ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος ευνθελθώντος εκτάκτος καταδικάζει την απόφαση του Τούρκου προέδρου για την μετατροπεί της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τον καλεί να επιδείξει σεβασμό στην πανορθόδοξη και παγχριστιανική συνείδηση.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής: Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος συγκληθείσα σήμερα εκτάκτως από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο, με βαθεία θλίψη και συντετριμένη καρδιά πληροφορήθηκε τη σημερινή απόφαση της Τουρκικής Κυβερνήσεως περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε ισλαμικό τέμενος.

Για τους ορθοδόξους όλου του κόσμου, αλλά και για όλο τον χριστιανικό κόσμο η Αγία Σοφία, η Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελούν ιερά πνευματικά κέντρα και παρακαταθήκη της πίστεως και της παραδόσεώς μας. Καλούμε λοιπόν την Τουρκική Κυβέρνηση να επιδείξει σεβασμό στην πανορθόδοξη και παγχριστιανική συνείδηση, η οποία σήμερα πληγώθηκε με την ατυχή αυτή απόφασή της.

Ο ιστορικός ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Χρήστος Μπόνης.

Ελπίζουμε αυτό να μη σημάνει και υπαναχώρηση και επιδείνωση της στάσης της Τουρκικής Κυβερνήσεως έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των λοιπών χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας και μία αρνητική στροφή στο σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών.

Η ιεραρχία, ο ιερός κλήρος, οι μοναχοί και ο πιστός λαός της Αρχιεπισκοπής μας είναι ανήσυχοι και προσεύχονται θερμά για την επικράτηση της ειρήνης, της αγάπης και της ευημερίας στην περιοχή, αλλά και για την αναθεώρηση της θλιβερής αυτής απόφασης.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.