Η αθλητική διπλωματία είναι πανίσχυρο όπλο για την εκεχειρία, λέει ο Ιωάννης Μελισσανίδης

0
Ο Ιωάννης Μελισσανίδης σε μια αναμνηστική φτογραφία με τους μαθητές και τους δασκάλους του Καθεδρικού Σχολείου στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ιωάννη Μελισσανίδη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Η αθλητική διπλωματία είναι πανίσχυρο όπλο για την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ λαών, εθνών και κρατών και για την επίτευξη της εκεχειρίας. Περίτρανη απόδειξη οι πρόσφατοι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι ένωσαν αθλητικά την Βόρεια με τη Νότια Κορέα», επεσήμανε κατά την διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στις «Αναμνήσεις» ο χρυσός Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής Ιωάννης Μελισσανίδης, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Ευρώπη και την γενέτειρα.

Ο κ. Μελισσανίδης, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του σύγχρονο Οδυσσέα, τις τελευταίες εβδομάδες επισκέφθηκε την Ατλάντα, όπου παρουσία του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και όπου έχει παραλάβει και το χρυσό κλειδί της πόλης και όπως επεσήμανε βίωσε μοναδικές στιγμές όταν επισκέφθηκε το Ολυμπιακό Πάρκο και είδε και το όνομά του γραμμένο με χρυσά γράμματα στην μαρμάρινη πλάκα.

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ κ Μπομπ Μενεντεζ με την σύζυγό του Νέιντν σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον χρυσό Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη και την επιχειρηματία – φιλάνθρωπο Αικατερίνη Λυγγέρα στο Γιούνιον της Νέα Ιρσέης στην απονομή βραβείων για την γιορτή της Γυναίκας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ιωάννη Μελισσανίδη.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη επισκέφθηκε διάφορα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και μίλησε για τον Ολυμπισμό, τον αθλητισμό, τα ολυμπιακά ιδεώδη και την ολυμπιακή εκεχειρία.

Παράλληλα συμμετείχε και, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», στην πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση στο Σταθάκειο και στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και μίλησε για τον ρόλο του οράματος στην επιτυχία.

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του εν λόγω ταξιδιού, όπως επεσήμανε, ήταν η συνάντηση με τον φιλέλληνα γερουσιαστή της Νέας Ιερσέης και συνάμα πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ στο περιθώριο της εκδήλωση για τον μήνα της γυναίκας.

Ο Ιάννης Μελισσανίσης ενώ μοιράζει βιβλία στους μαθητές του Καθεδρικού Σχολείου στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ιωάννη Μελισσανίδη.

«Ευχαρίστησα τον γερουσιαστή Μενέντεζ για την δίκαιη στάση του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και την υποστήριξη που παρέχει στα εθνικά μας θέματα και παράλληλα του δώρισα μια προστατευτική μάσκα με τους Ολυμπιακούς Κύκλους που έχουμε ετοιμάσει για την υποστήριξη των Παιδικών Χωριών SOS», επεσήμανε ο κ. Μελισσανίδης εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την σοφία και γενναιότητα του συνομιλητή του.

Στο Καθεδρικό Σχολείο

Το πρωί της Δευτέρας, 28 Μαρτίου 2022, ο Ιωάννης Μελισσανίδης συνοδευόμενος από την Ντόρα Πάλλη επισκέφθηκαν το Καθεδρικό Σχολείο στο Μανχάταν και μίλησαν για την αρχαία Ελλάδα και την δημιουργία των Ολυμπιακών Αγώνων και τις Ολυμπιακές αρχές και αξίες.

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης με τους δασκάλους, την διευθύντρια του Καθεδρικού Μερόιπη Κυριάκου και τον π. Ηλία Παππά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ιωάννη Μελισσανίδη.

Η διευθύντρια του σχολείου Μερόπη Κυριάκου, κατά την διάρκεια της επικοινωνία με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ενδιαφέρον των μαθητών και των δασκάλων και την συμμετοχή τους στα αθλητικά δρώμενα, στην σκυταλοδρομία που διοργανώθηκε.

«Ο Ιωάννης Μελισσανίδης εντυπωσίασε τους μαθητές με την απλότητά του, με το επικοινωνιακό του χάρισμα και με τις νουθεσίες προς του μαθητές. Λίγο πριν την αναχώρησή του ο Ιωάννης Μελισσανίδης παραχώρησε συνέντευξη στους μαθητές που συμμετέχουν στην λέσχη των δημοσιογράφων και η συνέντευξη θα προβληθεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού του σχολείου μας», επεσήμανε η Μερόπη Κυριάκου.  

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης, ενώ μιλά στους μαθητές του Καθεδρικού Σχολείου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ιωάννη Μελισσανίδη.

Ιωάννης Μελισσανίδης

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης είναι πρώτος και νεότερος Χρυσός Ολυμπιονίκης, Πρωταθλητής κόσμου και επτά φορές πρωταθλητής Ευρώπης στην ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού στην ενόργανη γυμναστική και ένας στους τρεις νεότερους στην παγκόσμια ιστορία της  γυμναστικής.
Είναι ο μοναδικός Έλληνας αθλητής της γυμναστικής που φέρει δύο Ολυμπιακούς, Παγκοσμίους και Πανευρωπαϊκούς τίτλους σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα (Εδαφος και Αλμα) και παραμένει ο μοναδικός Χρυσός Ολυμπιονίκης που αγωνίστηκε επίσημα στο σύνθετο ατομικό (έξαθλο) σε Ολυμπιακούς αγώνες.
Δύο υψηλού ρίσκου ασκήσεις έχουν ονομαστεί επίσημα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία γυμναστικής ως «Άλμα Μελισσανίδη».
Είναι ο μοναδικός Έλληνας Χρυσός Ολυμπιονίκης που η υπογεγραμμένη του μπλούζα εκτίθεται στο  Διεθνές Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάννης ανάμεσα σε θρύλους του παγκόσμιου αθλητισμού με ετήσια επισκεψιμότητα άνω των 500.000 ανθρώπων .
Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του  Ελληνικού Κράτους από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας καθώς επίσης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και το Κοινοβούλιο της Νέας Υόρκης.

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης και η μόνιμος Αντιπρφόσωπος της; Ελλάδας στον ΟΗΕ , πρέσβης Μαρία Θεοφίλη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ιωάννη Μελισσανίδη.


Τιμήθηκε με το  χρυσό μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κάν Κουν και Ατλάντας όπου και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της Πολιτείας της Τζόρτζια.
Σε ηλικία 16 ετών δώρισε το χρυσό Πανευρωπαϊκό του μετάλλιο που κέρδισε στην Πράγα στην οικογένεια του αδικοχαμένου Τούρκου συναθλητή του Μουράτ Κανμπας.
Για αυτή του τη κίνηση τιμήθηκε από τον τότε Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και νυν Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, καθώς επίσης και με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας “Abdi Ipekci” αλλά και με το βραβείο «Ευ αγωνίζεσθε» από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Τουρκίας και από την επιτροπή της  Συμπολιτείας Ολυμπίας και τον Πανελλήνιο σύλλογο αθλητικού τύπου. ΠΣΑΤ
Το Εθνικό Γυμναστήριο Θεσσαλονίκης ονομάστηκε «Ιωάννης Μελισσανίδης» ενώ μια μαρμάρινη επιγραφή στο Ολυμπιακό πάρκο της Ατλάντα στην Αμερική φέρει το όνομα του.
Μια από τις κεντρικές οδούς στην Αθήνα στο Ολυμπιακό χωριό του 2004 στους Θρακομακεδόνες  φέρει το όνομα του η οποία τέμνεται κάθετα με την οδό Σπύρο Λούη και Καλλιπάτειρας.

Στιγμιότυπο από την αφή της Ολυμπιακής φλόγας στην Ακρόπολη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ιωάννη Μελισσανίδη.

Θέατρο

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική, αλλά η αγάπη του για το θέατρο τον οδήγησε στην Αμερικανική Ακαδημία θεάτρου-ΑΑDA στο Λος Άντζελες, στην Βασιλική Ακαδημία RADA στο Λονδίνο και στο Central School of Speech and Drama.

*Συμμετείχε στην ταινία μικρού μήκους «Καλιγούλας» βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γκορ Βινταλ σε σκηνοθεσία Φραντσέσκο Βετολλι και με casting βραβευμένων με Όσκαρ ηθοποιών όπως η Ελεν Μιρεν, Μπενισιο Ντελ Τορο. 

* Ερμήνευσε χορευτικά τον “Ίκαρο” στο Ευρωπαϊκό φεστιβάλ Δελφών σε παράσταση εμπνευσμένη από τον Άγγελο Σικελιανό μαζί με την Ρένη Πιτάκκη στο ρόλο της Σίβυλλας. Διάβασε με την Όλια Λαζαρίδου σε σκηνοθετική επιμέλεια του Παντελή Βούλγαρη ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη στα πλαίσια της πολιτιστικής πρωτεύουσας Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη. 

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης την ημέρα του θριάμβου στην Ατλάντα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ιωάννη Μελισσανίδη.

*Έπαιξε τον «Σίσσυφο» εμπνευσμένο από το σύμπαν του Σάμιουελ Μπέκετ σε σκηνοθεσία Ελπίδας Σκουφάλου στο Λονδίνο, Λος Άντζελες και στην Ιερά Μόνη Δαφνίου με διθυραμβικές κριτικές.
* Ερμήνευσε και χορογράφησε σε παγκόσμια πρώτη την “Ιθάκη” του Κ. Π. Καβάφη σε μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου, αφήγηση Σον Κόνερι και σκηνοθετική επιμέλεια Κωνσταντίνου Ρήγου.
Σταθμός στην καριέρα του η συνεργασία του με την διακεκριμένη Ηθοποιό και Σκηνοθέτη Ρούλα Πατεράκη στον «Φαίδρο» του Πλάτωνα όπου απέδωσε τον ομώνυμο ρόλο του Φαίδρου στην σχολή Καλών Τεχνών και στο Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών και η παράσταση “Μπολιβαρ” του Νίκου Εγγονόπουλου στο ιστορικό μουσείο της παλαιάς Βουλής των Ελλήνων.

Ι Ιωάννης Μελισσανίδης στην μαρμάρινη επιγραφή στο Ολυμπιακό πάρκο της Ατλάντα που φέρει και το όνομά του ανάμεσα στους κορυφαίους Ολυμπιονίκες όλου του κόσμου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ιωάννη Μελισσανίδη.
Ο Ιωάννης Μελισσανίδης ανήμερα της αφής της Ολυμπιακής Φλόγρας στην Ακρόπολη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ιωάννη Μελισσανίδη.
Με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στα Ηνωμένα Εθνη., ο οποίος είχε παρακολουθήσει ζωντανά την στιγμή της διάκρισής του με το Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ιωάννη Μελισσανίδη.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.