ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Πνευματικό Κέντρο των Καστοριέων το απόγευμα της Κυριακής, 1ης Μαρτίου 2020, είχε πλημμυρίσει από στελέχη και μέλη του ιστορικού Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» που προσήλθαν για να αναβιώσουν το έθιμο του Χάσκαρη.

Η οργανωτική επιτροπή με επικεφαλής τον Γιώργο Ρέτζιο, ο πρόεδρος Δήμος Σιώκης και τα άλλα στελέχη, καθώς επίσης η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Κυριών Καστοριάς Τούλα Καλαπούτη και τα άλλα στελέχη είχαν έρθει νωρίτερα για να ετοιμάσουν τους πλάστρες και τις πολύχρωμες κλωστές για τα αυγά.

Ο Γιώργος Ρέτζιος καλωσόρισε τους Καστοριανούς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Θανάση Λιάμπα, που ως γνωστόν έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του για πολλά χρόνια στο Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών του Γουάιστόουν.

Στιγμιότυπα από τις ομιλίες της Τούλας Καλαπούτη και του Γιώργου Ρέτζιου.

Ο κ. Λιάμπας, όπως ανέφερε ο κ. Ρέτζιος του έμαθε τα μυστικά του κατ΄ εξοχήν επαγγέλματος των Καστοριέων και του εμφύσησε την να αγάπη για την ομογένεια και την Καστοριά.

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδεφότητας Κυριών Καστοριάς Τούλα Καλαπούτη ευχήθηκε σε όλους καλή Σαρακωστή και καλή Ανάσταση και κάλεσε τους συνδαιτυμόνες στις 15 Μαρτίου να παραστούν στο σαρακοστιανό γεύμα και να απολαύσουν τη φασολάδα και τα άλλα εδέσματα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην 100ή επέτειο ιδρύσεως της Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς και κάλεσε τους συνδαιτυμόνες να στείλουν εγκαίρως τις καταχωρήσεις τους για το ιστορικό λεύκωμα για την εκατονταετηρίδα.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Γιώργου Ρέτζιου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δήμος Σιώκης συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή και ευχήθηκε καλή Σαρακοστή και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία του δείπνου της Τσικνοπέμπτης που παρέθεσαν για δεύτερη χρονιά.

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκδηλώσεις επεσήμανε ότι την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020, θα παραθέσουν το Σαρακοστιανό Γεύμα με τη φασουλάδα και την Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020 θα συγκαλέσουν τη γενική συνέλευση στο πλαίσιο της οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην παρέλαση της 29ης Μαρτίου 2020 στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης και τόνισε ότι θα παρελάσουν με το δικό τους άρμα το οποίο είναι αφιερωμένο στην 100ή επέτειο της Φιλοπτώχου Αδεφότητας Κυριών Καστοριάς

Οι Καστοριείς ενώ παρακαολουθούν τις ομιλίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τι συμβολίζει ο Χάσκαρης

Τις απόκριες οι άνθρωποι μαζεύονταν σε σπίτια συγγενικά και φιλικά για να διασκεδάσουν, γιατί κατά τη διάρκεια της “Σαρακοστής” η χριστιανική θρησκεία δεν επέτρεπε διασκεδάσεις, γιατί ήταν αφιερωμένη σε προσευχές και μετάνοιες για ψυχική κάθαρση. Σ’ αυτές τις συγκεντρώσεις έπαιζαν το “Χάσκαρη”.
Ο αρχηγός της παρέας έδενε μια κλωστή στην άκρη μιας γερής βέργας, ή στον πλάστη που έπλαθαν οι γυναίκες τα φύλλα για την πίτα, και στην άλλη άκρη της κλωστής ένα λουκούμι, ή ένα αυγό καθαρισμένο, μια καραμέλα, ή και κάτι άλλο φαγουλάτο παρόμοιο στο μέγεθος, που να κεντρίζει την επιθυμία εκείνων που έπαιρναν μέρος στο παιχνίδι αυτό. Ιδίως νεαρών ατόμων.

Τότε κατεύθυνε με τη σειρά στον καθένα της παρέας, που κάθονταν σε σχήμα κύκλου το δώρο δεμένο στον πλάστη τρεις φορές για να μπορέσει να το χάψει (να τ’ αρπάξει) με το στόμα του, αν τελικά τα κατάφερνε το έτρωγε.

Στιγμιότυπο από το γεύμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Όλοι παρακολουθούσαν την προσπάθεια αυτή του καθένα, που συνοδεύονταν με επιφωνήματα ειρωνικά, γέλια ξεκαρδιστικά, και διάφορα σχόλια. Στο τέλος της διασκέδασης αυτής που αποτελούσε μέρος του προγράμματος της βραδιάς, ο αρχηγός έκαιγε την κλωστή στη φωτιά που φεγγοβολούσε στο τζάκι, κι όσο να γίνει στάχτη έλεγε “σταρ’ σταρ’, γάλα γάλα, κεράσια κεράσια, κουκούλια κ.ά., ανάλογα με την παραγωγή της χρονιάς που περίμενε ο σπιτονοικοκύρης, μα και οι παρευρισκόμενοι στην συγκέντρωση αυτή, για καλή και ευτυχισμένη σοδειά.

Στιγμιότυπο από το γεύμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.