθούσαν την Θεία Λειτουργία σε απ΄ευθείας μετάδοση από τους υπολογιστές και τις λοιπές έξυπνες συσκευές.

Η εν λόγω Θεία Λειτουργία ήταν η πρώτη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο π. Γεώργιος Καζούλης, λόγω της καραντίνας στην οποία εισήλθε λίγες ημέρες μετά την χειροτονία του, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβε χώρα στις 21 Μαρτίου 2020 προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.

Ο εφημέριος του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου του Μπρούκλιν, ο οποίος τέλεσε την πρώτη μετά την χειροτονία του Θεία Λειτουργία.

«Ζούμε πρωτόγνωρες με όλη την σημασία της λέξεως στιγμές και τελέσαμε την Θεία Λειτουργία με αδειανά στασίδια. Παρά ταύτα τα μέλη και τα στελέχη της κοινότητάς μας παρακολούθησαν εξ αποστάσεως και προσευχηθήκαμε όλοι μαζί υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών όλων των θυμάτων του κορωνοϊού και υπέρ της ταχείας ανάρρωσης όλων όσων νοσηλεύονται σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς επίσης και υπέρ υγείας όλων των ανδρών και των γυναικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας», επεσήμανε ο π. Γεώργιος Καζούλης.

«Προσευχηθήκαμε να αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα λίαν συντόμως και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Να ανοίξουν οι ναοί και να βρεθούμε και πάλι μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τους ενορίτες και ιδίως με τα παιδιά και τους νέους», επεσήμανε ο π.  Γεώργιος ο οποίος από τότε που χειροτονήθηκε εις διακόνου είχε αναλάβει τα προγράμματα για τα παιδιά και τους νέους και κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών νέων επαγγελματιών για την κοινότητα.

Το κήρυγμα    

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το κήρυγμα του π. Γεωργίου που αναφέρθηκε με συγκίνηση στην κατάσταση που επικρατεί λόγω του κορωνοϊού και επεσήμανε: «Χριστός Ανέστη αδελφοί μου!

Πόσο θα χαιρόμουν να ήμασταν όλοι μαζί σήμερα εδώ στον όμορφο ναό μας, να βροντοφωνάξουμε το Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη ο Κύριος. Να αντηχούσαν οι φωνές μας και το σκίρτημα της καρδιάς μας μέχρι τα πέρατα της γης. Να είναι τέτοια η χαρά μας όπως και η χαρά του θαύματος που έζησε ο Παράλυτος της Ευαγγελικής περικοπής. Ένας άνθρωπος αδύναμος. Να μη μπορεί να κάνει τίποτα από μόνος του. Αλλά με υπομονή και ελπίδα να περιμένει την ίαση του μετά από 38 χρόνια αναπηρίας. Βρισκόταν σε μια δεξαμενή η οποία ονομαζόταν στα εβραϊκά Βηθεσδά δηλαδή, δεξαμενή του ελέους.  Εκεί ανά διαστήματα την επισκεπτόταν ένας άγγελος του Θεού και τάραζε τα νερά. Ο πρώτος που θα έμπαινε μέσα, θα έβρισκε την ίαση από κάθε είδους ασθένειας, η οποία  τον ταλαιπωρούσε.  Τον πλησίασε τότε ο Ιησούς και τον ρωτάει: θέλεις να γίνεις καλά; 

Ο π. Γεώργιος Καζούλης στην ωραία πύλη.

(Βλέπετε την ευγένεια και την ελευθερία την οποία ο Ιησούς μας δίνει. Ακόμη και για να μας βοηθήσει περιμένει την δική μας συγκατάθεση).

Ο παράλυτος τότε του απαντάει: δεν έχω κανέναν άνθρωπο να με βοηθήσει, να με ρίξει στην δεξαμενή την ώρα που ο Άγγελος ταράζει τα νερά. 

Δεν είχε συγγενείς; Δεν είχε φίλους; Δεν είχε κανέναν να τον βοηθήσει, να σταθεί  στον πόνο και την θλίψη του; 

Ο λαός λέει ότι στις δύσκολες στιγμές της ζωής σου θα καταλάβεις ποιοι είναι φίλοι σου. Ποιοι πραγματικά σε αγαπούν.

Και στις μέρες μας στις οποίες πολλοί βιώνουν την ασθένεια του κορονοιού αλλά και άλλες ασθένειες, βλέπουν ποιοι στέκονται δίπλα τους και τους στηρίζουν. 

Αυτοί που είναι μόνοι τους, ας μην απελπίζονται. Γιατί θα δει ο Χριστός την κατάσταση τους και την υπομονή τους και θα τους επισκεφθεί ο ίδιος όπως κι εδώ με τον παράλυτο… 

Σε πρώτο πλάνο οι Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, π. Γεώργιος Καζούλης και ο. Γεράσιμος Μακρής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Χριστός γνωρίζοντας πόσα χρόνια υπέφερε και είδε την πίστη του και την υπομονή του με ένα του λόγο τον θεράπευσε.  Του είπε σήκω και πάρε το κρεβάτι σου και περπάτα.  

Σήμερα αγαπητοί μου αδελφοί, ο Αναστημένος Κύριος μας Ιησούς Χριστός καλεί τον καθένα από εμάς να σηκωθούμε να πάρουμε το κρεβάτι μας το οποίο είναι τα πάθη μας, οι αδυναμίες μας, οι αμαρτίες μας και να περπατήσουμε. Η ευλογία Του αυτή δεν είναι μόνο για λίγους αλλά για όλο τον κόσμο. Ο Χριστός δείχνει το έλεος του ακόμη και σε αυτούς που δεν τον γνωρίζουν όπως ο Παράλυτος του ευαγγελίου, όταν τον ρώτησαν ποιος σε θεράπευσε και σου είπε να κουβαλήσεις μαζί το κρεβάτι σου,  εκείνος δεν ήξερε τι να τους πει. Έζησε μόνο  την χαρά του θαύματος.

Έτσι λοιπόν μας ρωτάει ο Ιησούς αν θέλουμε να θεραπευτούμε από τα πάθη μας, τις αμαρτίες μας, την αδιαφορία μας για τον πλησίον μας και την αχαριστία μας για τις ευεργεσίες του Θεού στη ζωή μας. Όσοι  δεχτούν το έλεος Του, τους χαρίζει να ζήσουν μια νέα ζωή. 

Μπορεί πολλές φορές από αδυναμία να πέσουμε ξανά στα ίδια μας λάθη ή σε χειρότερα αλλά όσοι ζουν με μετάνοια, εξομολόγηση και ταπείνωση θα δουν τον Χριστό δίπλα τους να τους σηκώσει και να τους χαρίζει ως στοργικός πατέρας την χαρά της ζωής. 

Ας αφήσουμε όλοι μας τους φόβους και τις αμφιβολίες μας και να βρούμε την δύναμη μέσα από την Ανάσταση του Χριστού.

Από αριστερά διακρίνονται οι Κωνσταντίνος Πρέντζας, Στυλιανός Ζερβούδης., π. Γεώργιος Καζούλης Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, πρεσβυτέρα Δήμητρα Καζούλη Βασιλοπούλου και Αννα – Μαρία, Σταύρος Χαβιάρας και Άγγελος Μαλλάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Για την Γιορτή της Μητέρας

Αναφερόμενος στην Γιορτή της Μητέρας ο π Γεώργιος επεσήμανε: Σήμερα είναι επίσης μια ημέρα ξεχωριστή από όλες τις άλλες, είναι η γιορτή της μητέρας, ήθελα να ευχηθώ σε όλες της μητέρες χρόνια πολλά! 

Να σας ευχαριστήσω για την στοργική σας αγάπη, τις θυσίες σας, τους κόπους σας, τις προσευχές σας, την υπομονή σας, τα τρυφερά σας χάδια και άλλα πολλά το οποία δίνετε συνεχώς μεγαλώνοντας τα παιδιά σας.

Ρωτούσε μια φορά μια μητέρα το παιδί της: παιδί μου, τι θα έκανες αν έχανα το φως μου;

Απαντάει το παιδί: Θα σε έπαιρνα στο καλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

Ξαναρωτάει η μητέρα: τι θα έκανες αν ακόμη δεν μπορούσα να δω; 

Απαντάει το παιδί: θα σε έπαιρνα στο καλύτερο νοσοκομείο του κόσμου! 

Η μητέρα του λέει: σ ‘αγαπώ παιδί μου! Μετά ρώτησε το παιδί την μητέρα του: μητέρα τι θα έκανες εσύ αν έχανα το φως μου;

Και η μητέρα λέει: παιδί μου εγώ θα σου έδινα τα δικά μου μάτια!  

Βλέπετε πόση δύναμη έχει η μητρική αγάπη… Αυτή την δύναμη της αγάπης την βλέπουμε ξεκάθαρα στο πρόσωπο της Παναγίας μας. Η οποία είναι το καλύτερο χριστιανικό πρότυπο μητέρας. Όπως ψάλλουμε στους χαιρετισμούς…Ω πανύμνητε μητερ η τεκουσα των πάντων αγιων αγιωτατον Λογον…!  

Σήμερα, στην Παναγία μας, θέλω να προσφέρουμε μια όμορφη ανθοδέσμη ως ένδειξη αγάπης και  ευγνωμοσύνης για τον ρόλο της ως μητέρα του Θεού αλλά και για τις μεσιτείες της στον Υιό της για όλους εμάς. Πάντα η Παναγία μας να είναι μαζί σας!

-Advertisement-

1 COMMENT

  1. Μεγάλο ατόπημα έκανε ο Παπάς της Κοίμησης
    της Θεοτόκου στο Brooklyn τιμώντας μια
    γυναίκα όσο μεγάλη και εάν είναι η προσφορά της. Η χθεσινή μέρα ήταν αφιερωμένη σε κάθε
    γυναίκα που φέρει τον τίτλο της Μάνας , της
    Μάνας που έφερε, βύζαξε, αγάπησε και μεγάλωσε
    παιδιά στον κόσμο, ακόμη και εκείνες που δεν γέννησαν , αλλά είχαν την ψυχική αγάπη να υιοθετήσουν παιδιά. Είναι αδιανόητο την ξεχωριστή αυτή γιορτή να ξεχωρίσεις μια μάνα
    από τις άλλες, αυτό λέγεται διάκριση και τιμωρείται από τον Θεό και τους ανθρώπους.
    Είναι διάκριση που σπέρνει διχόνοια στην κοινότητα διότι κανένας άνδρας και κανένα παιδί δεν παραδέχεται πως υπάρχει άλλη Μητέρα καλύτερη από την δική του. Υπάρχουν Μανάδες
    χήρες που παλεύουν μέσα στην ζούγκλα που
    λέγεται ζωή , για να μεγαλώσουν και να
    σπουδάσουν παιδιά. Θα μπορούσατε να κάνετε μια ξεχωριστή εκδήλωση και να τιμήσετε την
    δασκάλα για την προσφορά της στην παιδεία.
    Στην γιορτή της Μάνας πρέπει να τιμούνται όλες
    οι Μητέρες το ίδιο για να μην γίνονται παρεξηγήσεις το είχα γράψει και παλαιότερα και η
    λύση είναι ένα τριαντάφυλλο σε όλες τις Μητέρες
    παράλληλα με το αντίδωρο, η λόγω της εκτάκτου
    κατάστασης ένα γράμμα σε όλες τις Μητέρες της
    κοινότητας .
    Και τούτη την ύστατη ώρα ένα συγνώμη του Ιερέως θα έχει αίσιον αποτέλεσμα. Η αναγνώριση
    του λάθους μας μας κάνει ξεχωριστούς, αντίθετα
    γινόμαστε αλαζώνες , ρετσινιά που δεν ταιριάζει
    σε άτομα που υπηρετούν τον Ύψιστο.
    Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μητέρες
    Στέλιος Τάτσης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.