ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Όταν συχνά λέμε ή γράφουμε ότι το Απογευματινό Σχολείο κράτησε ζωντανή την Ομογένεια και την γλώσσα μας, ορισμένοι αναγνώστες…σφυρίζουν κλέφτικα.

Όπως δηλαδή «σφύριζαν» και οι γονείς των μαθητών, από τον ενθουσιασμό τους, καθώς έβλεπαν τους μαθητές να χορεύουν τσάμικο.

Η γιορτή του Απογευματινού Σχολείου του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν μπορεί να καθυστέρησε να πραγματοποιηθεί ημερολογιακά, ωστόσο αποζημίωσε και τους πιο δύσπιστους από τους γονείς, που βλέποντας το τελικό αποτέλεσμα όχι μόνο χειροκρότησαν με θέρμη, αλλά στο τέλος αγκάλιασαν σφικτά τα παιδιά και συνεχάρησαν τους δασκάλους.

Ο μαθητής Αλέξανδρος Κωστόπουλος διάβασε το βιογραφικό του ήρωα της Επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη. Φωτογραφία: ETA PRESS

Και φυσικά κανείς δεν σκέφτηκε ότι ξεχάστηκαν οι ήρωες στο συρτάρι της καθημερινότητας.

Αντίθετα μάλιστα. Ήταν εκεί όλοι τους. Ο Μακρυγιάννης, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Καραϊσκάκης και τόσοι άλλοι.

Έβλεπες στο βλέμμα των παιδιών που τους παρουσίασαν ότι ειλικρινά έμαθαν από τόσο μικρά την ιστορία. Και την βροντοφώναξαν εντός της ανακαινισμένης αίθουσας «Χιώτη» του Καθεδρικού.

Ήταν μια από τις πιο συγκινητικές και ταυτόχρονα μηνυματοφόρες γιορτές, που αν υπήρχε ένας τηλεοπτικός σταθμός στην Ομογένεια θα έπρεπε να αναμεταδώσει χωρίς να κόψει ούτε μια στιγμή.

Το μικρό χορευτικό του Απογευματινού σχολείου του Καθεδρικού απέδωσε παραδοσιακούς χορούς. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ούτε καν την στιγμή που ένα παιδάκι ξέχασε τα λόγια του και έβαλε τα κλάματα.

Αμέσως η έμπειρη δασκάλα του, η κυρία Αθανασία Φίλιου, το αγκάλιασε, του ψιθύρισε λίγα παρηγορητικά λόγια και τον πήρε παράμερα.

Τα υπόλοιπα παιδιά κάλυψαν το κενό και έτσι η γιορτή συνεχίστηκε με τις απαγγελίες και τα τραγούδια των μαθητών.

Το σόου έπρεπε να γίνει και είχε στιγμές χαράς και στιγμές συγκίνησης.

Είχε και μαθητές ντυμένους με την στολή του τσολιά, τα μικρότερα παιδιά, του νηπιαγωγείου.

Η διευθύντρια του Απογευματινού Σχολείου του Καθεδρικού η κ. Ρούλα Τρικουνάκη-Λαμπράκη, υποδέχθηκε του γονείς και τους συγγενείς των μαθητών, που κατέκλυσαν την αίθουσα «Χιώτη». Τα παλαιότερα χρόνια η γιορτή γινόταν στο χολ της Εκκλησίας.

Όπως τότε έτσι και τώρα; Οι μικροί μαθητές ντυμένοι σαν τσολιαδάκια, περιμένουν υπομονετικά την σειρά τους για να κάνουν τις απαγγελίες τους. Εδώ μας θύμισαν τα χρόνια που στην θέση τους ήταν οι γονείς και πιο πριν οι παππούδες τους. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ωστόσο η χρήση της αίθουσας «Χιώτη», έδωσε άλλη χάρη και άλλο κύρος στην γιορτή αυτή.

Αν λάβουμε δε υπόψη ότι ακολούθησε και μια μίνι δεξίωση, τότε πράγματι μιλάμε για μια ολοκληρωμένη παραγωγή.

Η κ. Τρικουνάκη-Λαμπράκη επεσήμανε άλλωστε ότι η καθυστέρηση στην παρουσίαση της γιορτής, οφειλόταν εν μέρει και στο γεγονός ότι ήθελαν οι υπεύθυνοι να μπορούν να είναι εκεί, να πάρουν δηλαδή μέρος, όλα τα παιδιά του Σχολείου.

Ο ρόλος του σχολείου, είπε, είναι να μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού στα παιδιά σας, που είναι και δικά μας παιδιά.

Η κοινότητα, συμπλήρωσε η κ. Τρικουνάκη-Λαμπράκη, μπορεί να πετύχει πολλά πράγματα όπως αποδείχθηκε κάτω από την πνευματική ηγεσία του π. Καρλούτσου και την ηγεσία της Πρόεδρου της κ. Στέλλας Παντελίδη.

Αφιέρωμα στους Ήρωες του ´21

Ας δούμε με λεπτομέρειες την εξέλιξη αυτής της παραγωγής, που οι συντελεστές της ονόμασαν «Οι Ήρωες του 1821».

Μετά το καλωσόρισμα έψαλλαν όλοι μαζί το τροπάριο «Τη Υπερμάχω» και ακολούθησαν οι Εθνικοί Ύμνοι.

Έγινε κατόπιν η προσευχή από τον προϊστάμενο του Καθεδρικού ναού π. Νικόλαο Καρλούτσο.

Η δασκάλα κ. Ελλη Τσάκου μίλησε εν συντομία για την σημασία της 25ης Μαρτίου

Αμέσως μετά έγινε η απαγγελία των ποιημάτων. Σταθήκαμε ιδιαίτερα στην απαγγελία του μικρού μαθητή Ιωσήφ Rajamani, που απήγγειλε το ποίημα «Όλη η δόξα όλη χάρη» και δικαιολογημένα πήρε το πιο θερμό χειροκρότημα.

Το τμήμα 1Α παρουσίασε το ποίημα «Θαυμάζω την Ελλάδα μας» και λίγα λεπτά μετά η Νικολέττα Krueger τραγούδησε το τραγούδι «Περήφανοι όλοι»

Μετά από μια ακόμα αφήγηση πολλών μαθητών, ακούστηκε το τραγούδι «Ο Θούριος του Ρήγα».

Δεν ξέρουμε αν έφταιγε η δίχρονη διακοπή του κορωνοϊού, που δεν επέτρεψε να γίνουν τέτοιες γιορτές, αλλά προσωπικά μείναμε άναυδοι από το πάθος των μικρών μαθητών που ερμήνευσαν αυτό το τραγούδι, υπό την διεύθυνση του Φύτου Στράτη.

Ήταν μια εξαιρετική επιλογή και πιστεύω ότι ακόμα και το βίντεο από τα κινητά τηλέφωνα, δύσκολα μπορεί να την παρουσιάσει.

Ακολούθησε η παρουσίαση των Ηρώων από 19 συνολικά μαθητές.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι απαγγελίες κι ενώ το πρόγραμμα συνεχιζόταν με χορούς, ανέβηκε στο βήμα η πρόεδρος του Συμβουλίου του Καθεδρικού η κ. Στέλλα Παντελίδη, η οποία και συνεχάρη τους δασκάλους, τα παιδιά και τους γονείς.

Οι χοροί που παρουσιάστηκαν ξεσήκωσαν ενθουσιασμό και έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχουν με παλαμάκια και οι γονείς.

Η δασκάλα του χορευτικού η κ. Ολυμπία Μυλωνά έδωσε την ευκαιρία σε δυο τμήματα, το ένα με μικρά παιδιά και το δεύτερο με τα μεγαλύτερα να δείξουν το ταλέντο τους.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με τα μηνύματα της να είναι πιο έντονα και από τις μυρωδιές των φαγητών που είχαν στο μεταξύ ετοιμαστεί στην κουζίνα.

Ας είναι λοιπόν αυτή η γιορτή ο προάγγελος των εορτών που θα ακολουθήσουν στο σχολείο του Καθεδρικού και φυσικά η συμβουλή μας είναι να δηλώσετε από τώρα συμμετοχή στην επόμενη.

-Advertisement-

1 COMMENT

  1. Ευχαριστουμε για την περιγραφη της γιορτης και τα βιντεο ωστε να μπορεσουμε και μεις να παρακολουθησουμε τα παιδια στο ποιημα και τα τραγουδια!
    Ευγε στα παιδια δασκαλους, γονεις και παροικια για το εργο τους!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.