Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών απονέμει τα βραβεία του διαγωνισμού «Ελλάδα, Χρόνος και Ήλιος»

0
166
Η αφίσα της εκδήλωσης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής θα απονείμει βραβεία και επαίνους στους νικητές του διαγωνισμού λογοτεχνίας με θέμα «Ελλάδα, Χρόνος και Ήλιος». Η απονομή θα λάβει χώρα κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που θα διοργανώσει το βράδυ της Τετάρτης 11 Μαϊου 2022 και ώρα 6.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας η ποιητική ομάδα του Λυκείου του Αγ. Δημητρίου Αστόριας «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών».

Η εκδήλωση, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου, τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και αναμένεται να απευθύνει μήνυμα (μαγνητοφωνημένο) και ο γενικός Γραμματέας Γιάννης Χρυσουλάκης. Στην εκδήλωση αναμένεται να παραστεί και να μιλήσει και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ Ελπιδοφόρος.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής:

Η Εταρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής (Ε.Ε.Λ.Α.) προκήρυξε τον Νοέμβριο 2021 για τέταρτη συνεχή χρονιά διαγωνισμό λογοτεχνίας και διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ομογενειακά ή δημόσια σχολεία της πολιτείας της Νέας Υόρκης. 

Στόχος των διαγωνισμών ήταν και παραμένει η ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και η γνωριμία των μαθητών αυτών με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Φιλοδοξεί ο διαγωνισμός αυτός να επεκταθεί και στις άλλες πολιτείες των Η.Π.Α. καθώς επίσης και σε άλλους τομείς της καλλιτεχνικής δημιουργίας. 

Ο διαγωνισμός απευθύνεται κυρίως στην δεύτερη και μετέπειτα γενιές, γιατί αυτές οι γενιές είναι που θα αποτελέσουν τον αυριανό Ελληνισμό στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα γι’ αυτές τις γενιές είναι ορατός ο κίνδυνος αποκοπής τους από την χώρα καταγωγής, την γλώσσα και τον πολιτισμό της.

Ο τίτλος του Μαθητικού διαγωνισμού 2022 είναι: «Ελλάδα, Χρόνος και Ήλιος» και προσδιορίζει και την θεματολογία του διαγωνισμού. 

Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Η Ε.Ε.Λ.Α. επιδιώκει να στηριχθεί η προσπάθειά της από ομογενειακούς φορείς και ιδρύματα ή ομογενείς ώστε τα βραβεία να συνοδεύονται και από συγκεκριμένο χρηματικό ποσό και θα δημοσιοποιεί τον τελικό κατάλογο των υποστηρικτών και χορηγών με το ύψος της χορηγίας στην ετήσια γιορτή απονομής των βραβείων. 

Ήδη οι Σύλλογοι Αθηναίων, Καστοριανών, Κεφαλληνίων, η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία και πολλοί ομογενείς τιμούν την προσπάθεια αυτή με την συμμετοχή τους στην κάλυψη του κόστους των βραβείων του Διαγωνισμού.

Σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες, που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, απονέμονται έπαινοι συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα. Στους βραβευθέντες μαθητές και μαθήτριες απονέμονται τα αντίστοιχα βραβεία, περγαμηνή και χρηματικό βραβείο.

Φέτος, με την αποχώρηση τεσσάρων μαθητών και μαθητριών από την ποιητική ομάδα του Λυκείου του Αγ. Δημητρίου Αστόριας, τα οποία ήταν και ιδρυτικά μέλη αυτής της ομάδας, γι’ αυτούς τους μαθητές και μαθήτριες η ΕΕΛΑ αποφάσισε να απονείμει  Εύφημη Μνεία, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για την αγάπη τους στην ελληνική ποίηση,  με τις καλύτερες ευχές να εκπληρώσουν τα όνειρά τους στην πανεπιστημιακή τους ζωή.

Η απονομή των επαίνων και βραβείων θα γίνει κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που διοργανώνει η ποιητική ομάδα του Λυκείου του Αγ. Δημητρίου Αστόριας “ Ο κύκλος των χαμένων ποιητών” και η χορωδία του σχολείου στις 11 Μαΐου 2021 στι 6:00 το απόγευμα στο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης». 

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.