Η δεξίωση του Δημάρχου Ανταμς με την ευκαιρία της Παρέλασης έγινε στον κήπο

0
421
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες. Φωτογραφία: ETA PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με θερμά λόγια για τους Έλληνες και ιστορικά στοιχεία για το πρώτο εστιατόριο της Μητρόπολης,  (στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα-1857) που ήταν ελληνικό, μίλησε το βράδυ της Πέμπτης 2 Ιουνίου ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης κ. Ερικ Ανταμς, στην διάρκεια της καθιερωμένης Δεξίωσης πριν από την παρέλαση, που αυτή την φορά δόθηκε στους κήπους της Δημαρχιακής Κατοικίας (όπου όμως μέχρι στιγμής ο ίδιος χρησιμοποιεί μόνο για κοινωνικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Στην δεξίωση από πλευράς εκπροσώπων της Ομογένειας παρέστησαν τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος που ήταν και ο μόνος που μίλησε από την Ομογένεια καθώς και ο Τσέρμαν της Επιτροπής Παρέλασης Τζον Κατσιματίδης, ο κ. Λου Κάτσος και οι συμπρόεδροι κ. Νίκος Μπάρδης και κ. Δημήτρης Καλαμαράς καθώς και οι υπεύθυνοι των επιτροπών. Από πλευράς των Τελεταρχών ήταν εκεί η ομοσπονδιακή βουλευτής κ. Κάρολιν Μαλόνι. Επίσης ήταν παρόντες ο Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης (επίτιμος τελετάρχης) και η Ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά (τελετάρχης).

Αναφορά στον ρόλο και την παρουσία μελών της διοργανώτριας αρχής, δηλαδή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων έκανε από το μικρόφωνο, κατόπιν παρεμβάσεως, ένας σύμβουλος του Δημάρχου, του οποίου το όνομα δεν κατέστη δυνατό να καταγράψουμε.

Ο Πρόεδρος της AHEPA κ. Τζιμι Κόκοτας παραλαμβάνει τον έπαινο. Φωτογραφία: ETA PRESS

Όσον αφορά την «Προκήρυξη» που παρουσιάζει κάθε χρόνο ο Δήμαρχος, αυτή δεν δόθηκε στην διάρκεια της δεξίωσης. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής, αν και πότε θα επιδοθεί.

Ωστόσο προκήρυξη (Proclamation) δόθηκε στον Ομογενή διοικητή της Υπηρεσίας Κτηρίων (Building Department) κ. Γκας (Κωνσταντίνο) Σιράκη, αλλά αυτό δεν είχε σχέση με το γεγονός της Παρέλασης. Ωστόσο τιμήθηκαν με επαίνους τέσσερεις ακόμη Ομογενείς, εκ των οποίων όμως οι δυο έστειλαν αντιπροσώπους αφού δεν μπόρεσαν να παραστούν δια ζώσης.

Έτσι έπαινοι απονεμήθηκαν στον Αρχιμανδρίτη Ευγένιο Πάππα από την Κοινότητα των Τριών Ιεραρχών στο Μπρούκλιν, στον Πρόεδρο της AΗΕPA Τζίμι Κόκοτα, την πρόεδρο του Καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας  κ. Στέλλα Παντελίδη και στον Πρόεδρο του GAEPIS, που διατηρεί το ραδιοφωνικό σταθμό του Cosmos FM, κ. Στέλιο Τακετζή.

Ο ομογενής διοικητής δημοτικής υπηρεσίας Γκας Σιράκης της υπηρεσίας Κτηρίων (Βuilding Department) παραλαμβάνει το Proclamation από τον Δήμαρχο Ανταμς. Φωτογραφία: ETA PRESS

O Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Πάππας ευχαρίστησε δια ζώσης τον Δήμαρχο Αντάμς και επεσήμανε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τους δυο άνδρες, αφότου ο κ. Ανταμς υπήρξε Πρόεδρος του Μπρούκλιν.

Συγκρίσεις

Σε σχέση με άλλες παρόμοιες δεξιώσεις, στο παρελθόν, ο χώρος του Κήπου πρόσφερε κάποια μεγαλύτερη άνεση και υπήρχαν δύο μπαρ εντός της τέντας, ενώ φυσικά τους καλεσμένους διασκέδαζαν όπως και πριν και δυο μουσικοί, ο Κώστας Μπαλταζάνης στην κιθάρα και ένας ακόμη στο μπουζούκι.

Οι κήποι ως γνωστόν της Δημαρχιακής Κατοικίας βλέπουν προς την πλευρά της Αστόριας και συγκεκριμένα στην γέφυρα RFK, που συνδέει το Κουίνς με το Μανχάταν και το Μπρονξ.

Ο τσέρμαν της Επιτροπής Παρέλασης κ. Τζον Κατσιματίδης με την σοπράνο κ. Αναστασία Ζαννή και την κ. Στέλλα Κοκκόλη. Φωτογραφία: ETA PRESS

Όσον αφορά το μενού της Δεξίωσης, αυτό σύμφωνα με το πρωτόκολλο της νέας δημοτικής αρχής ήταν βασισμένο στην δίαιτα χορτοφάγων (vegan) που ακολουθεί ο κ. Ανταμς, αν και κάποια στιγμή προσφέρθηκε και «σουβλάκι κότας».

Η δεξίωση ξεκίνησε με προσευχή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και με ομιλία και λόγια ευγνωμοσύνης του ιδίου, που αναφέρθηκε στο μωσαϊκό εθνοτήτων που υπάρχει στην Πόλη.

Ο κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επέτειο των 100 χρόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και στην επαναλειτουργία του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, ενώ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την σημασία που αποδίδει στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα ως αναπόσπαστου κομματιού στο ύφασμα της Νέας Υόρκης αλλά και στην προσφορά της.

Καταλήγοντας ο κ. Ελπιδοφόρος αναφώνησε: «Ζήτω η Ελλάδα»

Αναμνηστική φωτογραφία. Ο Δήμαρχος με τα μέλη της Επιτροπής Παρέλασης και τους Ολυμπιονίκες Φανή Χαλκιά και Ιωάννη Μελισσανίδη. Φωτογραφία: ETA PRESS

Μιλώντας ο κ. Ανταμς, από την πρώτη κιόλας παράγραφο της ομιλίας του, θέλησε να ευχαριστήσει την Ομογένεια για την βοήθειά της και όπως τόνισε όταν στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κι ενώ βρισκόταν πίσω δημοσκοπικά, όπως ανέφερε, η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, στάθηκε δίπλα του μέχρι την εκλογή του.

Αναφερόμενος στην επιστροφή της λειτουργίας της Πόλης μετά τον Κορωνοιό ο κ. Ανταμς είπε ότι η Ελληνική ιστορία μας διδάσκει την δύναμη, την ελευθερία αλλά και το πως να επανερχόμαστε ενωμένοι και να επιτυγχάνουμε στους στόχους μας.

Θα χρειαστεί να ανάψουνε και πάλι την φλόγα του Πατριωτισμού σε αυτή την χώρα, κατέληξε ο κ. Ανταμς, με αφορμή μια δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία πάνω από το 50% των ερωτηθέντων δεν θα έπαιρνε τα όπλα να υπερασπιστεί τις ΗΠΑ σε περίπτωση εισβολής από ξένους εισβολείς.

Ο συντονιστής της Επιτροπής Παρέλασης Λου Κάτσος με τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου κ. Μιχάλη Φυρίλλα. Φωτογραφία: ETA PRESS

Tέλος εξέφρασε την στήριξη του στο έργο της Αστυνομίας και τον ρόλο της δημόσιας ασφάλειας και της δικαιοσύνης.

Ανάμεσα στους καλεσμένους διακρίναμε πολλούς επιχειρηματίες, εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος (η Πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, ο Πρόξενος της  Ελλάδας και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου), μέλη των διπλωματικών αποστολών, τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αστυνομικών «Άγιος Παύλος» και αρκετούς νέους.  

Επίσης παρών και ο γνωστός καλλιτέχνης από την Κρήτη Νίκος Ζωιδάκης.

Ο Επιχειρηματίας κ. Γιώργος Αγγελάκης με τον καλλιτέχνη Νίκο Ζωϊδάκη. Φωτογραφία: ETA PRESS
Ο Δήμαρχος Έρικ Άνταμς, η Ζωή Κουτσουπάκη και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: ETA PRESS
Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι π. Ευγένιος Πάππας, Ζωή Κουτσουπάκη, κέντρο, και Θανάσης Οικονόμου. Φωτογραφία: ETA PRESS
Από αριστερά διακρίνονται οι κ΄κ. Γεώργιος Κίτσιος, Ντίνος και Θεοδώρα Ράλλη και Ζωή Κουτσουπάκη. Φωτογραφία: ETA PRESS
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.